Arda i Neymar celebren l’1-1 aconseguit pel turc a passada del brasiler.

El FC Barcelona va guanyar ahir a la nit el Borussia Mönchengladbach (1-2) a domicili, en la segona jornada de la fase de grups de la Lliga de Campions, per continuar invicte i col·locar-se líder del grup. Per fer-ho possible va haver de remuntar el gol inicial alemany i renunciar a les proves del sistema de sortida, i tornar a la seua essència per millorar i veure porteria per via d’Arda Turan i Gerard Piqué.

No li va sortir bé la idea tàctica a Luis Enrique per intentar dominar el Borussia, que va ser qui sí que va sorprendre i va sotmetre els blaugranes a la primera part. El Borussia es va avançar amb una bona contra culminada per Thorgan Hazard, i va disposar de més oportunitats per augmentar la diferència, mentre el Barça intentava sense èxit anar rectificant sobre el terreny el seu mal plantejament. I aquest canvi no va arribar fins al descans. Una tornada a l’ADN Barça que de la mà de l’encert va ser la clau per capgirar un marcador que, amb l’1-0 i fins a aquell moment, era més que just. Però el Barça no es va ensorrar, va saber treure profit de la rectificació que va arribar des de la banqueta i així va aconseguir un triomf d’importància que li atorga un lideratge en solitari. Li va costar al Barça, orfe del lesionat Leo Messi, però al final va tancar el rival, el va anul·lar i va guanyar aquest pols entre Luis Enrique i André Schubert.

La prova inicial de Luis Enrique consistia a alliberar Neymar i situar Alcácer en una posició més habitual per a ell, però el dibuix canviant del Borussia, diferent a l’hora de defensar que d’atacar, més la pressió alta i velocitat dels poltres van agafar desprevingut un Barça que va cometre diversos errors. Que no estava còmode l’equip blaugrana va quedar patent amb les diverses pèrdues, del tot inusuals, de Busquets. Com la que va propiciar el gol.

Thorgan Hazard, no content amb marcar a la Bundesliga, va certificar el seu bon moment en el millor dels teatres. Fruit de la pressió de Mahmoud Dahoud i Raffael sobre Sergio Busquets al centre del camp, va arribar la pèrdua del blaugrana i el robatori es va transformar en una contra ràpida de Raffael, que la va passar a Dahoud i aquest va veure bé l’arribada en solitari de Hazard, que va batre Ter Stegen sense que pogués fer-hi res.

El Barça, perdut, va sortir amb un 4-4-2 amb el centre del camp en rombe, amb Busquets darrere, la dupla Iniesta i Rakitic com a interiors i Neymar com a mitjapunta i amb llibertat per enllaçar amb Luis Suárez i Paco Alcácer, en punta. Però la mala primera part va fer que Luis Enrique optés per tornar al clàssic, a l’essència, i el 4-3-3 va quedar del tot dibuixat amb Rafinha com a extrem entrant per Alcácer i Arda com a interior donant relleu a un cansat Ivan Rakitic.

I allà va canviar tot. Si fins al moment semblava que era més a prop el 2-0, malgrat que Suárez va tenir un parell de bones oportunitats amb el 0-0 inicial, després d’aquests canvis el Barça va agafar empenta, va anul·lar la pressió local i va aprofitar que el Borussia es va equivocar al voler ser un equip tipus Atlètic de Madrid, defensiu i tancat enrere per guardar el botí recollit. No és l’estil del Borussia i ho va pagar car. Va avisar Rakitic des de lluny, també Suárez, però va ser l’acabat d’entrar Arda Turan qui va aconseguir la igualada. A passada de Neymar, desaparegut però finalment clau sent assistent i protagonista en els dos gols, el turc va córrer com mai per arribar a la pilota i fulminar Sommer d’un xut precís. I el meta suís no va estar bé en l’1-2, encara que el Barça el va buscar molt per propiciar que en alguna jugada es culminés la remuntada. Neymar va treure un córner que semblava assajat directe per a Luis Suárez, que sol a l’àrea va disparar a boca de canó, Sommer no va poder tallar la pilota i el rebuig va caure a Piqué que, no sense problemes pel marcatge, va aconseguir imposar-se i rematar per segellar la remuntada tirant-se a terra. Tres punts que permeten al Barça col·locar-se líder, amb dos victòries, i de forma sòlida atès l’empat del Manchester City davant del Celtic (3-3).

L’entrenador del FC Barcelona, Luis Enrique Martínez, va assegurar que el triomf va ser “merescut” pel canvi de plantejament i la lluitada remuntada que “recompensa l’esforç” dels seus davant d’un equip que els va sorprendre al ser més defensiu del que s’esperava.

“Durant la segona part hem tingut més arribades, menys ocasions clares, però hem pogut marcar en jugada d’estratègia, encara que esperàvem un córner des de l’altre costat. La pissarra de Juan Carlos Unzué ha funcionat meravellosament. Ens emportem una victòria merescuda que fa recompensa a l’esforç realitzat per l’equip”, va assegurar en roda de premsa.

Va celebrar, a més, superar un rival que acumulava onze victòries seguides a casa. “A la segona part esperàvem que ens pressionessin, però han decidit replegar-se. Durant la primera part hem tingut força ocasions de gol i tot i així en una transició ens han fet gol”, va comentar sobre el que s’havia vist en els primers 45 minuts.

Segons el tècnic asturià, “hi havia onze jugadors tancats en el seu camp amb un nivell físic altíssim al principi, però durant la segona part els ha costat més, i perquè el nostre posicionament no era el més indicat ni el millor. Tot i així hem tingut ocasions clares i podríem haver-nos avançat. No tots els partits tenen la mateixa fluïdesa i hem capgirat el partit davant d’un rival que ha resultat molt difícil. El nostre objectiu és intentar passar com a primers”.