SEGRE

BALANÇ LABORAL

Lleida enceta l'any amb 317 aturats més coincidint amb el final de l'època nadalenca

El gruix de nous parats se centra en el sector serveis i el nombre total de desocupats se situa en els 18.057 || Malgrat la pujada, la província té 2.100 persones sense feina menys que el gener del 2022

El gener sol ser un mes en què s’incrementa el nombre d’aturats pel final de la campanya nadalenca.

El gener sol ser un mes en què s’incrementa el nombre d’aturats pel final de la campanya nadalenca.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La demarcació de Lleida va iniciar l’any amb 317 aturats més, coincidint amb el final de la campanya nadalenca, segons les dades del gener publicades ahir pel ministeri de Treball i Economia Social. Aquest increment representa un 1,76% respecte al desembre i situa la xifra total de desocupats en 18.057 persones. Amb tot, si es compara amb el primer mes de l’any passat, quan la recuperació de l’ocupació va començar a créixer després dels estralls de la pandèmia, la província compta amb 2.102 aturats menys, la qual cosa es tradueix en una caiguda interanual de persones en situació d’atur del 10,27 per cent.

Durant el mes passat, l’atur va augmentar en tots els sectors, menys en l’agricultura, en què els parats van caure en 47 persones. El dels serveis va ser el que més va contribuir a augmentar la llista d’aturats a la província, al comptabilitzar 278 desocupats més. A aquest el van seguir el de la construcció, (30) i la indústria (25).

Del total d’aturats, 7.753 són homes i 10.621 dones. A més, els 1.407 són menors de 25 anys.Quant al nombre d’afiliats a la Seguretat Social, les comarques de Ponent, l’Alt Pirineu i Aran comptaven al tancament de gener amb 196.146 persones, 2.382 menys en relació amb el desembre (-1,20%). Si es compara amb el mateix període de fa un any, tanmateix, hi ha 2.015 afiliats més (0.57%), segons les dades del ministeri.Lleida segueix així la tendència registrada en el conjunt de Catalunya i a nivell estatal, en un mes en què habitualment augmenta l’atur per l’acabament dels contractes associats a les festes nadalenques.

En concret, a Catalunya l’atur va pujar al gener en 5.306 persones respecte al desembre, i el nombre total de parats es va situar en els 351.644. No obstant, en termes interanuals la xifra va baixar en 20.158 persones.En el conjunt d’Espanya, el nombre d’aturats registrats a les oficines dels serveis públics d’ocupació va augmentar en 70.744 persones al gener respecte al mes anterior, fins a un total de 2,9 milions, convertint-se en el total d’aturats menor en un mes de gener des del 2008.Pel que fa a l’afiliació, la Seguretat Social va perdre a Catalunya una mitjana de 37.637 de cotitzadors al gener respecte al mes de desembre, la qual cosa situa el número total d’ocupats en 3.578.142 persones. A Espanya es van destruir 43.000 llocs de treball, la qual cosa deixa la xifra de cotitzadors en 20.081.224.

El nombre de contractes indefinits es duplica en un any

Durant el mes de gener es van registrar a la província de Lleida un total de 9.081 contractes, un 23,59% menys que fa un any, però mig miler més si es compara amb els registrats durant el mes de desembre. Del total dels rubricats, més de la meitat, 5.194, van ser indefinits. El número d’aquest tipus de contractes s’ha duplicat en un any, tenint en compte que el gener del 2021 a la demarcació es van registrar 2.585 relacions laborals d’aquest tipus.Els sindicats van afirmar que les dades d’atur i afiliació aquest gener no han estat bones i van subratllar que, encara que corresponguin a una situació estacional, s’hi observen “símptomes de desacceleració” que fan necessari continuar prenent mesures per avançar en la consolidació i la creació d’ocupació.

La Generalitat va considerar que aquestes dades són “habituals” al gener.

tracking