Polèmic entrebanc

El Barça salva un empat davant del Betis a l’últim minut gràcies a Luis Suárez, després que l’àrbitre no atorgués una diana legal d’Alba, que va traspassar clarament la línia de gol || El joc dels blaugranes va ser irregular, en un partit que necessitaven guanyar

Neymar intenta prendre la pilota a Álex Alegría, pressionat per Arda Turan.

El Barça va empatar davant del Betis (1-1) en un mal partit dels blaugranes, que Luis Suárez es va encarregar de maquillar a l’últim minut, poc després d’una polèmica jugada que va evitar la victòria. L’àrbitre canari Hernández Hernández no va atorgar un gol completament legal de Jordi Alba als 77 minuts, malgrat que la pilota va superar clarament la línia de gol quan Mandi el va rebutjar. Una diana que hauria significat l’empat per als blaugranes. Els jugadors del Barça van protestar la decisió de l’àrbitre, malgrat que el jutge de línia tampoc va donar per bo el gol de forma increïble. En la mateixa jugada hi va haver penal sobre Neymar.

El Barça no podia fallar si volia seguir el ritme de Madrid i Sevilla, i va arribar a l’estadi bètic en gran forma, classificat per a la semifinal de Copa i amb cinc triomfs seguits: tres de copers i dos en Lliga. Potser per la cita de dimecres i per refrescar l’equip, que segueix sense els lesionats Iniesta, Rafinha i Busquets, Luis Enrique va introduir canvis a l’onze, amb Aleix Vidal i Digne als laterals, Mathieu al darrere a la vora de Piqué i un centre del camp format per Rakitic, Arda i Denis Suárez. Amb tot, va mantenir el temut trident i va donar descans a Mascherano, Jordi Alba, Sergi Roberto, Umtiti i André Gómes, que va deixar a la banqueta amb un Betis amb moltes baixes. El xoc va començar amb intensitat i un primer avís de Dani Ceballos amb un xut llunyà que Ter Stegen va parar sense problemes. El Barcelona, amb Denis Suárez molt actiu en la creació i el trident ofensiu sempre atent a qualsevol pilota de gol, va semblar tenir presses i va gaudir d’una primera opció per mitjà de Luis Suárez, però es va interposar Mandi.

Primer hi va haver penal sobre Neymar i la rematada posterior d’Alba va superar la línia de gol clarament

La precipitació va llastar els blaugranes que, sense gràcia ni frescor, van desplegar un joc lent que va afavorir l’enorme pressió d’un Betis que no es va quedar allà, sinó que va plantar cara al rival i va tenir diverses arribades, amb Durmisi vertical per l’esquerra i la connexió Rubén Pardo-Ceballos al mig. El Betis va anar menjant terreny a un ensopit Barça i va tenir més ocasions, com un tir fluix de Rubén Castro que va aturar Ter Stegen, després d’un greu error defensiu blaugrana abans del primer quart d’hora. I poc després amb un xut de Ceballos que l’alemany va avortar amb una gran parada i una pilota solta a l’àrea a la qual no va arribar Castro. El Barça va estar desaparegut en moltes fases davant la gran pressió i motivació dels bètics, va jugar a ràfegues i no va saber connectar amb perill en atac amb el seu trident. Tot i així, Neymar va disfrutar de l’opció més clara després d’una genial passada de Messi, molt intermitent, però la gran parada d’Adán va evitar el gol a 8 minuts del descans. També el va tenir Luis Suárez, però Mandi li va robar la pilota i va impedir un mà a mà amb Adán, amb el qual es va arribar a l’intermedi amb 0-0 i una imatge molt discreta dels blaugranes.

A la represa, després que el Betis s’hagués buidat en una molt bona primera meitat, no va semblar canviar el guió. Encara que els de Luis Enrique van intentar sortir amb més empenta i rapidesa, i van poder marcar als 52 minuts en una rematada que Aleix Vidal va creuar en excés, mai es van trobar còmodes davant la perseverança bètica. Els verd-i-blancs, molt ordenats i intensos, amb molta ambició i una pressió asfixiant, van seguir portant el control davant d’un Barça que, lluny de reaccionar, es va mostrar vulnerable al darrere i va ser incapaç de sotmetre el rival. Leo Messi estava perdut i amb la deriva de l’equip, Luis Enrique va moure fitxa al treure al camp André Gómes, Jordi Alba i Sergi Roberto. Però de poc li va servir, ja que el Betis va seguir amb el comandament del partit, més vertical i perillós que un Barça sense rumb per buscar el gol i complicar-li les coses als locals, que van avisar superat l’equador d’aquesta meitat amb un xut de Ceballos al travesser i un tir ras de Rubén Castro que va donar al pal dret del marc blaugrana.Va ser l’avantsala de l’1-0, que va aconseguir Álex Alegría al recollir un mal rebuig del darrere. El Barça se’n va anar a dalt a la desesperada i va vorejar l’empat dos cops, però primer Mandi va treure la bimba de dins de la porteria i dos minuts més tard quan el mateix defensor va evitar el gol sobre la línia amb el rebuig d’un company. Tanmateix, els blaugranes no es van rendir, van tocar a rebot i al minut 90 van trobar el premi a l’aconseguir la igualada de Luis Suárez, que va aprofitar una passada de Messi després d’una pèrdua del bètic Nahuel per salvar un punt després d’un mal partit dels blaugranes.

Luis Enrique va assegurar quan va poder veure la polèmica jugada del gol de Jordi Alba que “he vist una foto de la jugada i em sembla que els àrbitres necessiten ajuda i això arriba a través de les càmeres i d’aquest material per ajudar-los. Continuo amb el mateix discurs, ens perjudiquin o ens afavoreixin”. “Sembla gol? És graciós que es digui que ho sembla, no?”, va assenyalar el tècnic del Barça. Segons Luis Enrique, “la jugada és reflex del que podria canviar” el futbol amb la utilització de mitjans tecnològics en aquest tipus d’accions puntuals polèmiques. A més, l’asturià es va mostrar autocrític amb l’equip. “No hem estat al nostre nivell ni de lluny. A la primera part el partit era allà i encara que no hem generat ocasions ells tampoc ens han posat a penes en perill. A la segona han pressionat més amunt i és el que esperàvem”, va manifestar. Precisament sobre el joc del Betis va manifestar que “ens han permès molt poques sortides efectives de pilota i ells han estat més efectius. Nosaltres no hem estat precisos. Ells han fet 30 minuts molt bons fins a l’1-0 i a partir d’allà se n’han anat enrere i hem tingut més la pilota”. Pel que fa al partit va concloure que “me’n vaig amb la sensació d’haver guanyat un punt”. Pensant en la Lliga, Luis Enrique va assenyalar que “queden moltíssimes jornades de Lliga i estem davant del torneig de la regularitat, no del que guanya tots els partits, perquè ningú els guanya”.

Per la seua banda, l’entrenador del Betis, Víctor Sánchez, va subratllar que és partidari de l’ús de les tecnologies, com Luis Enrique. “Estic a favor de tot el que sigui incorporar mesures que millorin i evitin polèmiques, sempre que no perjudiqui la dinàmica del joc.”