SEGRE

ESNOTICIA

La inversió del Govern central a Lleida s'estanca en uns 80 milions d'euros

El Govern central preveu invertir 80,93 milions d'euros a Lleida l'any que ve, una xifra que s'ha estancat en els últims anys. Del total, més de la meitat serà per a manteniment de carreteres. També destaquen els 3 milions per a l'AP-2 i partides de 500.000 euros per a eixos viaris com l'N-240 o l'Eix Pirinenc (N-260).

Imatge d’arxiu de l’AP-2, en la qual el Govern preveu invertir 3 milions d’euros.

Imatge d’arxiu de l’AP-2, en la qual el Govern preveu invertir 3 milions d’euros.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La inversió del Govern central a les comarques de Lleida s’ha estancat en uns 80 milions d’euros. El projecte de Pressupostos Generals de l’Estat del PSOE i Unides Podem per al 2023 preveu un total de 80,93 milions per a la demarcació, una xifra lleument superior a la d’aquest any. En aquest sentit, per al 2022 es van consignar inicialment 76 milions, que finalment van augmentar fins als 80,5 amb la incorporació de les esmenes dels diferents partits polítics. Quant als comptes del 2023, la inversió més important a Lleida són els més de 45 milions d’euros que el ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana destinarà al manteniment de carreteres.

També destaquen els 3 milions per a actuacions a l’autopista AP-2 i els 500.000 euros per a la duplicació de la calçada de l’N-240 entre Lleida i les Borges Blanques. Aquesta partida s’ha multiplicat gairebé per deu respecte a la prevista al pressupost del 2022 (només 53.900 euros). El ministeri també va anunciar que entre aquest any i el que ve estarien en redacció tots els projectes per a la millora de l’N-230.

En aquest sentit, la Moncloa ha consignat 500.000 euros per al tram entre el túnel de Vielha i Aubèrt i 306.700 més per al traçat entre Sopeira i la boca sud del túnel. Pel que fa a l’A-14, hi ha mig milió d’euros per al tram entre Almenar i el límit amb la província d’Osca. Els pressupostos també inclouen 500.000 euros més per a la variant de l’Eix Pirinenc (N-260) a la Pobla de Segur, un projecte que ja ha sortit a informació pública.Per la seua banda, Adif preveu més de 15 milions d’euros per a la xarxa ferroviària de les comarques de Lleida, una quantitat que destinarà a Rodalies i a mobilitat urbana.

Aquesta empresa pública també preveu gairebé 1,5 milions per a la xarxa d’alta velocitat. Així mateix, Renfe destina 6,6 milions a Lleida, dels quals més de 4 seran per a la compra de material.D’altra banda, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha reservat 1 milió d’euros per a actuacions de conservació de la biodiversitat al Canal d’Urgell. L’organisme de conca també preveu 375.000 euros per a actuacions en infraestructures de regadiu i 100.000 per al Consorci Segre-Rialb, per al projecte d’adequació ambiental de l’entorn de la presa de Rialb.

De la mateixa manera, el projecte de pressupostos per a l’any que ve també inclou partides per a la Seu Vella i per a obres en equipaments com depuradores.

detall de les principals inversions previstes a les comarques de lleida

  • N-240. El projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2023 consigna 500.000 euros per a la duplicació de la carretera N-240 entre Lleida i les Borges Blanques, llargament reivindicada. 
  • N-230 i A-14. Inclou 500.000 euros per a l’N-230 entre el túnel de Vielha i Aubèrt i 306.700 més de Sopeira a la boca sud del túnel. A l’A-14 hi ha 500.000 euros per al traçat d’Almenar al límit amb Osca.
  • AP-2 i N-260. El Govern planteja una inversió de 3 milions per a actuacions a l’AP-2. Així mateix, també reserva 500.000 euros més que es destinaran a la variant de l’N-260 a la Pobla de Segur. 
  • Conservació de carreteres.  El ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana preveu més de 45 milions d’euros per a actuacions de manteniment de la xarxa de carreteres de l’Estat a Lleida. Al projecte de pressupostos per al 2022 es consignaven 42 milions d’euros.
  • Xarxa ferroviària. Pel que fa a la xarxa ferroviària de les comarques de Lleida, Adif consigna 15 milions d’euros, que es destinaran a Rodalies i  obilitat urbana, una xifra similar a la que es preveia als comptes d’aquest any. Per a la infraestructura de l’alta velocitat (AVE ) hi ha gairebé 1,5  milions. Per la seua part, Renfe invertirà més de 6,6 milions i la gran majoria es destinarà a la compra i millora de material. 
  • Canal d’Urgell.  La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE ) contempla una partida d’un milió d’euros que es dedicaran actuacions de conservació de la biodiversitat al Canal d’Urgell. 
  • Actuacions a Rialb. La CHE també reserva 100.000 euros per al Consorci Segre-Rialb per a l’adequació ambiental de l’entorn de la presa de l’embassament de Rialb. A més a més, l’organisme de conca destinarà 50.000 euros més per a la millora de l’accés i la construcció d’una rampa en  aquest mateix pantà a la zona de Vilaplana (Baronia). 
  • Seu Vella. L’única inversió prevista per a l’any que ve a la demarcació per part del ministeri de Cultura són 400.000 euros per a la restauració de les cobertes de la Seu Vella de Lleida ciutat.
  • Depuradores. Per la seua part, Aigües de les Conques Mediterrànies (acua- Med) reserva 506.000 euros per a la depuradora d’Alcoletge i 127.000 més per a la de Térmens i Menàrguens. 
  • Altres actuacions. El projecte de pressupostos consigna 150.000 euros per a l’estudi de renovació del centre històric de Maials i 68.000 euros per a la remodelació i millora del Parador de Lleida.

“L’important és l’execució del pressupost”

La diputada del PDeCAT per Lleida, Concepció Cañadell, va manifestar ahir que “l’important és l’execució dels pressupostos, que és el que ens preocupa”. En aquest sentit, aquest aspecte ja va ser objecte de polèmica a finals del mes de maig, quan es va fer públic que el Govern central només havia executat el 35,8% del que estava previst a Catalunya el 2021.

Així mateix, Cañadell va assenyalar que preveuen presentar esmenes que serveixin per enfortir el sector agrícola i entitats de Lleida i també reclamaran més inversió en les línies de tren que uneixen la capital del Segrià amb Barcelona per Manresa (R-12) i per la costa (R-13 i R-14). Per la seua part, fonts d’ERC van assegurar que el partit està analitzant el projecte de pressupostos. Lleida té quatre diputats al Congrés: dos d’ERC, una del PSC i una del PDeCAT.

D’altra banda, el subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, va assegurar que els comptes “tornen a constatar el compromís del Govern d’Espanya amb Lleida” i va apuntar que “s’incrementen les inversions per seguir impulsant millores a la xarxa viària, potenciant la sostenibilitat i reequilibrant el territori”. Per la seua part, el PSC de Lleida va valorar “molt positivament” els pressupostos. La diputada socialista per Lleida, Montse Mínguez, i la senadora Lorena González van explicar que “recullen partides importants, que donen impuls a millores en carreteres i a les connexions ferroviàries, així com inversions en patrimoni i infraestructures de reg, entre d’altres”. També van subratllar que inclouen “una sèrie de mesures que han de garantir la justícia social i la protecció de la nostra economia”.

tracking