SEGRE

MOTOCICLISME

Pilots lleidatans de trial i d'enduro lamenten les traves per poder entrenar-se en zones forestals

Pilots lleidatans campions de trial i d’enduro lamenten les traves per poder entrenar-se en zones forestals || La Generalitat ha imposat aquest any 37 sancions a motociclistes per 9.075 euros

El campió de trial Francesc Recio té habilitada aquesta zona d’entrenament en una finca privada.

El campió de trial Francesc Recio té habilitada aquesta zona d’entrenament en una finca privada.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“A Catalunya som una potència en trial, però ens deu agradar molt, amb tantes traves administratives que ens trobem per poder entrenar-nos”, lamenta Joan Farré, pare del pilot Arnau Farré. Però el paradís no és perfecte. Els pilots d’enduro i trial tenen moltes dificultaddes per poder entrenar-se. La llei d’accés al medi ambient preveu multes d’un mínim de 300 € per als que vagin amb moto per camins de menys de 4 metres. La llei no distingeix entre un pilot federat que competeix a nivell internacional i un aficionat que surt al camp o a la muntanya a practicar el seu esport favorit per hobby. Per als federats, l’amenaça d’una possible multa és sempre present.

En el que va d’any, els serveis territorials d’Agricultura de la Generalitat han posat 37 multes a motociclistes, per un valor de 9.075,70 euros. L’any passat van ser 98, que van ascendir a 29.450,96 €, i el 2014, 45 per valor de 13.942,87 euros. A tot Catalunya, aquest any s’han posat 690 multes, que sumen 208.842,11 euros.

Lleida compta amb cinc zones amb autorització permanent per poder entrenar-se fora de circuits

L’Arnau té 27 anys, és un apassionat de la moto i recentment va sortir amb un grup d’amics per la Serra de Mollerussa. Van desistir després de creuar-se amb uns agents rurals que “ens van advertir que ens podien multar amb entre 300 i 600 euros, ja que només es pot anar per camins d’un mínim de 4 metres, segons ens van explicar, i en aquesta zona no n’hi ha”, assenyala. “Perquè hi hagi professionals s’ha de començar d’alguna manera”, reflexiona.

Jordi Pons, delegat de la Catalana a Lleida, recorda que “des de l’FCM vam arribar a un acord amb la Generalitat perquè els pilots que fan Campionats del Món, el Dakar, Trial o Enduro, poguessin entrenar-se i vam elaborar una llista de pilots d’alt nivell que passem a la Generalitat i tenen permís per entrenar-se”.

Pons afegeix que hi ha cinc zones a Lleida amb permís permanent: “Són el Parc de la Floresta; l’Off Road Centre a la Bastida de Tost, a prop de la Seu; el Circuit de Tàrrega de Motocròs, que té una zona per a trial; a Claverol, a prop de la Pobla de Segur, hi ha un altre espai que gestiona el Moto Esport Pallars, i a Almenar hi ha una altra zona de trial. En aquests es pot entrenar pagant el corresponent tiquet.” Afegeix que l’FCM ha recuperat el Provincial de Trial, amb sis proves a Massalcoreig, la Granja d’Escarp, Tàrrega, Almenar, Aitona i la Floresta. “En aquests casos es demana un permís puntual tan sols per al dia de la prova”, destaca.

Francesc Recio, tretze vegades campió d’Espanya de trial, afirma que “és complicat entrenar-se. Catalunya és una potència i s’hi haurien d’habilitar més zones. Mentre que el secretari general d’Esports de la Generalitat ens felicita pels títols, els agents ens persegueixen. No hi ha facilitats per entrenar-nos, és com si fóssim il·legals. Jo treballo amb nens que animo que practiquin aquest esport i tot són traves”.

D’altra banda, Jaume Betriu, doble campió d’Espanya d’enduro, afirma sobre aquest tema: “Jo tinc la sort que a la meua zona, Coll de Nargó, hi ha finques privades en les quals puc entrenar-me. També vaig a Cambrils, a una finca d’Ivan Cervantes, però és cert que de vegades és difícil fer-ho. I en el nostre esport, com en tots, és imprescindible entrenar-nos i no només en motocròs, també hem de sortir per la muntanya i la veritat és que és complicat.”

José Luis Ribau, pare de Sergi, jove promesa de 16 anys del Pont de Suert, afegeix: “Nosaltres estem molt agraïts a l’ajuntament, que ens facilita una zona, però si no s’ajuda els que s’inicien Catalunya deixarà de donar campions.”

“Hi ha gent que no té respecte per les propietats”

“Molts pilots fan les coses bé, van per les zones autoritzades, però també n’hi ha molts que no tenen respecte per les propietats ni pel medi ambient”, lamenta Josep Maria Pascuet, vicepresident de l’MS Segre.

“A la meua zona, a Bassella, no hi ha ni un pilot del territori que surti amb la moto entre el juny i el setembre, pel risc d’incendis. En canvi, estic cansat de veure caravanes amb gent que arriba amb les motos i va per on vol. Des de l’MC Segre demanem tots els permisos i després de les carreres arreglem els camins”, afegeix el vicepresident.

“Però si un propietari veu gent a la seua finca i es queixa als agents, no li falta raó, aquests han d’actuar i després ens vénen a buscar a tots. S’ha massificat el tema de les motos i hi ha usuaris que no fan el que han de fer. La muntanya és de tothom, però algú és propietari de les finques”, comclou en aquest sentit Pascuet.

El campió de trial Francesc Recio té habilitada aquesta zona d’entrenament en una finca privada.

El campió de trial Francesc Recio té habilitada aquesta zona d’entrenament en una finca privada.

tracking