EL MILLOREL PITJOR

Un Barça sense gol i sense Messi

Amb les baixes de l’argentí i de Luis Suárez, l’equip blaugrana no va poder enderrocar el mur del Màlaga, amb un gol legal anul·lat a Piqué inclòs || Leo va patir un quadre d’indisposició i vòmits abans del partit

Gerard Piqué, que va jugar els últims minuts fent de davanter, va tenir les millors oportunitats per al Barça i fins i tot li van anul·lar un gol legal.

Sense Messi, el Barça va ser ahir un equip estèril, incapaç de superar la barrera defensiva del Màlaga (0-0) i, sobretot, Carlos Kameni, deixant escapar la possibilitat de situar-se líder provisional del campionat abans del derbi madrileny entre Atlètic i Madrid, que es disputava hores després. L’equip que dirigeix Luis Enrique va trobar a faltar l’argentí, però també Luis Suárez, i malgrat que van tenir molt clar el manual per superar la defensa del Màlaga, a la pràctica els blaugranes no van tenir desbordament en l’u contra u, ni tan sols en els minuts finals, quan els locals, amb un home més al camp arran de l’expulsió de Llorente, van tenir les millors ocasions de gol.

A la baixa coneguda de Luis Suárez, absent per sanció, es va sumar a última hora la de Messi. L’argentí, amb una indisposició acompanyada de vòmits, es va quedar a última hora fora de la convocatòria, i Luis Enrique va haver d’improvisar una davantera amb dos jugadors pràcticament sense minuts, Arda Turan i Paco Alcácer, acompanyats per Neymar. El brasiler era el que havia d’aguantar l’invent, però Neymar tampoc estava en la millor condició física, amb només un entrenament i molts quilòmetres, després dels partits internacionals de la seua selecció.

L’estat de forma de Piqué, que va arrasar tot el que el Màlaga va generar i va ser l’arma més perillosa en pilotes penjades

La falta de recursos individuals i col·lectius per fer front a un forrellat com el que va plantejar ahir el Màlaga

Va començar bé el Barça. Va treballar el partit i va projectar el joc per les bandes, amb les incorporacions dels carrilers, especialment per la dreta, amb Sergi Roberto com a principal argument, davant la defensa de cinc dissenyada per Juande Ramos. Aquesta bona disposició es va traduir en cinc aproximacions abans del primer quart d’hora, la millor de les quals va ser una rematada de Piqué a la sortida d’un córner, a la qual va respondre amb una gran intervenció Kameni. Abans, Alcácer havia estat el protagonista a l’inici del partit. Va marcar un gol en fora de joc i va donar una bona assistència a Neymar que el brasiler no va aprofitar. El Màlaga, amb les línies molt endarrerides, ho va confiar tot a les carreres de Sandro. L’exjugador del Barça va ser l’únic que va rematar per al seu equip en el primer temps.

Amb el pas dels minuts, el joc dels blaugranes es va encallar. Més enllà de les accions a pilota aturada, el Barça no tenia ocasions i només Rafinha (31’) i Busquets, al límit del descans, van inquietar la porteria de Kameni. És cert que el Barça hauria pogut arribar al descans amb avantatge en el marcador arran de les seues nombroses ocasions, però això no va ocultar la falta d’idees al centre del camp, la irregularitat de Neymar el dia que no hi eren Messi ni Luis Suárez i les dificultats d’Alcácer. L’ariet valencià va treballar, va assistir els companys –especialment, Neymar– i va trepitjar àrea per rematar, però segueix sense tenir punteria. Per la seua part, Arda i Denis Suárez van anar perdent dinamisme. El millor resum de la primera meitat va ser una acció de Mascherano, a qui van anul·lar una acció d’atac al rematar en fora de joc, tot i que el xut de l’argentí va acabar estavellant-se al pal de la meta defensada per Kameni.

El futbol del Barça va ser encara més pla durant molts minuts de la segona meitat. Davant d’un rival parapetat cada vegada més a prop del seu porter, Kameni, el conjunt que dirigeix Luis Enrique no va tenir recursos per desequilibrar la defensa i tan sols alguna aproximació de Piqué va oferir alguna sensació de perill. Fins i tot en una contra, Juankar va poder avançar el seu equip en el minut 56. Un minut abans, els blaugranes havien reclamat un penal de Ricca sobre Arda Turan que va acabar jutjat per l’àrbitre com una dubtosa falta del turc. Luis Enrique va buscar a la banqueta una solució i va trobar-hi Jordi Alba i André Gomes, que van entrar per Digne i Denis Suárez, però el punt d’inflexió s’hauria pogut produir amb l’expulsió de Llorente al minut 69 en una acció amb Neymar, però no va ser així. Alguna cosa va canviar amb el desbordament ofert per André Gomes per l’esquerra i la seua associació amb Neymar. A quinze minuts per al final, Piqué va decidir jugar cada vegada més a prop de l’àrea de Kameni i es va convertir en el segon davanter. El Barça va redoblar la seua càrrega d’atac en els últims minuts. Rakitic va tenir una excel·lent ocasió al rematar de cap una centrada de córner de Neymar (81’). I, poc després, a Piqué li van anul·lar un gol legal arran d’una rematada d’André Gomes al travesser (83’). Les imatges de televisió van deixar clar que el portuguès estava en posició correcta, ja que un defensa del Màlaga, Rosales, estava més endarrerit que ell quan la pilota va sortir del peu del passador, Mascherano. Després de la rematada al travesser de Gomes, la pilota va arribar a Piqué, que va rematar a porta buida. Per a súmmum, Villanueva va fer caure clarament dins l’àrea Gerard Piqué i l’àrbitre no va assenyalar penal.

El temps afegit va ser d’infart, amb el Barça disparant amb tota l’artilleria i Kameni rebutjant gols a Neymar (94’) i Piqué (95’), i l’expulsió de Juankar (97’). El Barça va acabar desesperat, amb Piqué coixejant i disgustat per l’oportunitat perduda de posar pressió a Madrid i Atlètic a la Lliga, oferint poc futbol i nul·les solucions en absència de Messi, la figura del qual s’engrandeix una mica més en la seua absència.