Empanats

El Barça sucumbeix de nou a Balaídos a l’encaixar tres gols en una primera mitja hora nefasta || Encara que va remuntar amb dos gols de Piqué i un altre de Neymar de penal, un colossal error de Ter Stegen, que es va confiar, l’acaba condemnant a la derrota

Neymar es dol del genoll per l’entrada d’un rival.

Un espectacular Celta de Vigo, tant en atac com en els marcatges individuals en defensa, va superar ahir el Barcelona (4-3), castigat pel seu rival en cada error propi, amb tres gols en deu minuts bojos de la primera part i amb un altre en la recta final, després d’un monumental error de Ter Stegen, que el va matar quan, enganxat a la qualitat d’Iniesta i els gols de Piqué, amenaçava amb l’empat. Tret del primer quart d’hora, el problema del Barcelona en el primer acte va estar en l’elaboració, sotmès per una asfixiant pressió dels jugadors celestes, generosos en l’esforç, superbs en el pla tàctic.

Els blaugranes no van saber aprofitar l’empat del Reial Madrid contra l’Eibar al Bernabéu per enfilar-se a un lideratge que se’ls va escapar en terres de Vigo, i que es queda finalment l’Atlètic de Madrid. Els d’Eduardo Berizzo van tornar a sorprendre el Barça, com ja van fer l’any passat (4-1), i es van posar amb tres gols d’avantatge a la primera meitat, aprofitant els errors defensius del rival.

El conjunt de Vigo, molt intens, va marcar els seus quatre gols fruit de greus errors blaugrana

Luis Enrique ja havia avisat en la prèvia de la perillositat del seu exequip, i no es va equivocar. L’asturià va tornar a fer rotacions i va situar Rafinha per fer de Messi i va reservar Rakitic i Iniesta a la banqueta per donar entrada a Arda Turan i el portuguès André Gomes, que debutava com a titular. El Barcelona, amb un dibuix inusual, va fingir una remuntada que va acabar quedant-se en res pels errors comesos en camp propi, en especial per un Ter Stegen que de nou va arriscar en excés. El doblet de Piqué va fer somiar l’equip, que va haver d’acabar encomanant-se a un Iniesta que va complir 600 partits oficials com a blaugrana.

El Barcelona va iniciar el partit seguint el guió previst, apropiant-se la possessió davant un rival replegat. Els de Luis Enrique se sentien superiors i provaven de portar el perill a la meta de Sergio Álvarez, encara que les ocasions tampoc arribaven amb claredat.

Tanmateix, un Celta aparentment adormit, va colpejar en el primer error culer. Ter Stegen i Busquets no es van entendre i Sisto va aprofitar el desconcert per avançar el conjunt de Vigo. Primer cop. El gol va esperonar els de Berizzo, que van començar a arribar amb perill a la meta visitant.

Els gallecs van aprofitar la velocitat del trident ofensiu per duplicar l’avantatge pocs minuts després. Iago Aspas va pispar una pilota mal aclarida per Busquets, molt irregular en aquesta arrancada de temporada, i va encarar Piqué per posar el segon gol amb un bon xut creuat des de la frontal. Però no va acabar aquí el festival golejador de Vigo. Instants més tard, un altre error del Barcelona a la sortida va propiciar el gol de Mathieu en pròpia porta (3-0). El francès, lent en el tall, va enviar la pilota al fons de la xarxa a l’evitar la rematada del rival.

Però l’entrada d’Andrés Iniesta després del descans i una davallada física de l’equip de Berizzo, que va cometre un enorme error al tancar-se al seu camp i esperar el Barça, van convertir, per moments, la festa gallega en un autèntic malson. El Barcelona es va apropiar la pilota i, basant-se en la qualitat de l’internacional espanyol, va començar a créixer. Piqué va posar el 3-1, que va espantar encara més l’afició gallega, que va començar a témer per la victòria quan el portuguès André Gomes va forçar un penal que va transformar Neymar per reduir a un sol gol la diferència.

Amb Iniesta en els comandaments, el Barça confiava en una altra remuntada com la de Mönchengladbach de dimecres passat, però un clamorós error del seu porter Ter Stegen, a l’intentar picar la pilota per sobre del xilè Pabo Tucu Hernández quan aquest el va pressionar dins de l’àrea petita, el va condemnar amb un altre gol i a la desesperació dels seus companys. El gol, no obstant, no va acabar amb les esperances blaugrana de pescar alguna cosa positiva a Balaídos, que van tornar a atansar-se amb una altra diana de Piqué, ahir improvisat golejador, i haurien pogut acabar empatant el partit amb dos ocasions de Neymar i del mateix central que no van entrar de miracle, que hauria sigut un premi extra vist com havia començat el partit.

Però la sort no li va somriure aquesta vegada al Barça, que amb aquest resultat tanca aquest tram entre aturada de seleccions com el va començar, amb una derrota, després de cinc partits consecutius sense perdre.