SEGRE

CaixaBank va guanyar 3.145 milions el 2022, un 29,7% més

El resultat va baixar un 39,8% si es tenen en compte els impactes per la fusió amb Bankia

Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank.

Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank.EFE/ Kai Forsterling

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

CaixaBank va tenir un benefici net atribuït de 3.145 milions d’euros l’any passat, un 29,7% més que l’exercici anterior tenint com a base perímetres homogenis "gràcies a la fortalesa comercial i a les sinergies de la integració", informa el grup aquest divendres en un comunicat. Però el resultat va baixar un 39,8% si es tenen en compte els impactes comptables extraordinaris per la fusió amb Bankia: el benefici el 2021 va ser de 5.226 milions per l’aportació positiva a efectes comptables de 4.300 milions del fons negatiu de comerç o badwill i altres resultats extraordinaris associats a la fusió, ha comunicat la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Caixabank ha destacat que l’any en què va culminar el procés d’integració ha pogut "mantenir el ritme comercial" malgrat la incertesa per la guerra d’Ucraïna; ha complert els seus objectius financers i d’activitat; la rendibilitat sobre els recursos propis (ROTE) ha pujat fins el 9,8%, i el ratio d’eficiència sense despeses extraordinàries ha millorat fins el 51,9%.

El marge d’explotació creix un 19,8%, en perímetres homogenis; el marge brut augmenta un 5,5% fins 11.594 milions, i les despeses recurrents baixen un 5,6% en taxa interanual "basades en la consecució de sinergies associades a la integració". El crèdit sa creix tant en clients particulars com empreses, amb una alça de la cartera de crèdit sana (s’exclouen els saldos dubtosos) del 3,3%, fins 351.225 milions: la cartera sana d’empreses creix un 7,6%, la de consum un 4,1% i la d’hipoteques repunta un 0,7%.

RÀTIO DE MOROSITAT: "MÍNIM HISTÒRIC"

La ratio de morositat baixa fins el 2,7%, "mínim històric" i gairebé 1 punt per sota de desembre de 2021 (3,6%), amb reducció de la ratio en tots els segments de crèdit; la ratio de cobertura assoleix el 74%, 11 punts més que un any abans; la ratio de solvència CET1 és del 12,8%, i els actius líquids totals se situen en 139.010 milions. L’entitat ha destacat els seus "importants esforços" en la gestió dels saldos dubtosos, que baixen fins els 10.690 milions després de la bona evolució dels indicadors de qualitat d’actiu i la gestió activa de la morositat avalada per vendes de carteres: els saldos dubtosos cauen en 2.943 milions l’any i en 952 en el trimestre.

RESULTATS COMPARABLES AMB PERÍMETRES HOMOGENIS

Per a l’entitat, els resultats 2022, que es comparen amb la summa proforma de Bankia i CaixaBank a l’exercici anterior sense tenir en compte els extraordinaris de la fusió, reflecteixen la "fortalesa" de la seua activitat comercial. Els ingressos core creixen un 5,8%, fins 11.997 milions, impulsats per l’augment del 7,7% del marge d’interessos i del 33,1% dels ingressos i despeses per contractes d’assegurances, amb uns ingressos per comissions en línia amb l’exercici anterior (+0,6%), i s’han compensat els menors ingressos en la línia de participades de bancaseguros (-26,2%).

Les comissions bancàries creixen un 1,7%, encara que les bancàries recurrents baixen el 0,3% en eliminar-se les comissions de custòdia de dipòsits i en unificar-se els programes de fidelització de clients particulars després de la fusió, pujant el nombre de clients que no paguen les comissions de l’operativa bàsica; i les comissions de banca a l’engròs pugen un 20,5%. Els ingressos per dividends són de 163 milions (-15%), i inclouen el registre dels dividends de Telefónica i BFA per 69 i 87 milions, respectivament.

Els resultats atribuïts d’entitats valorades pel mètode de la participació, amb 264 milions el 2022, baixen un 39,5% en taxa interanual, el que l’entitat atribueix en part als canvis de perímetre després de la venda de Erste Group Bank i la consolidació global de Bankia Vida; i pugen els ingressos d’operacions financeres (+47%). El 2022 es va acabar el procés de sortides voluntàries de professionals dins de l’acord laboral, i així les despeses de personal baixen el 8,1% a l’exercici.

tracking