Umtiti pugna amb Caicedo, en una acció del partit d’ahir.

Umtiti pugna amb Caicedo, en una acció del partit d’ahir.EFE

El Barcelona manté el pols amb el Reial Madrid en la lluita per aconseguir el títol de Lliga i ahir es va emportar els tres punts del derbi contra l’Espanyol (0-3) i ratifica el liderat. El partit va estar condicionat per un clar error comès per l’equip amfitrió en el primer gol, obra de Luis Suárez poc després del descans, que va trencar la igualtat que hi havia fins a aquell moment sobre el terreny de joc i que va permetre als blaugranes encarrilar un partit que es va acabar amb un triomf còmode.

Aquest 0-3 convida els de Luis Enrique a seguir en la lluita per la Lliga juntament amb el Reial Madrid, mentre que deixa l’equip local sense opcions de classificar-se per disputar competició europea la pròxima temporada. Els de Quique Sánchez Flores tampoc van poder acabar ahir amb la ratxa de més de deu anys sense vèncer el màxim rival al seu estadi.

L’Espanyol va fallar la seua ocasió més clara als 5 minuts i només el primer temps va ser equilibrat

Als cinc minuts de partit, l’Espanyol va disposar d’una ocasió claríssima de gol. Caicedo va arrancar per la banda esquerra i va assistir Jurado, lliure de marca i a escassos metres de Ter Stegen. El gadità, davant de la bona sortida del porter alemany, va intentar un xut creuat, però el va enviar fora. Els jugadors blanc-i-blaus demostraven amb aquesta arrancada que anaven molt seriosament pel derbi i que intentarien de nou que el Barça perdés opcions en la lluita pel títol.

La intensitat de l’Espanyol era molt més gran que la del Barcelona en aquests primers compassos. El ritme del xoc provocava més imprecisions de l’habitual en el joc blaugrana, encara que a poc a poc el rellotge de la màquina barcelonista es va anar afinant. Ja s’intuïen les entremaliadures de Messi i començaven els avisos amb trets llunyans de Neymar i de Rakitic.

A partir del minut 20, els de Luis Enrique es van instal·lar amb autoritat al camp de l’Espanyol, encara que sense gaudir d’oportunitats clares davant de la porteria defensada per Diego López. La defensa local mantenia a ratlla el millor atac de la competició. El quadre blanc-i-blau, per la seua part, s’aferrava a les contres per intentar sorprendre el rival, que no acabava d’arribar amb comoditat a l’àrea local.

L’encontre estava en taules. El Barcelona no va xutar entre els tres pals en tota la primera meitat, encara que els de Quique Sánchez Flores tampoc es van prodigar en excés i, de fet, es conformaven amb l’ocasió fallada de Jurado als cinc minuts. La intensitat i la seguretat local de la defensa impedia brillar la pólvora visitant.

Amb aquest panorama, el resultat al final de la primera part era en certa manera el més lògic, 0-0.

A la represa, sense canvis per cap dels dos equips, l’Espanyol apostava per mantenir la mateixa recepta que, almenys en la faceta defensiva, li estava donant un bon resultat. Però un error comès per Jurado al minut 50 va canviar per complet l’escenari i l’esdevenir del matx. El centrecampista local va firmar una passada molt lenta a Diego López. Luis Suárez, molt atent a la jugada, va acceptar el regal, es va apropiar la pilota i va superar el meta per obrir el marcador.

El 0-1 va trencar l’ordre de l’amfitrió. Les incursions del trident blaugrana eren ja més nombroses i Piqué i Umtiti estaven imperials a l’eix de la defensa del Barça, que no concedia ocasions als blanc-i-blaus. El control, ara sí, era dels homes de Luis Enrique, més enllà d’una fuetada de Jurado des de la frontal, que va posar a prova el posicionament de Ter Stegen, que va superar el repte amb nota.

Només era qüestió de temps fins que els intents del Barça funcionessin. I més quan Messi va disposar d’un carril per escapar-se amb habilitat i velocitat des dels tres quarts del camp i assistir el croat Rakitic perquè batés amb facilitat el porter gallec (0-2). El crac argentí, mostrant el seu bon estat de forma actual, va fer que semblés fàcil.

Era el minut 77 i el 0-2 suposava la sentència per a l’Espanyol, que no semblava tenir capacitat de reacció. Luis Enrique va apuntalar el seu plantejament defensiu donant entrada a

Mascherano

, al lloc d’André Gomes, per evitar possibles sorpreses, mentre els davanters blaugrana insistien amb la seua habitual fam de gol.

La victòria ja era blaugrana, però no hi havia treva. Luis Suárez, ja en la recta final del partit, va ampliar el marcador i va anotar el 0-3 al minut 87, al recollir un mal refús d’Aarón dins de l’àrea.