SEGRE

ESTADÍSTIQUES BANC D?ESPANYA

Els lleidatans aposten per l'estalvi, amb 11.004 milions d'euros en dipòsits bancaris

La situació econòmica porta els ciutadans a inclinar-se per la prudència || Mentre el volum dels crèdits segueix a la baixa en un context d'enduriment de les condicions amb tipus a l'alça

La seu del Banc d’Espanya a la capital madrilenya.

La seu del Banc d’Espanya a la capital madrilenya.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La percepció que tenen les famílies de la situació econòmica, en especial de l’evolució dels preus, s’està traduint en una aposta per l’estalvi, que en el conjunt de l’Estat ha superat per primer vegada la xifra històrica del bilió d’euros en dipòsits. En el cas de Lleida, han tancat l’any 2022 amb 11.004 milions d’euros. Representa un increment de 133 milions respecte al trimestre anterior, i de 1.814 si la comparació es fa amb el tancament del 2019, a pocs mesos que es paralitzés bona part de l’economia per la lluita contra el coronavirus.

Parlem d’un augment de fons als bancs amb productes tradicionals pròxim a un 20 per cent en tot just tres anys. Però, a banda d’estalviar, ho fan de forma molt diferent, buscant la màxima liquiditat per tenir els seus diners disponibles quan ho necessitin. Així, al tancament de l’any passat les famílies de Lleida tenien 10.156 milions d’euros en llibretes a la vista, quan abans de la pandèmia de la covid-19, al tancar l’any 2019, amb prou feines eren 7.327.

És a dir, que en el període analitzat s’ha incrementat aquest paquet en prop d’un 39 per cent. En paral·lel, l’estalvi a termini, aquell en el qual el client es compromet amb el banc a mantenir els diners sense moure’ls per aconseguir una millora de rendibilitat, ha caigut en els tres anys analitzats prop d’un 57%. Ha passat de 1.863 al finalitzar l’exercici 2019 als tot just 847 que tenia comptabilitzats el Banc d’Espanya al final de l’any passat.D’altra banda, s’aprecia l’efecte de l’increment dels tipus d’interès sobre el volum de crèdits que mantenen els lleidatans.

El mes de desembre passat les famílies i empreses tenien contractats préstecs per valor de 8.246, una xifra que havia baixat en 118 en només tres mesos. A l’hora d’explicar aquesta evolució cal tenir en compte diverses repercussions de la pujada de l’euríbor, l’índex al qual hi ha referenciades la majoria de les hipoteques a Espanya. Bona part dels qui tenien estalvis han apostat per amortitzar crèdits per intentar que els afecti al mínim possible l’encariment dels rebuts quan els toqui revisió

En tres mesos ha caigut en 118 milions el volum de préstecs bancaris de famílies i empreses

Per una altra banda, la banca està endurint en bona mesura les exigències per concedir crèdits. Després d’anys de treballar amb marges molt reduïts amb l’euríbor en nivells històricament baixos, ara intenta defensar-se de possibles problemes d’impagaments per part de clients que semblin dubtosos.

tracking