SEGRE

El govern espanyol aprovarà la nova tarifa regulada de la llum en el Consell de Ministres de la propera setmana

Comptadors de la llum.

Comptadors de la llum.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres de la propera setmana aprovarà la reforma de la tarifa regulada de la llum, el denominat Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC), segons va confirmar aquest dijous la vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera. En declaracions a la premsa abans d’inaugurar la III Cimera d’Autoconsum i Comunitats Energètiques organitzada per la Unión Española Fotovoltaica (UNEF), Ribera va assenyalar que la reforma de la tarifa regulada de la llum que aprovarà l’Executiu estarà "en línia amb el que ha estat el treball d’aquest últim any", amb el document que es va llançar a informació pública pel Ministeri i les recomanacions de millora que s’han rebut de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

De totes maneres, va subratllar que es donarà un termini "perquè tots els actors en el sistema puguin anar incorporant aquestes novetats" en la nova metodologia, encaminada a reduir la volatilitat que es va viure en el preu de l’electricitat i que es reflectia al mercat a l’engròs." "La tarifa regulada actual està directament indexada al preu del mercat a l’engròs i, el cert és que encara que esperem que no es torni a repetir el tipus de turbulències que hem viscut l’any 2022, això va generar una gran inestabilitat, perjudicant enormement als petits consumidors i a les famílies més grans," va afegir. Per això, Ribera va considerar la necessitat que Espanya, un país amb "poca interconnexió amb la resta del continent europeu", introdueixi en la seua tarifa regulada "alguns factors moduladors vinculats al preu de l’electricitat a mitjà i llarg termini".

TERMINI FINS A PRINCIPIS DEl 2024 PER ADAPTAR-SE

Així, la ministra va assegurar que es donarà de termini fins a principis de 2024 perquè els agents puguin adaptar-se a la nova metodologia i "poder oferir aquesta tarifa sense problemes i que tots, consumidors i comercialitzadors, puguin ajustar les seues propostes i les seues ofertes a aquesta nova realitat, més segura i molt menys volàtil", va dir. L’aprovació d’aquesta nova PVPC és un dels compromisos del govern central amb la Comissió Europea quan es va rebre el vistiplau a l’aplicació de la denominada 'excepció ibèrica' per a Espanya i Portugal.

En una entrevista aquest dijous al 'Periódico de la Energía', Ribera ja va avançar que la reforma del PVPC s’aprovaria en el Consell de Ministres de la propera setmana i va assegurar que el seu retard s’ha degut que s’ha estat dissenyant tot", amb totes les recomanacions que s’han rebut, de la manera "més solvent i seriosa". La proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic havia rebut ja el vistiplau de la Comissió Nacional de Mercats i Competència (CNMC), així com del Consell d’Estat.

REDUIR LA VOLATILITAT

L’octubre de l’any passat, el gabinet dirigit per Teresa Ribera ja va llançar a informació pública la seua proposta de Reial Decret per reduir aquesta volatilitat de la tarifa regulada, donant més pes a les referències als mercats de futurs, que creixeran progressivament fins representar el 55% el 2025. Així, s’incorporarà a la fórmula de càlcul del PVPC –contractada pels titulars d’uns nou milions de punts de subministrament, el 35% del país– una cistella de preus a mitjà i llarg termini per evitar les fortes oscil·lacions, sense perdre les referències de preus a curt termini que fomenten l’estalvi i el consum eficient.

Indexat als preus diaris del Mercat Ibèric de l’Electricitat (Mibel), el PVPC va ser l’opció més barata per als petits consumidors des de la seua creació el 2014. Tanmateix, aquesta relació directa amb els preus a l’engròs a curt termini ha portat que les seues variacions, amb acusats pics i alces per la guerra a Ucraïna en els últims temps, es reflecteixin automàticament a les factures finals. D’aquesta manera, es reduirà progressivament la vinculació del PVPC al mercat diari i es tindran en compte els preus més estables que ofereixen els mercats a termini del Mibel, on s’adquireix energia amb temps en diferents horitzons temporals futurs.

tracking