SEGRE

POBRESA ENERGÈTICA

Save the Children alerta que el 13,1% de nens i adolescents passen fred per dificultats econòmiques

Només el 16 % de les famílies que no poden escalfar casa  seua rep el bo social

Save the Children alerta que el 13,1% de nens i adolescents passen fred per dificultats econòmiques

Save the Children alerta que el 13,1% de nens i adolescents passen fred per dificultats econòmiquesEFE/Carlos García García

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Només el 16 % de les famílies que no poden escalfar la seua casa a l’hivern té accés al bo social, segons l’anàlisi publicada aquest dijous per Save the Children sobre com afecta la pobresa energètica a les cases amb menors. Malalties respiratòries, absentisme escolar i ferides per cremades són algunes de les seqüeles que pateixen els nens que passen fred a casa, alerta l’organització de defensa de la infància.

A Espanya, 4,5 milions de persones abonen les factures amb retard per dificultats econòmiques i més de 6,7 milions no poden mantenir la casa a una temperatura adequada. El 13,1 % dels nens i adolescents viu en aquestes cases, segons aquesta anàlisi que mostra la falta de cobertura del bo social i reclama mesures efectives per resoldre-ho. 

Recorda que a diferència de les cases constituïdes només per persones adultes, les famílies amb menors afronten més situacions d’endeutament ja que prioritzen el benestar dels nens. En aquest context, les famílies monoparentals i les nombroses tenen un risc major de veure’s en una situació de pobresa energètica amagada, és a dir, que infrautilitzin l’energia.  Segons la responsable de Polítiques d’Infància de Save the Children, Carmela del Moral, "no para de créixer el nombre de famílies que no posen la calefacció en l’hivern per no poder pagar la factura o que la posen menys del que caldria per evitar pagar factures que no poden assumir". L’estudi exposa que gairebé un 17 % de les famílies espanyoles tenen una despesa desproporcionada en energia i més d’un 10 % en consumeixen menys de la que necessiten per por de no poder pagar-la.

Com Sanae, que viu a Barcelona amb el seu germà i la seua filla de 9 anys. "El cap de setmana, quan utilitzo el forn, deixo les portes obertes perquè s’escalfi una mica la casa", explica. No té calefacció i ha d’afrontar la factura de llum. "La meua filla és molt fredolica i quan fa molt fred es posa roba, pijama i un jersei per sota, i una bata. Ens posem al llit i la vaig abraçant perquè s’escalfi fins que s’adorm", afegeix.

Save the Children recorda que l’impacte que la pobresa energètica té en la infància i l’adolescència és desproporcionat, especialment en els primers anys de vida ja que els menors passen més temps a casa que els adults. "Més enllà de l’efecte nociu en la salut física, amb conseqüències associades a problemes respiratoris i a l’augment de visites a l’hospital, la pobresa energètica afecta també a la salut mental de la infància i l’adolescència", denúncia Del Moral. Quant a les conseqüències en l’educació, diverses investigacions han demostrat que la pobresa energètica pot estar associada a l’absentisme escolar i a un pitjor rendiment en el col·legi, juntament amb situacions d’assetjament, estigma i aïllament, indica l’estudi.

Per a Save the Children seria necessari convertir en permanents els ajuts temporals d’emergència, reformar el bo social perquè s’atorgui automàticament a les famílies que es troben sota el llindar de la pobresa, que en el llindar d’accés per a les famílies amb fills es tingui en compte el cost de vida a cada territori i ajuda per als tràmits de les prestacions. L’organització valora l’escut social energètic posat en marxa pel Govern, encara que considera que es pot fer més per aconseguir que les famílies puguin fer davant les onades de fred que estem vivint aquests dies. "Ho hem vist el 2021, amb l’aprovació d’una partida excepcional en els pressupostos generals de l’Estat de 202 milions d’euros destinada al finançament del bo social tèrmic, el que representa un increment de 100 milions respecte a l’exercici anterior. És qüestió de voluntat política", conclou Del Moral.

tracking