SEGRE

BALANÇ MACROECONOMIA

L'economia espanyola va créixer l'any passat un 5,5%, per sobre de totes les previsions

La bona marxa es va sostenir gràcies a la demanda externa, que va contrarestar la caiguda del consum intern || El PIB es va apuntar al quart trimestre una lleu pujada del 0,2%, fet que reflecteix un estancament

El consum de les llars va caure un 1,8 per cent en l’últim trimestre de l’any.

El consum de les llars va caure un 1,8 per cent en l’últim trimestre de l’any.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’economia espanyola va tancar el 2022 amb un creixement del 5,5%, la mateixa taxa que l’exercici anterior, malgrat que totes les previsions apuntaven a una desacceleració a causa d’un context internacional de gran incertesa marcat per les conseqüències de la guerra a Ucraïna, l’alta inflació i els alts preus de l’energia.

Les dades provisionals publicades ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) indiquen que l’Estat ha esquivat la recessió tècnica –una situació que es produeix quan el PIB acumula dos trimestres consecutius a la baixa–, un escenari que havien plantejat a finals d’any alguns organismes com l’Airef. Així mateix també superen les últimes previsions del govern espanyol, que situaven entorn del 4,4% el creixement de l’economia el 2022.

Segons les dades de l’INE, la demanda nacional (consum i inversió) va aportar 2,8 punts percentuals al creixement i la demanda externa (exportacions i importacions), 2,6 punts. L’aportació de la demanda nacional va ser 2,4 punts inferior a la de l’any anterior, mentre que la de la demanda externa va ser 2,3 punts superior, unes dades que indiquen que el patró de creixement a Espanya ha canviat.

Així, la bona marxa de l’economia es va sostenir el 2022 principalment gràcies al sector exterior davant l’alentiment de la demanda nacional en un context incert d’alta inflació i arran d’una important recuperació el 2021 després de la pandèmia de coronavirus, que el 2020 va provocar una descens històric del PIB de l’11,3%. Des del ministeri d’Afers Econòmics van indicar que aquestes dades evidencien que l’economia espanyola “ha demostrat una gran solidesa i resiliència” i recorden que pràcticament s’ha recuperat el nivell de PIB previ a la pandèmia.

Amb tot, el quart trimestre de l’any passat el PIB es va apuntar un lleu increment del 0,2%, similar a l’observat entre els mesos de juliol i setembre. Aquestes dades reflecteixen que l’economia espanyola es va estancar en l’última part de l’any, amb una caiguda generalitzada del consum i de la inversió. En l’últim trimestre de l’any la demanda externa va aportar 1,3 punts i la demanda nacional en va restar 0,9, per la caiguda de l’1,8% del consum de les llars, una taxa que avançava l’1,8% en el tercer trimestre i que no presentava creixement intertrimestral negatiu des del primer trimestre del 2021. Respecte a la inversió, es va reduir un 3,8% en els tres últims mesos.

Alerta per les mostres de desacceleració econòmica

El Col·legi d’Economistes de Catalunya va admetre ahir que sent “preocupació” per la “frenada” del creixement de l’economia en el quart trimestre del 2022. L’entitat va afirmar que les dades publicades ahir per l’INE confirmen “un canvi de cicle” econòmic. Així mateix, va pronosticar que a Catalunya el creixement del PIB se situarà “lleugerament per sobre” de la mitjana estatal, tenint en compte el pes que tenen la indústria, els serveis i les exportacions.

Per la seua part, UGT va reclamar una pujada dels salaris i del Salari Mínim Interprofessional (SMI) per evitar un alentiment aquest any. Per la seua banda, CaixaBank Research va revisar tres dècimes a l’alça el creixement del PIB espanyol per aquest any 2023 fins a l’1,3% i d’un 1,9% per al 2024 després del comportament de l’economia en el tram final del 2022 i la moderació del preu de l’energia que, creu, compensaran l’impacte de l’augment de tipus.

tracking