SEGRE

LABORAL CONFLICTE

Femel i sindicats trenquen a última hora i el metall segueix sense conveni

Desacord en el moment de la firma per la pujada salarial a compte en algunes empreses || La patronal reclama la seua “absorció” i UGT i CCOO s'hi neguen de ple

La reunió d’ahir, que havia de servir per firmar el conveni per a 13.000 lleidatans, va acabar en fracàs.

La reunió d’ahir, que havia de servir per firmar el conveni per a 13.000 lleidatans, va acabar en fracàs.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La patronal del metall de Lleida, Femel, i els sindicats UGT i CCOO s’havien citat ahir per firmar el conveni del sector en un acte que, en principi, es preveia protocol·lari, després de mesos de negociació i de dos jornades de vaga. Tanmateix, la reunió va acabar en fracàs fonamentalment per les pujades a compte efectuades per algunes empreses i per la polèmica clàusula d’absorció i compensació, que havia estat un dels grans cavalls de batalla durant la negociació. Aquesta permetia que si en una empresa es paguen salaris superiors als del conveni, es puguin compensar o absorbir en part o de manera total l’increment pactat en conveni sense necessitat de revisar el sou.

El preacord assolit entre les parts preveia que durant la vigència d’aquest conveni (2022 i 2023) no hi haurà compensació ni absorció dels increments salarials acordats en aquells salaris que no superin el 30 per cent del sou de conveni. El conflicte va arribar ahir en relació amb les empreses que havien fet increments salarials a l’espera de la firma definitiva del preacord. Els sindicats van acusar la patronal d’intentar “colar-los” un paràgraf al text que no estava previst: “Les quantitats voluntàries satisfetes per les empreses, per qualsevol concepte, durant els anys 2022 i 2023, s’entendrà en tot cas que ho han estat a compte del present concepte, amb independència de la seua denominació.” Segons fonts de la patronal, no representava cap novetat i estava especificat en actes de reunions anteriors.

Femel considera que no comptabilitzar aquestes pujades a compte suposaria, a la pràctica, que les empreses haurien de fer dos increments, cosa que ja havien fet a l’espera de la firma del conveni i el que marcava el mateix acord de les parts (un 3% per al 2022 i un 3,5% per al 2023). Els sindicats adverteixen que no estan disposats a firmar el text que planteja la patronal perquè, a la pràctica, es carrega l’esmentat “30% no absorbible ni compensable que havíem aconseguit”. Els sindicats arremeten contra la patronal i no descarten tornar a convocar mesures de pressió, i van recordar que ja van portar a terme dos jornades de vaga a finals de l’any passat pel conveni.

tracking