EL MILLOREL PITJOR

Messi dóna vida a la tornada

El seu golàs de falta a l’inici de la segona part va evitar una clara derrota i hauria pogut empatar en l’última jugada enviant la pilota al pal || Tot i trobar-se un gran Athletic, al Barça el va perjudicar l’arbitratge

Els jugadors barcelonistes reclamen al col·legiat Fernández Borbalán un penal no assenyalat sobre Neymar.

El FC Barcelona va sortir derrotat (2-1) de San Mamés ahir a la nit en l’anada de vuitens de final de la Copa del Rei malgrat jugar els deu últims minuts contra nou jugadors, davant d’un Athletic que va colpejar per mitjà d’Aduriz i Williams a la primera meitat i va sobreviure al tram final davant d’un Barça enredat. Malgrat que davant hi va haver un gran Athletic, al Barça el va perjudicar massa l’arbitratge que va passar per alt dos penals comesos sobre Neymar i Piqué i una agressió d’Aduriz a Umtiti, tampoc assenyalada i amb els dos futbolistes veient la targeta groga quan clarament va ser el davanter basc l’infractor. Durant una mica més d’una hora va poder més la grapa dels bascos, la intensitat i, sobretot, l’ànim de revenja de copa. Un clàssic entre els reis de Copes que s’ha decantat sempre des del 1984 a favor dels culers, i que es va saldar amb una petita renda per als d’Ernesto Valverde de cara a la tornada la setmana que ve. Al Camp Nou, l’Athletic no podrà comptar amb Raúl García ni Iturraspe, expulsats per segona groga al tram final d’un duel calent, però el primer envit va ser per als bascos. No sense patir, ni sense suar, els lleons van tombar un Barça a ràfegues, les que llançava un Neymar motivat. Els de Luis Enrique van estrenar l’any amb la versió dubitativa d’aquest curs i van confirmar l’ocorregut altres anys quan comencen jugant i perdent fora de casa.

La desgràcia blaugrana va ser major al no trobar la màgia d’Iniesta en qui, després de tornar de la lesió, es posen les esperances de recuperar la millor versió de l’equip. Tampoc va aparèixer Luis Suárez. Ni tan sols un Messi que aquest sí que va ser qui va tenyir de blaugrana la segona meitat amb el gol visitant, de falta directa davant d’un despistat Iraizoz. Va marcar Messi, no sense suspens perquè Iraizoz va treure la pilota de dins i va protestar a la desesperada sense raó. L’àrbitre va dubtar, però el jutge de línia ho va veure clar. Era un golàs, el primer de Messi de falta amb el Barça aquesta temporada encara que era ideal per a un dretà com Neymar. Després del descans va manar un Barça sense pegada, acariciant l’empat fins a l’última jugada, però anteriorment va ser un espectador.

El Barça se’n va de San Mamés amb una derrota mínima que li dóna opcions de passar. El golàs de falta de Messi

La primera part de l’equip barcelonista, unida al pèssim arbitratge al no xiular-li dos penals a favor i no expulsar Aduriz

L’Athletic

va saltar a la gespa amb la intensitat esperada i pressió alta que va complicar la papereta al vigent campió. Tot i així, el Barça va saber amainar el temporal i gaudir d’un parell de bones ocasions, en una bona jugada de Neymar que no va trobar per poc Messi i el cap de Piqué assistit per l’argentí. En aquesta acció, Piqué va reclamar penal després de ser arrossegat pel porter Gorka Iraizoz. Tanmateix, en els minuts 25 i 28, l’Athletic va encendre la Catedral.

Amb Iturraspe com a recuperador, i Iniesta i la mala defensa barcelonista com a dolents de la pel·lícula, Aduriz primer i Williams, després, van posar el 2-0 al marcador en ple homenatge de la grada al seu defensa Yeray. L’1-0 va fer molt mal al Barça i va alimentar l’energia de l’Athletic. Amb San Mamés corejant el nom d’Aduriz, Alba va perdre una altra pilota sortint des de la cantonada, Aduriz va tocar de taló i Williams va enviar un superb cop amb la dreta a l’escaire d’un congelat Ter Stegen. Dos fogonades, dos robatoris de pilota d’Iturraspe i l’eliminatòria de vuitens de la Copa costa amunt per als titulars de Luis Enrique en mitja hora. Els de Valverde van tractar d’aprofitar el vent a favor per esclafar un Barça tocat fins que es va travar l’encontre amb una acció entre Umtiti i Aduriz, que va acabar amb el francès a terra després d’una claríssima agressió de l’internacional espanyol, que havia de de ser expulsat amb roja directa i, en canvi, Fernández Borbalán va resoldre l’acció mostrant una groga a cada un. El llarg període en què va haver de ser assistit el gal va tallar el ritme i va tornar al Barça la tranquil·litat necessària per madurar i jugar, amb Neymar com el jugador més endollat. El brasiler va provar Iraizoz i va desencadenar la indignació visitant al demanar un penal d’Etxeita que no va concedir Fernández Borbalán al caire del descans.

Després del pas pels vestidors les pulsacions van baixar i el Barça va buscar manejar l’encontre amb la possessió.

va anar quedant-se a poc a poc sense gasolina després del gran esforç en el primer acte encara que el gol culer va arribar de l’astúcia de Messi. El quadre basc va empetitir-se per guardar el botí, més encara amb les dos expulsions de Raúl García al minut 72 i Iturraspe al 80, i el partit es va bolcar definitivament cap al costat de la meta local. Allà San José va salvar en una mateixa jugada l’empat dos vegades, davant de Messi i André Gomes, l’empat a dos. Ja amb tots els jugadors a l’àrea local o als voltants, Messi va rematar al pal l’última jugada del partit que hauria significat l’empat. L’Athletic va aconseguir sortir viu de San Mamés i el públic local va celebrar com a immillorable regal de Reis una victòria parcial per estrenar el 2017 i agafar, encara que petit, avantatge de cara a la tornada a Barcelona.