SEGRE

Assessorament integral més enllà de la vida laboral

Els graduats socials defensen empreses i particulars en tots els àmbits, fins i tot el jurídic

Instal·lacions de la seu del Col·legi.

Instal·lacions de la seu del Col·legi.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Saber si el nostre contracte de treball és correcte o quan cobrarem de pensió de jubilació. Són alguns dels exemples en què requerim un assessorament expert, com el que presten els graduats socials. Una professió jove i que té a gala ser de caràcter jurídic, juntament amb advocats i procuradors. “Podem defensar els nostres clients, empreses i treballadors, en tots els àmbits, fins i tot el jurídic”, assenyala el Col·legi de Graduats Socials de Barcelona, Girona i Lleida. “El fet que som una professió jurídica especialista ens distingeix dels gestors que són més generalistes”, explica. “Assessorem el client des del primer contracte de treball fins que és mort, més enllà de la jubilació, ja que intervenim per obtenir altres prestacions com invalidesa, viudetat o orfandat.”

Amb més de 50 anys d’història, la professió ha experimentat una notable evolució. “En un principi, no podíem pujar a l’estrada, i només podíem acompanyar el nostre client com a conseller.” Fruit del treball de l’Il·lustre Col· legi de Graduats Socials de Barcelona, van fer un salt qualitatiu, del tal manera que “ara ja podem pujar a l’estrada i lluir la toga”. A més, “hem aconseguit poder presentar fins al recurs de suplicació davant els tribunals superiors de justícia i estem lluitant per aconseguir el de cassació”.

Fins a l’aprovació del Pla Bolonya, els estudis “eren una diplomatura, però ara ja som l’única branca del dret especialitzat que té grau universitari”, expliquen. La professió ha estat reconeguda oficialment com a “servei essencial” durant la pandèmia, “ja que hem tramitat tot els ERTO i per primer cop ens hem pogut relacionar de manera telemàtica amb el SEPE per tal que els treballadors poguessin cobrar les prestacions”. Una relació no exempta d’entrebancs, atès que “el SEPE era una administració amb la qual no estàvem avesats a treballar telemàticament i no hem disposat de temps per provar de compatibilitzar els sistemes”. Tanmateix, la situació s’ha anat corregint i “ara el canal de comunicació és més fluid”.

Els graduats continuaran jugant en primera línia en l’era postpandèmica. “L’administració té tendència a reduir el personal i traslladar als despatxos més obligacions als clients, i de retruc ens afecta, ja que els clients ens confien les gestions”, afirmen des de l’entitat, que aglutina entre 1.600 i 1.700 col·legiats de Barcelona, Lleida i Girona. Hi ha diferents projectes en cartera. Prioritari és aconseguir tramitar el recurs de cassació, l’únic que els diferencia d’un advocat. I “estem molt bolcats en la formació contínua, ja que les lleis són molt canviants”.

D’altra banda, “hem hagut d’implementar el teletreball per poder continuar donant servei encara que l’empresa tanqués portes”. Plantegen també fomentar el tema dels recursos humans dintre del col·legi. I fer que aquest sigui atractiu per als nous col· legiats. “Anem a les universitats a transmetre la necessitat de fer formació contínua i que al col·legi hi poden trobar tota la informació recopilada i sintetitzada”, detalla.

Un altre valor és “l’assessorament als nous col·legiats en cursos d’especialització pràctica”. I en matèria de bona praxi professional, “acompanyem el col·legiat per si algú presenta una denúncia, veure si aquest té responsabilitat així com escoltar el client que emet la queixa”. També “estem lluitant per introduir-nos en el torn d’ofici de la justícia gratuïta, com els advocats”. Mentrestant, ofereixen l’orientació jurídica gratuïta de forma interna amb els recursos del col·legi.

Graduats Socials de Barcelona, Girona i Lleida

Graduats Socials de Barcelona, Girona i Lleida

tracking