SEGRE

El BCE apuja mig punt el tipus d'interès i el situa en el 3%, la xifra més alta des de l'octubre de 2008

El banc central avança que incrementarà els tipus en 0,5 punts més en la pròxima reunió prevista pel març

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, durant un diàleg amb el comitè d'Afers Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu

El BCE apuja mig punt el tipus d'interès i el situa en el 3%, la xifra més alta des de l'octubre de 2008Unió Europea

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Banc Central Europeu (BCE) ha anunciat aquest dijous una nova pujada dels tipus d'interès per fer front a la inflació, que malgrat allunyar-se dels màxims històrics encara es troba molt per sobre l'objectiu del 2%. En la seva darrera reunió celebrada a Frankfurt (Alemanya) el consell de govern de l'organisme monetari ha decidit apujar mig punt els tipus d'interès, en línia amb la decisió que va adoptar en l'anterior revisió de desembre. Així, el tipus d'interès bàsic passa a situar-se en el 3%, la xifra més alta des de l'octubre de 2008. Alhora, l'entitat també ha avançat que incrementarà els tipus en 0,5 punts més en la seva pròxima reunió prevista pel mes de març i que, posteriorment, "avaluarà el camí de la futura política monetària".

A banda del tipus bàsic, la resta de tipus que controla el BCE també s'han incrementat en 0,5 punts. D'aquesta manera, el tipus per als préstecs immediats passa al 3,25%, mentre que el tipus que s'aplica a les entitats per dipositar diners al banc central s'eleva al 2,5%. Els canvis es faran efectius a partir del 8 de febrer, segons ha informat el BCE a través d'un comunicat.

Per l'organisme, la pujada busca mantenir una política monetària "suficientment restrictiva" per assegurar que la inflació a mitjà termini torna a situar-se a l'objectiu del 2%. "La decisió d'avui reduirà amb el pas del temps la inflació, moderant la demanda, i també servirà de protecció davant el risc d'un desplaçament persistent a l'alça de les expectatives d'inflació", defensa. En tot cas, el banc assegura que les futures decisions sobre tipus d'interès "continuaran depenent de les dades" i mantindran un enfocament de "reunió a reunió".

El programa de compra d'actius perd pes

Tal com ja va anunciar el BCE en l'anterior reunió del consell de govern, febrer serà el darrer mes en què es reinvertiran de forma íntegra els valors adquirits en el marc del programa de compra d'actius (APP). A partir del març, la mida de la cartera de l'APP anirà disminuint de forma "mesurada i predictible". La reducció serà, de mitjana, de 15.000 milions d'euros mensuals fins al final de juny del 2023. Llavors, l'entitat avaluarà el context econòmic i determinarà si manté la mateixa estratègia o la modifica.

Per altra banda, el consell de govern manté la idea de reinvertir la totalitat dels valors adquirits sota el programa de compres d'emergència durant la pandèmia (PEPP) almenys fins a finals del 2024. En el mateix comunicat, a més, torna a deixar clar que l'extinció d'aquesta cartera es gestionarà de forma que s'evitin interferències que puguin afectar els objectius de política monetària.

Paral·lelismes amb els EUA i el Regne Unit

La decisió del banc central segueix la mateixa línia que la de Reserva Federal dels Estats Units (FED, per les seves sigles en anglès) i el Banc d'Anglaterra, que aquesta setmana també han optat per incrementar els tipus per fer front a la inflació. La FED va acordar aquest dimecres passat apujar el preu del diner un quart de punt, situant els tipus en una forquilla entre el 4,5% i el 4,75%.

En el cas del Banc d'Anglaterra, la decisió ha arribat aquest mateix dijous. El banc central del Regne Unit també ha elevat els tipus en mig punt, situant-los en el 4% i assolint la xifra més alta des de la tardor de 2008.

tracking