SEGRE

FUTBOL CORRUPCIÓ

Perjudici de 45 milions

Una de les potes de la investigació de la corrupció a la Federació apunta negocis que van danyar les arques federatives || No es va cobrar un deute i després es va indemnitzar la mateixa empresa

Villar, en el moment de ser traslladat als calabossos per la Guàrdia Civil ahir a la matinada.

Villar, en el moment de ser traslladat als calabossos per la Guàrdia Civil ahir a la matinada.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La investigació de la presumpta corrupció a la Federació Espanyola de Futbol apunta a un possible perjudici d’almenys 45 milions d’euros a les arques federatives pels negocis dels seus responsables, ara detinguts, i l’empresa Santa Mónica Sports, van informar a Efe fonts de la investigació. Aquesta és una de les potes de la investigació de la Unitat Central Operativa (UCO) que, de moment, s’ha saldat amb la detenció del president de la Federació, Ángel María Villar; el seu fill Gorka; el vicepresident de l’RFEF i president de la federació tinerfenya, Juan Padrón, i el secretari d’aquesta federació territorial, Ramón Hernández Baussou.

Tant Villar com el seu fill Gorka es van negar a declarar davant de la Guàrdia Civil, que ahir va interrogar els altres dos detinguts abans que avui passin els quatre davant del jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz.

Investigats presidents territorials, als quals es desviava diners federatius a canvi dels seus vots

La investigació és des de 2009, però encara no hi ha informes concrets dels diners que van sostreure’s

Les sospites sobre la gestió dels responsables federatius van partir d’una auditoria del Consell Superior d’Esports (CSD), organisme que finalment va presentar la querella contra la Federació el 2016.

Aquesta auditoria va revelar que no s’havia cobrat un deute de 24 milions d’euros contret per Santa Mónica Sports –empresa presidida pel difunt Jesús Samper– pels drets audiovisuals dels partits de la selecció. Però, a més, quan la Federació va decidir trencar amb Santa Mónica (2013), hauria indemnitzat l’empresa amb més de vint milions.Aquestes irregularitats van ser el detonant d’una investigació de l’UCO i la Fiscalia Anticorrupció que dimarts es va saldar amb aquests quatre arrestos, a més d’escorcolls a les federacions d’Andalusia, País Valencià, Balears, Las Palmas, Tenerife, Extremadura, Ceuta i Melilla, i alguns dels presidents d’aquestes ja van declarar davant de l’UCO encara que no han estat detinguts.

Se’ls permetia contractar amb societats del seu entorn o de la seua propietat, amb la qual cosa obtenien un benefici propi i fins i tot desviaven fons de la Federació. La sospita és que, a canvi, Villar es va assegurar el seu suport en les successives eleccions. Són només algunes de les presumptes pràctiques corruptes que investiguen l’UCO i la Fiscalia, ja que dels escorcolls i de la documentació intervinguda en l’operació Soule han trobat “molt del que estirar”.

El president de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Ángel María Villar, segueix retingut a les dependències de la Guàrdia Civil a Las Rozas (Madrid), on els empleats federatius van reprendre ahir la feina després dels escorcolls efectuats dimarts a la seu central de l’organisme. Després de les gairebé vint hores d’escorcoll van quedar precintats set despatxos, inclòs el de Villar, dels principals directius a les instal·lacions de l’RFEF de Las Rozas. Els treballadors no poden accedir als ordinadors, ja que l’UCO està procedint a l’abocament d’informació que, posteriorment, es posarà a disposició del jutge al capdavant de la investigació, Santiago Pedraz.

Villar s’està des de prop de les quatre de la matinada d’ahir a la casa quarter de la Guàrdia Civil, on el van traslladar al cap de més de dotze hores d’estar a les oficines de l’RFEF juntament amb els membres de l’UCO (Unitat Central Operativa) que van dur a terme els escorcolls.

El jutge Santiago Pedraz, davant de qui està previst que comparegui avui Villar, va ordenar la intervenció per presumptes delictes d’administració deslleial, apropiació indeguda, corrupció entre particulars i falsedat documental i va declarar secretes les diligències.

Encara no hi ha informes que concretin els diners que han pogut sostreure Villar i el seu fill Gorka. A ells i al vicepresident econòmic de la Federació, Juan Padrón, un altre dels detinguts aquest dimarts per l’UCO, els segueixen els passos des de l’any 2009.

tracking