SEGRE

Tres mesos d'inhabilitació a un jugador d'escacs del Juneda per insultar l'àrbitre

Li va dir “capullo” per haver retardat l’inici d’una eliminatòria per la pluja

Escacs

escacs genèricaJoan Bové

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els escacs, un esport aparentment pacífic i on el respecte entre contrincants és bàsic, tampoc està exempt d’incidents i càstigs exemplars. En la seua última resolució del mes de gener passat, el comitè de competició va decretar una sanció de tres mesos d’inhabilitació per al jugador de l’Escacs Juneda J.C.R. per haver insultat un àrbitre durant una competició d’àmbit català.

Els fets van tenir lloc el novembre de l’any passat a l’Hospitalet de l’Infant, durant la disputa del campionat territorial individual de Tarragona, quan el col·legiat va decidir retardar mitja hora l’inici de l’última ronda a causa de les males condicions meteorològiques, que havien impedit arribar l’equip rival del Juneda. L’esmentat jugador va mostrar el seu descontentament amb aquesta decisió i va dir “capullo” a l’àrbitre.

A diferència d’altres esports, una mica més permissius en aquest tipus d’infraccions perquè són més freqüents, la Federació Catalana d’Escacs té tipificades sancions molt elevades, ja sigui per insults o agressions, tant a àrbitres com entre jugadors.

En aquest cas, el comitè va acordar sancionar J.C.R. amb tres mesos d’inhabilitació de la seua llicència, que va del 4 de gener al 30 de març, una decisió ratificada després per apel·lació, que no va atendre el recurs presentat pel jugador i el club, que argumentaven que la paraula “capullo” no era cap insult sinó que es referia a “principiant”, ja que si li hagués volgut faltar al respecte hauria utilitzat “capoll”, en català, segons diu el recurs.

En aquest sentit, el comitè va sancionar el to i la intenció, que va ser la d’insultar, segons la resolució, a més de destacar que no hi va haver penediment immediat per part del jugador, sinó que va ser a posteriori, una vegada conegut el càstig. Aquesta és la sanció més elevada en l’últim any i mig a la província de Lleida, “on el més habitual és que no hi hagi sancions perquè la gent és bastant civilitzada. És una mera anècdota”, va indicar ahir Jaume Ribera, delegat de la Catalana a Lleida.

Fa un parell d’anys sí que va ser sancionat un jugador del Tàrrega amb un any d’inhabilitació per haver agredit un rival.

Per la seua part, Ton Deutú, directiu del Juneda, va qualificar la sanció d’una “mica exagerada” perquè “el nostre jugador tenia raó al queixar-se perquè estaven beneficiant el rival amb el retard”, encara que va reprovar la seua actitud a l’insultar. El Juneda es queda ara sense un dels seus puntals, tant en la competició de Lliga com de Copa.

tracking