SEGRE

CICLISME ACTIVITATS ESPECIALS

Esport per a trasplantats

Antonio Ontoso i David Martínez, dos dels components de l’equip Transplantbike.

Antonio Ontoso i David Martínez, dos dels components de l’equip Transplantbike.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Esclar que és possible i, a més, beneficiós fer activitat física després d’haver-se sotmès a un trasplantament d’òrgans”, afirma Ignacio García, vicepresident de la Fundació Renal Jaume Arnó, que s’ha unit amb la plataforma Traïnsplant per posar en marxa la Transplant Bike, una iniciativa d’àmbit mundial en la qual participen persones trasplantades i d’altres que no ho són.

Aquesta marxa ciclista es durà a terme per primera vegada en terres lleidatanes, en aquest cas a Alfarràs, aquest diumenge dia 2, i s’hi espera la participació d’unes 250 persones, de les quals quaranta seran trasplantades. La sortida i l’arribada estaran ubicades al pavelló de la localitat i hi haurà tres distàncies: 15, 30 i 60 km. En la de 15 podran participar menors de 18 anys.

Segons Ignacio García, els objectius d’aquesta iniciativa, que tindrà continuïtat el setembre del 2017 a Bilbao amb una marxa de ciclisme en ruta, són “promoure l’activitat física entre pacients trasplantats, conscienciar sobre la importància social de la donació d’òrgans, instaurar un programa d’activitat física en pacients hemodialitzats a l’Hospital Comarcal de Tremp i realitzar uns screenings a tots els participants trasplantats previs i posteriors a la prova per demostrar els beneficis de l’activitat física en el tractament”. Fonamentalment, aquesta carrera el que persegueix és fomentar la realització de programes d’activitat física en diferents hospitals i promoure la donació d’òrgans. Participant-hi (la inscripció en qualsevol de les tres distàncies costa 35 euros) es col·labora amb pacients crònics i trasplantats. A l’hospital de Tremp són sis els pacients trasplantats amb els quals es durà a terme un programa d’activitat física.

El dia anterior a la marxa ciclista tindran lloc una sèrie d’activitats paral·leles al pavelló d’Alfarràs. A banda de la presentació pública de la iniciativa, també es presentarà l’equip ciclista anomenat Transplant Bike, compost per cinc trasplantats (tres de ronyó, un de cor i un de fetge) de diferents llocs d’Espanya, que actuen com a ambaixadors del projecte. Són Antonio Ontoso (45 anys, Aranda de Duero, Burgos), David Martínez (37 anys, Àvila), Javi Fernández Losa (42 anys, Saragossa), Javier Aguirre (49 anys, Bilbao) i Manuel Monasterio (43 anys, Gijón).

tracking