SEGRE

CICLISME

Lleida, a la Titan Desert

Una quinzena de lleidatans prendran part en la carrera considerada el Dakar de les bicicletes, que es disputa al Marroc || Ramona Gabriel i Diego Tamayo estan entre els favorits al títol

Alguns dels participants lleidatans que competiran a la Titan Desert, entre ells Diego Tamayo –al centre– i Ramona Gabriel.

Alguns dels participants lleidatans que competiran a la Titan Desert, entre ells Diego Tamayo –al centre– i Ramona Gabriel.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“La Titan Desert és el Dakar de les bicicletes, un repte i una aventura en un lloc amb condicions extremes.” Així qualifica Diego Tamayo la cursa que va nàixer el 2006 amb la idea de traslladar al món del ciclisme la filosofia del París-Dakar i que es disputa al Sàhara marroquí des del 30 d’aquest mes fins al 5 de maig.

Aquesta nova edició, la dotzena, comptarà amb una nombrosa representació de participants lleidatans, ja que una quinzena de bikers, dels més de 460 participants, una xifra rècord, procedeixen de Lleida. Al davant tenen sis etapes i més de 600 quilòmetres en condicions molt dures i amb una etapa marató inclosa.

La prova es disputa entre el 30 d’aquest mes i el 5 de maig i consta de sis etapes amb més de 600 km

Així, de Lleida competeixen Santi Solsona, Antonio Moreno, Eduard Vallverdú, Rubén Loriente, Aleix Bolló, Jordi Martínez i David Cagigós, als quals se sumen Ramona Gabriel (Ponts), Carles Cuenca (Alpicat), Josep Térmens (Tàrrega), Carlos Llobera i Enric Subirós (Mollerussa), Diego Tamayo (Alcarràs) i Mireia Solé i Sisco Coronado (Balaguer).

Dos d’ells, Ramona Gabriel i Diego Tamayo, parteixen entre els favorits a un títol que ja han conquerit cadascun en una ocasió (vegeu el desglossament), mentre que per als seus companys d’aventura finalitzar a la millor posició possible o, simplement, arribar a la meta el 5 de maig ja serà un èxit.

N’hi ha que hi participen per primera vegada, com Santi Solsona o Rubén Loriente, fins a autèntics veterans com Carles Cuenca, per al qual serà la cinquena presència a la carrera del Marroc després d’haver-hi competit el 2011, el 2012, el 2014 i el 2015.

La Titan Desert és una carrera que atrapa i la tendència és que, qui la prova, repeteix. Eduard Vallverdú ho corrobora. “És la segona vegada. Hi vaig ser el 2015 i vaig dir que tornaria. Però l’any passat no hi vaig poder participar perquè em vaig trencar un dit una setmana abans.” Fa temps que molts dels lleidatans preparen junts la prova i escoltant els consells dels més veterans.

Carles Cuenca, de 52 anys, aporta les claus, sobretot per als que tenen per objectiu completar el repte. “Sobretot s’ha de tenir molt respecte al desert. Les condicions de la cursa són molt dures i cadascú ha de saber quins són els seus límits. A partir d’aquí, cadascú ha de saber mesurar-se les possibilitats i no forçar.” “Hi ha tres assistències en cada etapa”, explica Antonio Moreno, que afronta la tercera Titan. “però has d’emportar-te tu mateix tot el que puguis necessitar. També és obligatori portar manta tèrmica i GPS. S’han donat casos de gent que es perd i que han tardat a trobar”.

Un dels participants, David Cagigós, té espina bífida, per la qual cosa estarà acompanyat en tot moment per Rubén Loriente. “David no té bessons, té els peus amb deformacions i fins i tot li costa caminar. No em separaré d’ell”, va assenyalar.

Ramona i Diego recorden que “et pot afectar la calor, són habituals les gastroenteritis i no s’ha d’oblidar que són moltes hores al selló”.

Dos lleidatans entre els 5 campions que competeixen Entre els més de 460 ciclistes que s’han inscrit per a aquesta edició de la Titan Desert hi ha cinc corredors que ja l’han guanyat anteriorment, dels quals dos són lleidatans. L’un és Diego Tamayo, que es va proclamar campió l’any 2015, i l’altra és Ramona Gabriel, que ho va fer l’any passat i defensa títol. Els altres tres són Josep Betalú, guanyador el 2016; el txec Ondrej Fojtik, campió el 2014, i Anna Ramírez, que es va imposar en l’edició del 2015. Diego Tamayo, de 33 anys, és un exprofessional del ciclisme a la carretera establert a Alcarràs. El colombià participa per quarta vegada en aquesta cursa marroquina, ja que també hi va competir el 2014, el 2015 i el 2016. “Hi vaig amb la intenció de guanyar i revalidar el títol del 2015. És una carrera molt important i un dels objectius de l’any”, explica. Ramona Gabriel, de Ponts i 32 anys d’edat, hi participa per tercera vegada i a les dos anteriors va pujar al podi. L’any passat ho va fer com a guanyadora, per la qual cosa que defensa el títol i el 2014 va finalitzar al tercer lloc. “Sí, la intenció és tornar a guanyar”, admet la lleidatana. “L’any passat vaig guanyar totes les etapes menys l’última, però no és fàcil perquè hi ha nombrosos factors que poden influir.”

tracking