SEGRE

El preu dels cotxes usats va pujar més d'un 20% el 2022

De mitjana, van fregar els 18.000 euros

Imatge d'arxiu de visitants davant de turismes en una fira de vehicles d'ocasió a Lleida.

Imatge d'arxiu de visitants davant de turismes en una fira de vehicles d'ocasió a Lleida.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu mitjà dels cotxes usats es va situar en els 17.990 euros el 2022, la qual cosa va suposar un increment interanual del 20,2% que va duplicar la variació registrada pels turismes nous (10,4%), segons el baròmetre de vehicles d’ocasió de Coches.com i Ganvam. La baixa oferta de cotxes nous disponibles, a causa de problemes logístics i a l’escassetat de microxips, va provocar forts retards en les entregues l’any passat, incrementant la demanda de cotxes de segona mà.

La pujada de preus del turisme d’ocasió es va moderar a finals de 2022, ja que en l’últim trimestre només es va registrar un augment de 40 euros en el cost mitjà. Tanmateix, això no va ser suficient per pal·liar els increments disparats que es van produir durant la resta de l’any, i que van arribar a ser del 60% per als cotxes de més de deu anys d’antiguitat. "Hi continua havent un gran desajust al mercat que fa que els cotxes antics valguin cada vegada més. Una cosa il·lògica, ja que són productes que es deprecien amb el pas del temps", ha indicat el director general de Coches.com, Gerardo Cabañas.

Cabañas ha apuntat que aquesta tendència es dissiparà en els propers mesos gràcies a la disponibilitat de vehicles nous més gran i, sobretot, a la posada en marxa de les Zones de Baixes Emissions que "arraconarà els cotxes més antics i contaminants".

LA PANDÈMIA "VA OFEGAR" EL COTXE SEMINOU

El 2022, les vendes de cotxes seminous van caure un 20%, un descens que assoliria el 40% si es considera la variació respecte a les xifres que es registraven abans de la pandèmia. Amb 253.903 cotxes de menys de tres anys venuts, el 2022 aquests vehicles només van suposar el 13,4% del mercat total. La caiguda va ser encara més accentuada per als cotxes 'quilòmetre 0', amb menys d’un any d’antiguitat, ja que les seues vendes s’han reduït a la meitat en els últims tres anys.

El director general de Ganvam, Fernando Miguélez, ha mostrat la seua preocupació perquè la pèrdua "no és només quantitativa, sinó també qualitativa". El directiu ha explicat que empreses i llogateres s’han vist obligades a mantenir els vehicles en la seua flota més temps de l’habitual a causa de les tensions a la cadena de subministrament, la qual cosa ha impedit que aquestes "fàbriques" de vehicles d’ocasió "de qualitat" funcionin a ple rendiment. L’antiguitat mitjana del vehicle utilitzat venut es va aproximar als 11 anys el 2022, assolint els 15 anys en les operacions entre particulars. Aquestes transaccions van suposar el 60% del total efectuat al mercat d’ocasió, una circumstància que "accelera l’envelliment del parc i complica l’aspiració d’assolir una mobilitat sostenible i descarbonitzada".

tracking