SEGRE

NORMATIVA DENOMINACIÓ D?ORIGEN

Multa a un productor d'oli de les Garrigues per utilitzar la paraula 'Garrigues' al seu web

La Generalitat el sanciona amb 4.000 euros perquè només poden utilitzar-la els que formen part de la DOP || L'any passat va obrir nou expedients semblants

Imatge d’arxiu d’una productora d’oli.

Imatge d’arxiu d’una productora d’oli.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat ha imposat una sanció de 4.001 euros a un productor privat d’oli, Olicatessen, per l’ús de la marca protegida Garrigues. Aquest molí dels Torms va utilitzar diverses vegades el nom de la comarca al seu web corporatiu. El terme Garrigues només el poden usar aquells productors d’oli que formen part de la Denominació d’Origen Protegida (DOP). Aquesta institució té actualment 21 membres, la majoria cooperatives, malgrat que a la comarca hi ha fins a una trentena de productors més no inscrits.

Malgrat que l’import de la multa és el més baix que contempla la normativa (fins un màxim de 150.000 euros per la mateixa infracció), la llei de qualitat agroalimentària, emparada per la directiva europea, no permet la condonació una vegada obert l’expedient. Només s’apliquen rebaixes de fins a 1.600 euros si es paga voluntàriament.

Una vegada la Generalitat rep una notificació d’infracció, s’obre l’expedient i “aquest ha de seguir el seu curs”. “Nosaltres estem obligats a actuar”, va advertir el director general d’Empreses Agroalimentàries i Qualitat, Joan Gòdia.

L’expedient dels Torms és el tercer que l’administració catalana ha obert aquest any pel “mal ús del nom d’una DOP”, mentre que l’any passat se’n van efectuar nou i el 2021, sis. Gairebé tots són del sector de l’oli, encara que n’hi ha també del vi. La DOP Garrigues admet que interposa una mitjana de quatre notificacions cada any per l’ús del terme Garrigues a aquells productors que no en són membres.

En el cas del molí dels Torms, va afirmar el president de la DOP, Enric Dalmau, es va fer el mateix abans d’interposar la denúncia. “Tenim l’obligació de defensar la nostra marca i totes les certificacions i controls de qualitat que hi ha al darrere”, va asseverar. Olicatessen, per la seua part, va negar haver rebut cap mena d’advertència abans de ser sancionada.

Queixes de molins privats contra “el xantatge” de la denominació

La directora d’Olicatessen, Emma Rovira, va assegurar no haver rebut cap avís abans de ser sancionada i va afirmar que la seua marca mai ha utilitzat el terme Garrigues en el seu etiquetatge, però desconeixia que cometia una infracció al fer-ho al seu web per indicar la seua pròpia adreça postal. “Tenim aquesta paraula vetada”, va denunciar. Un cas semblant va ocórrer fa tres anys quan Oli Vilà, un productor del Cogul, va ser multat al trobar la inspecció el terme Garrigues en un text corporatiu. Altres productors reconeixen que van ser avisats abans de patir una sanció, com el cas d’Albium, una productora de l’Albi que va rebre de la DOP un requeriment per retirar el nom de la comarca de les seues etiquetes. “És una màfia que només ens volen fer mal”, va denunciar.

tracking