SEGRE

CORRUPCIÓ

Detingut Villar

Amb el seu fill, el vicepresident de la Federació Espanyola i un secretari de la territorial de Tenerife després d’una investigació sobre el cobrament de comissions per l’organització de partits de la selecció i tractes de favor || Va dormir al calabós i declararà demà dijous

Gorka Villar.

Gorka Villar.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Ángel María Villar, i el seu fill Gorka van ser detinguts aquest dimarts en una operació anticorrupció portada a terme per la Guàrdia Civil, acusats de desviar fons dels partits de la selecció espanyola per enriquir-se il·lícitament.

També van ser detinguts el vicepresident de l’RFEF i president de la federació tinerfenya, Juan Padrón, i el secretari d’aquesta federació regional, Ramón Hernández Baussou, en una operació que segueix oberta i en la qual hi ha sis investigats, entre els quals el president de la federació valenciana, Vicente Muñoz.

Ángel María Villar va passar la nit als calabossos de la Guàrdia Civil de Las Rozas i el seu fill Gorka va ser traslladat als de Tres Cantos. La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va escorcollar el domicili de Villar i la seu central de l’RFEF, així com les federacions d’Andalusia, el País Valencià, les Balears, Las Palmas, Tenerife, Extremadura, Ceuta i Melilla, segons fonts de la investigació.

Així mateix, segons va informar Catalunya Ràdio, dos agents de la Guàrdia Civil van demanar documentació a la Mútua de Futbolistes de la Ronda Sant Pere de Barcelona, encara que no hi va haver cap escorcoll a la seu de la Federació Catalana, que presideix el lleidatà Andreu Subies, tal com van assegurar a aquest diari fonts federatives.

L’operació Soule –que pren el nom d’un joc de pilota medieval– ha estat ordenada pel jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz, que també ha demanat que s’escorcollin altres domicilis particulars i despatxos, com el de l’empresa de Gorka Villar, Sport Advisers SL.

Els investigadors apunten que Villar, que fa vint-i-nou anys que està en el càrrec, cobrava comissions per la celebració de partits de la selecció i se servia de la seua posició per a la contractació de serveis i altres relacions comercials en benefici del seu fill, advocat expert en dret esportiu i al capdavant de diverses empreses a les quals eren desviades quantitats de diners.

No hi haurà assemblea, però RFEF i Lliga van pactar que hi hagi sorteig demà en un acte administratiu

Encara que les indagacions parteixen d’una denúncia del Consell Superior d’Esports (CSD) presentada el 2016, fonts de la investigació van detallar que s’investiguen fets des del 2009, entre els quals dos partits amistosos entre Espanya i Corea del Sud disputats el 2010 i el 2012, durant les fases preparatòries del Mundial i l’Eurocopa. Els agents van investigar també durant mesos els moviments de la cúpula federativa i van aconseguir escoltes telefòniques, segons les fonts.

La sospita és que tots dos s’haurien excedit en les seues tasques de gestió del patrimoni de la federació, haurien afavorit la contractació de societats de les quals obtindrien comissions i formarien part d’una d’“operativa continuada d’apropiació indeguda” de fons de la federació tinerfenya que haurien recalat en una altra societat gestionada pel dos.

Per això, els delictes dels quals s’acusa els arrestats són administració deslleial, apropiació indeguda, corrupció entre particulars, falsedat documental i possible alçament de béns, tot plegat en relació amb l’organització de partits internacionals de futbol.

La denúncia del CSD acusava el màxim responsable de l’RFEF d’haver impulsat la celebració de partits entre la selecció espanyola de futbol i altres seleccions, aconseguint contraprestacions per a la contractació de serveis i altres relacions comercials en benefici de Gorka Villar. El pas de Villar a disposició del jutge Pedraz està previst per demà dijous o divendres.

Villar té oberta una altra causa judicial –instrueix el cas un jutjat de Majadahonda (Madrid)– per un suposat tracte de favor als clubs Recreativo i Marino, i en els últims temps l’RFEF es va veure obligada a retornar al CSD 1,2 milions d’euros d’una subvenció per edificar una escola de futbol a Haití que no es va arribar a fer. Malgrat la devolució, el cas continua obert a l’esmentat jutjat, en el qual Villar va ser citat a declarar, situació per la qual ja va haver de passar abans de les eleccions del 2004.

L’RFEF va anunciar al principi l’ajornament de les reunions dels pròxims dies fins a “nova data”. Però, finalment, hi haurà futbol i se celebrarà el sorteig dels calendaris de Lliga de Primera, Segona i Segona B, així com seran fixades oficialment les dates per a la final de la Copa del Rei i de la Supercopa, previstes per al 13 i 16 d’agost. RFEF i Lliga van pactar que no serà en assemblea general, sinó en un acte administratiu a la mateixa seu de la federació.

D’altra banda, l’exadministrador general de l’RFEF, José María Castillón, es va personar aquest dimarts a la Ciutat del Futbol, poc després de l’arribada a aquesta d’un nou vehicle identificat de la Guàrdia Civil. Acomiadat el 3 d’abril durant la investigació judicial per un mal ús d’una subvenció del Consell Superior d’Esports (CSD), que va portar Villar a declarar al jutjat i a l’RFEF a tornar aquests diners, Castillón va tornar aquest dimarts a les dependències de l’RFEF, per a la qual va treballar durant trenta-set anys, fins al seu acomiadament, després del qual va carregar durament contra el qui n’era el president.

El perfil

De poderosa figura de la FIFA a perdre pes arran del ‘cas FIFAgate’

Ángel María Villar, de 67 anys, va ser un dur centrecampista de l’Athletic de Bilbao i de la selecció espanyola abans de retirar-se per treballar com a advocat i administrador de futbol. Cinquanta- vuit dies després d’iniciar el vuitè mandat com a president de l’RFEF i després d’esquivar diversos escàndols de corrupció, com el cas FIFAgate, ha estat detingut per suposada corrupció. L’operació suposa un cop a una manera de dirigir el futbol espanyol durant quasi trenta anys. En aquest període, Espanya ha conquistat dos Eurocopes i un Mundial, però aquesta brillant trajectòria esportiva sempre ha anat paral·lela a una gestió presidencialista amb zones fosques i basada en un sistema recolzat en la gran majoria dels presidents territorials, tan longeus com Villar en els càrrecs. Villar dirigeix la Federació Espanyola des de la distància, centrat en els seues càrrecs a la UEFA i la FIFA, que ara perillen. Des de l’explosió del cas FIFAgate, Villar ha perdut molt pes internacional. A la UEFA, es va emportar el primer revés l’estiu passat, a l’haver de retirar la candidatura per falta de suports. 

Les claus

Compra de vots. Villar hauria utilitzat els recursos econòmics de la Federació per afavorir líders territorials i garantir el seu vot a les eleccions del maig.

Adjudicacions a dit. La UCO sospita que Villar va propiciar adjudicacions de contractes a firmes del seu fill per enriquir-se tots dos.

Desviació de diners. Hi ha sospites també de la presumpta desviació de diners en detriment de la Federació per la celebració d’amistosos.

Revelacions telefòniques. Villar i el seu fill haurien revelat maniobres lucratives en escoltes telefòniques de la UCO. 

Gorka Villar va fer un màster de Dret Esportiu a l’Inefc-UdL Gorka Villar, que com a advocat va fer un màster de Dret Esportiu a l’Inefc-UdL, no ha treballat mai a la Federació Espanyola, però està acusat de beneficiar-se de les presumptes manipulacions econòmiques del seu pare. Així, la UCO investiga el seu despatx, que va augmentar un 252% els ingressos en només dos anys. Els ingressos de Sport Advisers van passar de 250.000 euros l’any 2011 a 880.000 el 2013, i s’investiguen contraprestacions al bufet per part de federacions estrangeres. Per la seua banda, el vicepresident de l’RFEF i president de la tinerfenya, Juan Padrón, podria haver-se emportat diners de la caixa de la Federació i podria haver afavorit la contractació de societats per obtenir un benefici propi, juntament amb el secretari de la seua territorial, Ramón Hernández Baussou, també detingut.

Reaccions

Íñigo Méndez de Vigo:

“A Espanya ningú és intocable davant la llei”

. El portaveu del Govern espanyol i ministre d’Educació, Cultura i Esport, Iñigo Méndez de Vigo, va assegurar que l’operació anticorrupció a la Federació Espanyola de Futbol, en la qual va ser detingut el president, Ángel María Villar, demostra que a Espanya l’estat de dret “funciona”, la llei “es compleix” i “ningú és intocable”.

Javier Tebas:

“Fa deu anys que dic el que penso de Villar”

. El president de LaLiga, Javier Tebas, no va voler entrar a valorar la detenció de Villar, amb el qual ha mantingut sonores controvèrsies, i va recordar que fa “deu anys” que denuncia la tasca del seu homòleg. “No penso dir res. Fa deu anys que dic el que en penso, només s’ha de tirar d’hemeroteca”, es va limitar a comentar.

Joan Gaspart:

“És un home honrat i és el meu amic”

. L’expresident del FC Barcelona Joan Gaspart va defensar a SER Deportivos l’honradesa de Villar. “Tots els amics de Villar estan molt amagats, jo no m’amago”, va declarar Gaspart, que va definir en diverses ocasions Villar com el seu “amic”. “És un home honrat i parteixo de la base de la seua innocència”, va dir. Per la seua part, el vicepresident de l’àrea esportiva del FC Barcelona, Jordi Mestre, va defensar “la presumpció d’innocència”.

José Luis Chilavert:

“A Gorka Villar li vaig dir que acabaria pres”

. L’exporter internacional de Paraguai, Jose Luis Chilavert, va dir que quan Gorka va ser secretari general de la Conmebol (Confederació Sud-Americana de Futbol), amb seu en aquell país, “li vaig dir que acabaria pres i em va respondre que jo era superb, insolent i un fanfarró. El temps m’ha donat la raó”.

No es pronuncien:

FIFA i UEFA, a l’espera de tenir més dades

. La FIFA va dir que espera disposar de més dades per pronunciar- se sobre la detenció de Villar. Segons un portaveu, “sembla estar relacionada la detenció amb afers interns de la Federació Espanyola”. La UEFA tampoc va pronunciar-se sobre aquest fet. Villar va ser durant anys vicepresident de l’organisme europeu.

Gorka Villar.

Gorka Villar.EFE

Gorka Villar.

Gorka Villar.EFE

tracking