SEGRE

FUTBOL CORRUPCIÓ

Presó per a Villar i el seu fill

El jutge decreta presó sense fiança contra els dos i per al vicepresident Juan Padrón, i amb fiança de 100.000 euros per al secretari territorial tinerfeny || Els acusa de lucrar-se amb la Federació

El furgó policial que trasllada Villar i el seu fill, a la sortida ahir de l’Audiència Nacional.

El furgó policial que trasllada Villar i el seu fill, a la sortida ahir de l’Audiència Nacional.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz va decretar aquest dijous presó provisional sense fiança per al president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Ángel María Villar, i el seu fill Gorka per un possible perjudici d’almenys 45 milions d’euros a les arques de l’organisme.

El magistrat encarregat de la investigació va atendre així la petició de presó de Fiscalia Anticorrupció i adopta aquesta mesura cautelar contra el directiu i el seu fill en el marc de l’operació coneguda com a Soule.

També va decretar presó provisional sense fiança per al vicepresident econòmic de la RFEF, Juan Padrón, mentre que el secretari de la federació tinerfenya, Ramón Hernández, ingressa a la presó però amb una fiança de 100.000 euros.

Se’ls imputa corrupció, administració deslleial, apropiació indeguda i falsedat documental

En la interlocutòria, Pedraz els imputa els delictes d’administració deslleial, apropiació indeguda, estafa, falsedat documental i corrupció entre particulars i justifica l’adopció de mesures cautelars davant de “la gran capacitat econòmica de la qual disposen” i per evitar l’obstrucció de la investigació ja que es troba pendent d’analitzar tota la documentació ocupada en els escorcolls.

El jutge apunta que almenys des del 2009 Villar va crear un entramat que ha permès la desviació de fons tant públics com privats de l’RFEF i organismes vinculats a ells com la mateixa Fundació i MUPRESFE (Mutualitat de Previsió Social de Futbolistes Espanyols a Prima Fixa) establint un “clientelisme” tant en la contractació del personal que recau en familiars dels acusats com en la presumpta adjudicació arbitrària de contractes de subministraments.

Es va ocultar la destinació de 14,6 milions i la subvenció estatal per als nens d’Haití mai va arribar allà

Al llarg de 44 folis el magistrat apunta que els acusats van cometre aquests fets amb la voluntat “d’enriquir-se i afavorir l’enriquiment de tercers”.

Tots ells van prestar declaració davant del titular del jutjat Central d’Instrucció número 1 de l’Audiència Nacional que els va interrogar pel presumpte cobrament de comissions i pels negocis del Grupo Santa Mónica que haurien suposat un perjudici econòmic per a l’organisme, que segons algunes fonts representaria prop de cinquanta milions d’euros.

Després d’esquivar en els últims anys diversos escàndols de corrupció, com el cas FIFA, Ángel María Villar, de 67 anys, va ser arrestat en una investigació que es va iniciar arran d’una denúncia del Consell Superior d’Esports (CSD) presentada el 2016.

Les sospites sobre la gestió dels responsables federatius van partir d’una auditoria del Consell Superior de l’Esport que va revelar que no s’havia cobrat un deute de 24 milions d’euros contret per l’esmentada empresa Santa Mónica pels drets audiovisuals dels partits de la selecció.

apunts

  • Avui, sorteig. El Govern pren les “regnes” del futbol. El portaveu del Govern i ministre d’Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, va explicar aquest dijous que, després de la detenció de Villar, l’Executiu ha pres “les regnes” perquè el que està passant no afecti la competició esportiva. “Ja puc anunciar que divendres (avui) es produirà el sorteig”, va dir Méndez.
  • Netejar la corrupció. La FIFA i la UEFA expulsaran Villar. Gianni Infantino i Aleksander Ceferin, presidents de la FIFA i de la UEFA, expulsaran Villar de les seues organitzacions. La interlocutòria del jutge Pedraz enviant-lo a la presó serà respectada a Suïssa, que després del FIFA-Gate fuig dels encausats per corrupció.
  • Escoltes telefòniques. Clemente va advertir que es compraven vots. L’exseleccionador Javier Clemente va advertir el president de la tinerfenya, Juan Padrón, que s’estaven comprant vots de les territorials per a les eleccions. “Són vots, són vots comprats, hòstia, Juan!..., suports comprats.”

Inflats els comptes en més de 50 milions La Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) va inflar els seus comptes en més de 50 milions d’euros en tan sols dos exercicis. Aquest és el resultat de l’exhaustiva auditoria que va realitzar BDO per al Consell Superior d’Esports (CSD), segons va revelar aquest dijous El Mundo, i que constitueix el germen de la denominada operació Soule. Els auditors externs contractats pel CSD, que llavors presidia Miguel Cardenal, van trobar que, només durant els anys 2013 i 2014, l’organisme dirigit per Villar va maquillar els apartats corresponents a “despeses per desplaçaments, cessions de drets de publicitat, televisió i patrocinis”, presentant un escenari d’alteracions comptables constants. En un altre apartat de l’informe es reprèn la institució encara presidida per Villar per “no haver informat sobre el procés de revisió en què es troba sobre el procés de justificació de subvencions”. Concretament, d’aquelles atorgades “a través del CSD entre els anys 2010 i 2013 per import de 14,6 milions d’euros”. I recorda que sobre l’esmentat import “s’ha produït una reclamació de reintegrament d’1,9 milions d’euros” corresponents a l’exercici del 2010, així com una altra “per import de 758.000” vinculada al 2013. Aquesta petició de reintegrament per part del CSD es deu a la despesa injustificada d’uns diners que eren per ajudar els nens víctimes del terratrèmol d’Haití, però que mai hi van arribar. Totes les dades comptables que han estat sobrevalorades sumen més de 53 milions d’euros.

tracking