SEGRE

OLIMPISME DOPATGE

Escàndol de dopatge a Rússia

Més de 1.000 esportistes involucrats en pràctiques de dopatge als Jocs de Londres i Sotxi || L’informe de l’Agència Mundial Antidopatge confirma que l’Estat va participar en l’ocultació

Al centre, el professor Richard McLaren, autor de l’informe, ahir durant la seua compareixença.

Al centre, el professor Richard McLaren, autor de l’informe, ahir durant la seua compareixença.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 1.000 esportistes russos de 30 disciplines –que van competir en Jocs Olímpics d’Estiu, Hivern i Paralímpics– es van veure involucrats o es van beneficiar de pràctiques de dopatge d’Estat a Rússia entre els anys 2011 i 2015, segons va revelar ahir a Londres el professor Richard McLaren. Aquest és el titular de la segona part de l’informe que l’Agència Mundial Antidopatge (AMA) va encarregar a aquest catedràtic canadenc.

“Aquesta conspiració institucional va existir entre esportistes, sempre en col·laboració amb oficials russos del ministeri d’Esports i amb el suport de l’Agència Antidopatge Russa (RUSADA), el CSP (Centre d’Entrenament dels Equips Nacionals russos) i el laboratori de Moscou per manipular controls de dopatge. Aquests esportistes no van actuar sols”, va explicar McLaren.

“El desig de guanyar medalles va suplantar la moral col·lectiva, l’ètica i els valors del joc net”

L’informe involucra quatre medallistes olímpics en els Jocs de Sotxi 2014 i cinc de Londres 2012, en un “encobriment que va evolucionar fins a uns nivells insospitats”.

“Es va donar un encobriment que va evolucionar en una estratègia institucional i disciplinada per guanyar medalles”, va assenyalar McLaren, que va dir que aquest sistema es va posar a la pràctica en els Jocs de Londres, els Mundials d’atletisme del 2013 a Moscou i els Jocs d’Hivern de Sotxi.Rússia va guanyar 72 medalles fa quatre anys a Londres (21 d’or) i 33 medalles més a Sotxi (13 d’or). “El desig de guanyar medalles va suplantar la moral col·lectiva, l’ètica i els valors del joc net”, va subratllar McLaren. “És impossible saber fins fa quant es remunta aquesta conspiració i quanta gent hi està involucrada. Durant anys, les competicions internacionals han estat manipulades pels russos. Els amants de l’esport tenen dret a sentir-se decebuts”, va indicar.

A la primera part del seu informe, presentat el 18 de juliol, McLaren va denunciar que el servei secret rus FSB també va estar involucrat en l’encobriment dels positius als Jocs de Sotxi. Llavors, el canadenc va tenir només 57 dies per fer la investigació. Aquesta vegada ha tingut més temps. Va assegurar aleshores que entre el 2012 i el 2015 van desaparèixer unes 650 mostres positives d’esportistes russos d’unes 30 disciplines.

Rússia nega aquest sistema de dopatge i el COI reanalitzarà mostres del 2012El ministeri d’Esports de Rússia va negar ahir l’existència d’un sistema de dopatge d’Estat en aquest país, però tot seguit va prometre que investigarà les denúncies incloses en el segon informe McLaren. “Elministeri d’Esports afirma amb tota la responsabilitat que no hi ha un programa estatal de promoció del dopatge en l’esport i que continuarà la lluita contra el dopatge des d’unes posicions de tolerància zero”, assenyala la nota oficial.

tracking