SEGRE

OLI CERTÀMENS

El preu de l'oli d'oliva a granel es dispara i pressiona el mercat envasat

La producció d'oli caurà aquesta campanya a la meitat tant a Lleida com al conjunt de l'Estat i els preus de venda a granel s'han disparat fins a arribar als 5 euros el quilo, pressionant encara més a l'alça el producte envasat. Mentrestant, les cooperatives de Lleida busquen fórmules per garantir que poden proveir els seus clients habituals.

Els carrers d’Arbeca es van omplir de visitants que compraven oli de la temporada a la Fira de Santa Caterina.

Els carrers d’Arbeca es van omplir de visitants que compraven oli de la temporada a la Fira de Santa Caterina.JUNTS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El mercat de l’oli verge extra a granel, que serveix bàsicament per a la seua exportació, té fixat avui el preu mitjà de referència en gairebé cinc euros el quilo, pràcticament el doble de l’any passat en aquesta mateixa època. Aquestes cotitzacions es registren en plena campanya de recollida de l’oliva, que es preveu més d’un 50% inferior a edicions anteriors a causa de la calor i la sequera, i el mercat internacional tempta així els productors lleidatans amb els elevats preus.

De moment, la majoria de cooperatives de la DO Garrigues mantenen la intenció de no abandonar el mercat local i continuar atenent els seus clients més fidels. “L’alça de preus potser pot temptar algun productor a exportar, però la venda des de les nostres botigues sempre ha estat molt més segura i menys volàtil”, va explicar ahir Francesc Vilanova, responsable comercial de la Cooperativa de Sant Isidre de les Borges Blanques. “Les nostres organitzacions no tindrien cap sentit si no prioritzéssim els nostres clients més fidels”, va manifestar ahir Ramon Barrull, el president de la cooperativa de la Granadella, una de les principals productores d’oli de la DO (l’any passat va superar els 600.000 quilos d’oli).

En aquesta zona, com a la de Maials, el reg de suport ha permès pal·liar parcialment la sequera i la caiguda de la seua producció “només” s’estima en un 30%. A la Granadella es descarta de moment la venda a granel i preveu destinar tota la seua producció al mercat local. A causa de la limitada quantitat d’oli d’aquest any, entre les cooperatives hi ha certa inquietud davant la possibilitat de no poder proveir tota la demanda (tant a les botigues com en venda online).

Per aquesta raó, la gran majoria de cooperatives descarten especular amb el mercat a granel, encara que els preus segueixin a l’alça. A més, entitats com la d’Arbeca han fet una crida a les productores d’oli més grans, les que disposen de cultiu intensiu i de reg, perquè els venguin a elles el seu possible excedent en cas de tenir dificultats per atendre la demanda d’aquest any. “Seria el més lògic”, va insistir el president de l’Arbequina, Jaume Gotsens.En qualsevol cas, totes les cooperatives han apujat els preus de les seues garrafes aquest any entre un 7 i un 12%.

A més de l’escassa producció, s’afegeixen els elevats costos de l’energia i dels materials d’envasament, sobretot plàstic, cartró i vidre.

La Fira de Santa Caterina d’Arbeca reuneix mig centenar de paradistes amb productes de proximitat

Ahir van finalitzar les fires de Juncosa (vegeu el desglossament) i els Torms i de la 39 edició de la Fira de Santa Caterina d’Arbeca, on es van congregar mig centenar de paradistes amb productes de proximitat i es va convocar el popular concurs de menjar olives arbequines.En el marc de la fira es va inaugurar la pavimentació de diversos carrers del nucli antic i de la plaça Major, un projecte que ha superat els 400.000 euros, finançats pel Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (Puosc) de la Generalitat. Precisament l’acte inaugural d’ahir va comptar amb l’encara delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Bernat Solé, que espera que es faci efectiva la sentència de la seua inhabilitació dictada recentment pel Tribunal Suprem.

Un miler de persones a Juncosa atretes per l’or líquid premiat

Juncosa va celebrar ahir una nova edició de la Fira de l’Oli i Productes d’Elaboració Artesana, que va comptar amb gairebé un miler de persones atrets per l’or líquid de Les Cabanes premiat en concursos internacionals. Els visitants van poder degustar l’oli amb pa, llonganissa i cansalada. La fira també va comptar amb trenta expositors de productors artesans que van omplir la plaça Major d’aquesta localitat. La cooperativa es va mostrar molt satisfeta per la resposta dels clients en un any en què la producció s’ha reduït entre un 25 i un 30%. La cooperativa etiqueta el seu oli amb la marca Les Cabanes, Oli Verd i EcoCabanes.

Els carrers d’Arbeca es van omplir de visitants que compraven oli de la temporada a la Fira de Santa Caterina.

Els carrers d’Arbeca es van omplir de visitants que compraven oli de la temporada a la Fira de Santa Caterina.JUNTS

tracking