SEGRE

El gener tanca amb la factura de la llum més baixa en 14 anys

Segons l’anàlisi de Facua-Consumidors en Acció

Una bombeta

Una bombetaMaria Aladerm / ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El gener del 2023 ha estat el gener amb la factura de la llum més baixa en 14 anys, segons l’anàlisi de Facua-Consumidors en Acció sobre l’evolució de la tarifa semiregulada (PVPC). El rebut de l’usuari mitjà ha experimentat una baixada interanual del 49,5% aquest mes. Així, un usuari amb una potència contractada de 4,4 quilowatts (kW) i un consum de 366 kilowatts hora (kWh) mensuals pagarà un rebut de 67,20 euros, davant els 133,06 euros de fa un any. Si es compara amb el rebut del desembre passat, quan es va situar en 89,82 euros, la baixada mensual ha estat del 25,2%. Per trobar un gener amb una factura més baixa cal remuntar-se a 2010, quan es va situar en 61,78 euros. Així mateix, és la primera vegada que el rebut de l’usuari mitjà se situa per sota dels 70 euros des de febrer de 2021.

L’organització de consumidors ha expressat la seua satisfacció davant de la proposta remesa pel govern a Brussel·les de treure la nuclear i la hidroelèctrica de la subhasta marginalista. Es tracta, segons recorda Facua, d’una de les reivindicacions que l’associació va traslladar a Teresa Ribera el 2021 i que inicialment no va ser acceptada per la vicepresidenta tercera.

Segons el parer de l’organització, les grans empreses del sector elèctric obtenen beneficis "desproporcionats", amb preus "unflats", gràcies a un sistema de fixació "injust i afavoridor de pràctiques especulatorias" que Facua porta denunciant des del seu implantacion, quan governava el PP de José María Aznar. Per això, Facua reclama al govern que exigeixi a la Comissió Europea el punt i final a la subhasta marginalista, un mecanisme pel qual tecnologies de generació elèctrica extraordinàriament barates acaben costant als consumidors el mateix que les més cares, les quals a més incrementen artificialment els seus preus.

tracking