SEGRE

ECONOMIA

Els catalans inverteixen per sota de la mitjana espanyola i aposten per energia i tecnologia

IAG, Banco Santander i Solec, les accions més negociades pels inversors catalans

Els catalans inverteixen per sota de la mitjana espanyola i aposten per energia i tecnologia

Els catalans inverteixen per sota de la mitjana espanyola i aposten per energia i tecnologiaUnsplash

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els catalans van invertir 907 euros de mitjana el 2022 (per sota de la mitjana espanyola de 1.300 euros) i entre els valors més populars destaquen empreses del sector energètic i grans valors tecnològics, segons un informe d'XTB sobre hàbits inversors a Catalunya presentat aquest divendres en roda de premsa.

El cap d’inversions d'XTB, Javier Urones, ha explicat que la quantitat que s’inverteix varia segons la província i Girona és el territori que se situa per sobre de la mitjana espanyola amb 1.768 euros de mitjana, seguida de Lleida (1.300), Barcelona (920) i Tarragona (594). També ha explicat que "crida l’atenció" la popularitat d’empreses com Soltec i Berkeley --l’única minera cotitzada que queda a Espanya--, que es els inversors catalans situen entre les cinc companyies preferides per invertir.

Un altre fet que destaca a Catalunya respecte a la resta d’Espanya es relaciona amb els grans valors energètics, que situen empreses com Netflix, Google, Tesla, Apple i Alibaba entre "les més populars" per als inversors catalans. Per a Urones, "crida l’atenció" que els qui inverteixen en aquestes companyies ho fan amb imports més elevats que la mitjana espanyola: els inversors catalans destinen a aquests valors més del doble que a la resta d’Espanya.

ARRELAMENT DE L’INVERSOR CATALÀ

Les cinc accions més negociades pels inversors catalans són IAG, Banco Santander, Soltec, Berkeley i Inditex, "seguint una tendència bastant similar a la resta d’Espanya", on es col·loquen en les cinc primeres posicions IAG, Santander, Sabadell, Inditex i BBVA. D’altra banda, les accions en què més van invertir els catalans el 2022 són Banc Sabadell, IAG, Banco Santander, Inditex i Grifols, i Urones ha destacat el cas del Sabadell, que és la quarta més invertida en la resta d’Espanya.

De fet, els inversors catalans han augmentat la seua aposta per firmes catalanes com a Banc Sabadell, CaixaBank, Grifols i Cellnex, la qual cosa contrasta amb "la reducció generalitzada que s’està produint sobre el conjunt dels actius disponibles". "Hi ha una aposta pels valors locals. És un fet diferencial a Catalunya. Aquest tipus d’arrelament de l’inversor no ho hem trobat en altres punts d’Espanya", ha afegit.

PERFIL DE L’INVERSOR

L’informe d'XTB conclou que el perfil tipus de l’inversor a Catalunya és un home amb una edat mitjana de 42 anys i amb tendència a invertir en accions i fons cotitzats. Així mateix, l’estudi revela que, malgrat les diferències entre les diferents generacions d’inversors, "tots inverteixen en aquells valors en què consideren que tenen una informació més gran".

Els joves catalans que pertanyen a la generació 'Z' i 'Millenial' es decanten per empreses com Amazon, Tesla, Coinbase i Meta, mentre que els majors de 43 anys concentren la seua capital en valors espanyols, principalment en empreses amb trajectòria borsària extensa com Banco Santander, BBVA, IAG, OHL i Grifols.

INVERSIÓ A LLARG TERMINI

Sobre la inversió a llarg termini, els inversors catalans segueixen la tendència de tot Espanya, amb una demanda forta pels fons cotitzats o ETF. Quant a renda variable, Urones ha dit que els catalans prefereixen fons que repliquen el comportament de l’Estàndard and Poor’s 500 (S and P 500) i de l’or.

tracking