SEGRE

L'Euríbor de les hipoteques segueix a l'alça i tanca el maig en el 3,86%

Un bloc de pisos en construcció a la ciutat de Lleida.

Un bloc de pisos en construcció a la ciutat de Lleida.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Euríbor a 12 mesos, índex al qual hi ha referenciades la majoria d’hipoteques a tipus variable a Espanya, ha tancat el mes de maig en una mitjana diària del 3,862%, el que suposa un nou màxim mensual en l’encariment d’aquesta taxa de referència. Malgrat que l’Euríbor no ha parat la seua escalada, la revisió d’hipoteques que prenguin la dada de maig com a referència experimentaran el menor increment de l’any per l’efecte base.

Les revisions en els quatre mesos anteriors van ser de més de 3,8 punts percentuals no només per l’encariment de l’Euríbor, sinó per la comparativa amb els mateixos mesos de 2022, quan la taxa estava en nivells negatius o pràcticament zero per al mes d’abril. En canvi, el maig del 2022 l’Euríbor estava situat en el 0,287%, per la qual cosa l’alça respecte a llavors és de 3,58 punts percentuals. Això es tradueix en què una persona que tingui contractada una hipoteca variable de 150.000 euros a 30 anys i amb un diferencial del 0,99% més Euríbor i hagi de revisar el seu tipus d’interès el mes de maig, registrarà un augment de la seua quota hipotecària d’uns 290 euros al mes. En termes absoluts, passaria de pagar uns 500 euros a alguna cosa més de 790 euros per mes. Aquest encariment de la quota hipotecària suposaria un desemborsament addicional per a les família de 3.480 euros més a l’any.

El màxim encariment des de començament d’any es va registrar el mes de març, quan el diferenciar de l’Euríbor d’aquell mes davant el d’un any abans va ser de 3,88 punts percentuals. Això ha suposat que les famílies amb hipoteques amb les mateixes condicions abans descrites i que actualitzessin el seu tipus d’interès amb la dada de març estan afrontant una despesa extra mensual de 306 euros en la seua quota. Per al director d’Hipoteques d'iAhorro, Simone Colombelli, la dada de maig suposa que "la corba de l’Euríbor s’està aplanant". "El més lògic seria que l’estabilització que hem vist durant els últims quatre mesos d’aquest índex de referència de les hipoteques variables es mantingui també durant els propers mesos", ha agregat.

tracking