Leo evita el drama

El Barça, molt tocat anímicament després de la derrota davant del PSG, guanya el Leganés a l’últim minut i de penal amb un gol de Messi, que també va inaugurar el marcador || Xiulets i divisió d’opinions amb Luis Enrique en el pitjor partit dels blaugranes

Leo Messi rep una entrada amb força per part d’un defensa del Leganés.

El pitjor Barça del curs, que encara no ha estroncat les ferides de la golejada soferta davant del PSG a la Champions, es va salvar de la tragèdia amb un penal transformat en el minut 90 per Leo Messi, que va evitar que el seu equip s’acomiadés pràcticament de la Lliga davant d’un sorprenent Leganés (2-1). S’ha quedat sense futbol l’equip blaugrana en el moment culminant del curs. Abandonat a la seua sort, el Barça va tenir en Ter Stegen el seu millor home i gairebé va acabar demanant l’hora en un temps afegit que se li va fer etern, davant d’un rival disposat no a emportar-se un empat, sinó a aconseguir una victòria històrica.

Quan el Leganés s’havia animat a buscar el triomf, Neymar va forçar un penal que va transformar Messi en el minut 90. Encara quedaven cinc minuts per jugar i El Zhar va tenir el 2-2 a les seues botes. El Barça va ser ahir a la nit un equip irreconeixible. Segueix al divan, sense recuperar-se de la patacada de París, sense gairebé constants vitals i amb els dubtes que s’endevinaven des del principi de curs i nous símptomes sense diagnosticar que han anat apareixent. I això que tot va començar molt bé per als de Luis Enrique, amb un gol en el minut 4, en la primera aproximació dels blaugranes. Es van trobar els tres davanters, va iniciar la jugada Neymar i Suárez va assistir Messi al segon pal (1-0).

Amb l’argentí, va ser el millor de l’equip amb les parades davant un rival que s’estrenava al Camp Nou

Amb una alineació sense Piqué ni Iniesta, reservats pel tècnic a l’inici, amb Busquets a la grada per sanció i Mascherano per lesió, els blaugranes van jugar sense continuïtat, amb un mig camp inexistent i tots els dubtes en defensa.

El caràcter erràtic d’André Gomes, l’apatia de Rakitic i la falta de fluïdesa de Rafinha resumien l’estat de la zona de creació blaugrana. Al darrere, Digne tenia problemes en les transicions i la parella de centrals (Umtiti i Mathieu) va denotar falta de coordinació, ja que pràcticament no juguen mai junts.

Luis Suárez ho va intentar, Neymar va buscar desbordar i Messi, quan va aparèixer, va ser el millor. El Leganés, que va jugar amb moltes precaucions, va començar a creure que es trobava en el moment adequat per sorprendre el Barça, just el dia que jugava el seu primer partit de la història al Camp Nou. De fet, el millor jugador blaugrana va ser Ter Stegen. El porter alemany va ser determinant en una doble parada sobre El Zhar en el minut 17, en una jugada en la qual la cadena d’errors del Barça va quedar palesa.

Els blaugranes, amb un joc pla, sempre horitzontal, a penes arribaven davant de la porteria d’Herrerín, que en el primer temps no va haver d’intervenir davant de la falta d’acció dels locals. Amb ordre, el Leganés va tenir fins a tres arribades sobre la porteria blaugrana fins al final del primer temps. La primera, en una rematada de cap de Mantovani a la sortida d’un córner; la segona, quan Mathieu va salvar la papereta a Umtiti i va prendre-li la pilota a Guerrero, i la més clara, en el minut 45, quan de nou El Zhar va posar a prova Ter Stegen, que va tornar a salvar l’equip davant d’una grada dividida entre els favorables i els contraris a Luis Enrique.

Va seguir el Barça sense reaccionar en el segon temps. El problema ja era de confiança, els jugadors estaven bloquejats i, tret de Ter Stegen, les constants vitals dels blaugranes estaven sota mínims.

Després d’un nou error d’Umtiti, Guerrero va tenir l’empat, salvat de nou per l’alemany (min.55) en la seua quarta intervenció de mèrit fins llavors. Sense continuïtat, el triplet de la davantera local ho va intentar en solitari, com en una acció de Neymar salvada per Herrerín (min.58). I en el 67, Guerrero es va plantar davant de Ter Stegen en una jugada en la qual els madrilenys van reclamar falta de Mathieu en un u contra u. L’empat d’Unai López, en el minut 71, va ser la conseqüència del que s’estava veient sobre el Camp Nou.

Els barcelonistes, lluny de reaccionar, van entrar en estat de xoc, els aficionats van centrar les seues crítiques en André Gomes i Luis Enrique va reaccionar en el minut 80 posant en joc Iniesta, Denis Suárez i Alba per Gomes, Rafinha i Digne, respectivament.

Al final, tot plegat es va decidir en una acció personal de Neymar, que va forçar un penal. Va anotar Messi el 2-1 des del punt de penal en el minut 90, un triomf que no pot amagar el desastrós partit del Barça, que va estar a un pas de tirar la Lliga per la borda.

Luis Enrique va destacar l’actitud dels seus jugadors i va reconèixer que “una relliscada” els hauria deixat fora de la lluita per la Lliga. “Han estat tres punts vitals per seguir confiant en les nostres opcions. Una relliscada hauria estat gairebé definitiva per quedar-nos fora de la lluita per la Lliga. Millorarem i ho farem al Calderón. Ja ho veureu”, va dir Luis Enrique als mitjans a la sala de premsa.

“Encara bo que hem començat fent un gol i això ens ha donat pòsit, però dos ocasions seues ens han generat desconfiança. Era una mica l’escenari que esperàvem. Però he vist una molt bona actitud dels jugadors, amb ganes de revertir la situació i de canviar-la. Però no és fàcil atacar deu paios replegats”, va indicar.

“Ja han tingut ocasions a la primera part i Ter Stegen ha estat molt inspirat. Al final hem guanyat el partit de penal, però aquesta jugada va bé a nivell anímic. Ara tenim una setmana per descansar”, va assenyalar.

Sobre els xiulets rebuts d’una part del Camp Nou, va dir: “No tinc res a comentar. Afortunadament, que jo rebi una cosa o una altra, no em farà fallar una passada. A mi, no, però als jugadors sí que em fa mal que els xiulin. És molt important sentir el suport i, sobretot, quan ens han empatat. Ells ens donen la força necessària per seguir.”

La seua reacció després del gol va ser quedar-se quiet, en el punt de penal i ni tan sols va aixecar els braços a l’aire com en ell és habitual. Van haver de ser els seus companys els que se li van abraçar per celebrar el gol que els manté vius a la Lliga. I això que sumava dos gols més per al Pichichi de la Lliga i ja és líder en solitari amb 19, un més que Luis Suárez i cinc més que Cristiano Ronaldo.