SEGRE

Garantir la millor defensa dels drets de la ciutadania

|| Els graduats socials assessoren en àmbits com la jubilació, autònoms o plans d’igualtat en empreses

Garantir la millor defensa dels drets de la ciutadania

Garantir la millor defensa dels drets de la ciutadania

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’excepcional conjuntura social, econòmica i sanitària viscuda en els darrers anys, especialment amb la pandèmia causada per la covid, ha posat en rellevància el paper dels graduats socials com la professió jurídica especialitzada en el dret social. No és casual el reconeixement oficial com a “servei essencial” durant la tramitació dels ERTO, ja que el graduat social ha estat sempre un engranatge en la relació que persones i empreses mantenen amb l’administració, especialment amb els organismes de la Tresoreria General de la Seguretat Social, l’INSS, la Inspecció de Treball, l’Agència Tributària o el SEPE.

L’escenari actual és canviant i volàtil, amb innovacions normatives constants a nivell estatal, autonòmic i local, i la implantació de l’administració electrònica per a tota la ciutadania ha deixat el graduat social com un acompanyant imprescindible per als administrats en els diferents tràmits d’ajuts, sol·licitud de prestacions, defensa dels drets laborals o expedients d’estrangeria, entre d’altres. La complexitat de la normativa reguladora de les pensions de jubilació, a tall d’exemple, demana un assessorament especialitzat que l’administració no té capacitat d’oferir amb recursos propis.

És per aquesta raó que el Col·legi de Graduats Socials de Barcelona, Girona i Lleida procura per als seus col·legiats actuacions formatives constants, que són indispensables per poder garantir la millor defensa dels drets de la ciutadania. Trobem altres exemples en la nova normativa reguladora de la cotització per ingressos reals dels treballadors autònoms, que serà vigent a partir del dia 1 de gener del 2023. Independentment de la falta d’idoneïtat del reial decret emprat pel Govern com a procediment legislatiu, la realitat és que el seu contingut genera força dubtes interpretatius i, en conseqüència, el graduat social està adoptant una posició pedagògica que permet que els treballadors afectats puguin adoptar les cauteles i previsions necessàries per garantir unes prestacions adequades i una estimació prou aproximada de les quotes que hauran de suportar.

El graduat social també està ocupant una posició de gran rellevància en la implantació dels plans d’igualtat dins de les empreses. La legislació en aquesta matèria és ambiciosa, sense cap dubte té altura de mires, i l’assessorament tècnic que es realitza a les parts implicades, tant empreses com treballadors, són de gran valor per poder assolir els objectius que com a societat ens hem fixat. En definitiva, la professió de graduat social és una professió que amb més de 50 anys d’història ha experimentat una notable evolució, alhora assolint un notable prestigi al llarg del temps.

L’actuació del professional amb l’ús de la toga en les actuacions judicials o l’assoliment del recurs de suplicació són fites consolidades que no impedeixen l’aspiració d’assolir-ne de noves. Actualment, es té en punt de mira la competència del graduat social en el recurs de cassació, un procediment que, a dia d’avui, queda en mans exclusives dels advocats i que, amb la introducció del torn d’ofici de justícia gratuïta, suposaria l’equiparació efectiva de les dos professions dins l’ordre social.

tracking