SEGRE

ESPORT ADAPTAT

Pol Puiggener, de l'Escola Alba, únic lleidatà en el mundial d'esports d'hivern Special Olympics

Pol Puiggener, de l’Escola Alba de Tàrrega, únic lleidatà al mundial d’esports d’hivern Special Olympics || És campió d’Espanya d’esquí de fons i també destaca en natació

Pol Puiggener Marsà, amb peto roig, durant una competició d’esquí de fons.

Pol Puiggener Marsà, amb peto roig, durant una competició d’esquí de fons.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Pol Puiggener Marsà, un esquiador de fons de 14 anys de l’Escola Alba de Tàrrega, serà l’únic representant lleidatà en la delegació espanyola que participarà en els Jocs Mundials d’Hivern Special Olympics, que tindran lloc a Àustria entre els dies 14 i 25 d’aquest mes.

Pol viu a Santa Coloma de Queralt (Tarragona), una localitat limítrofa amb la província de Lleida i sempre ha estat vinculat a entitats lleidatanes. A més de l’esquí de fons, practica i competeix en natació, esport en què primer va pertànyer al CN Cervera i en l’actualitat, al Club Alba de Tàrrega.

Forma part de dos programes de tecnificació, el d’esquí i el de natació d’esport adaptat

Els seus inicis en l’esquí de fons van ser quan tenia 8 anys de la mà de l’entrenador Josep Molins de l’Escola d’Esquí de Tuixent-La Vansa, fins que va adquirir prou nivell per incorporar-se al club CENA (Club d’Esquí Nòrdic de l’Arp), que també té seu a Tuixent, on va tenir com a entrenadora principal l’olímpica Laia Aubert i com a segon tècnic, Dani Prat. Amb ells es va introduir a la competició i va aprendre les dos modalitats d’esquí de fons: clàssic i patinador. “Estem molt contents. El club és inclusiu al cent per cent. El Pol sempre ha tingut com a referent i exemple de superació Pol Makuri, un jove esquiador discapacitat d’Igualada més gran que ell, i els dos s’han entrenat de forma habitual amb esquiadors sense discapacitat, cosa que resulta una experiència enriquidora per a les dos parts”, expliquen els seus pares, Carme i Joan.

campió d'espanya

L’explosió esportiva en l’esquí de fons de Pol Puiggener va arribar l’any passat quan es va proclamar campió d’Espanya Special Olympics a l’estació aragonesa de Candanchú. Va guanyar en les dos modalitats, clàssic i patinador, victòries que li van proporcionar la classificació per al Mundial d’Àustria, en el qual debutarà d’aquí poc més d’una setmana. La seua entrenadora actual és Pitusa de Mas (a més d’Aubert), amb la qual també ha començat a entrenar-se de forma esporàdica en l’especialitat d’esquí alpí, un detall que l’afavoreix a l’hora de millorar la velocitat en els descensos quan practica l’esquí de fons.

esquí, natació i estudis

Pol Puiggener està dins del programa d’escola compartida, i assisteix dos dies a la setmana a l’IES Joan Segura i Valls de Santa Coloma de Queralt i tres dies a l’Escola Alba de Tàrrega. A més, en natació competeix a nivell autonòmic i estatal amb el Club Alba de Tàrrega i s’entrena amb seguiment federatiu dins del programa Promonat de la Federació Catalana de Paràlisi Cerebral.

En esquí, forma part de l’equip de tecnificació i formació en esports de muntanya (ETFEM), el primer centre de tecnificació català al cent per cent inclusiu.

Més de 2.700 esportistes de 107 nacionalitats Els Jocs Mundials d’Hivern Special Olympics són com els Jocs Olímpics d’Hivern de l’esport adaptat i a Àustria es donaran cita més de 2.700 esportistes de 107 nacionalitats. Les diferents disciplines de la competició són esquí, patinatge, snowboard, raquetes de neu i hoquei interior. La representació espanyola la formaran 66 persones entre esportistes i tècnics, de les quals una bona part són de Catalunya. Pol Puigener competirà en 2,5 quilòmetres, 5 quilòmetres i relleus en esquí de fons estil patinador.

Pol Puiggener Marsà, amb peto roig, durant una competició d’esquí de fons.

Pol Puiggener Marsà, amb peto roig, durant una competició d’esquí de fons.

tracking