SEGRE

MOTOCICLISME

Adéu a una llegenda

Ángel Nieto, el “12+1” vegades campió del món, va morir aquest dijous als 70 anys al no recuperar-se de les ferides d’un accident de circulació || Va guanyar el primer títol per a Espanya el 1969

Ángel Nieto, amb Marc Màrquez a la Seu Vella, en una de les seues diverses visites a Lleida.

Ángel Nieto, amb Marc Màrquez a la Seu Vella, en una de les seues diverses visites a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expilot de Zamora Ángel Nieto, tota una llegenda del motociclisme i de l’esport espanyol, va morir aquest dijous als 70 anys a la Policlínica Nuestra Señora del Rosario d’Eivissa, on estava ingressat des del dimecres 26 de juliol després de tenir un accident al ser envestit per darrere quan conduïa un quad.

L’estat de salut de Nieto havia empitjorat greument en les últimes hores. La matinada de dimecres a dijous, el seu estat va presentar “un empitjorament sobtat, amb els primers signes d’afectació neurològica, malgrat que el TAC cranial urgent que se li ha realitzat no mostrava canvis respecte al de 48 hores abans”.

A causa “d’un augment brusc de la pressió intracranial”, segons va assenyalar el centre hospitalari, de matinada se li va haver de realitzar “una craniectomia descompressiva urgent”, una intervenció que va durar una hora i mitja. Els seus fills, que eren a Brno, van tornar ràpidament al conèixer la gravetat del seu estat.

Aquest empitjorament en el seu diagnòstic es va produir l’endemà que el mateix centre hospitalari informés que Nieto es trobava en “procés” de despertar-se del coma induït. Llavors no hi havia signes de complicacions a cap nivell i la seua evolució estava “dins de la normalitat”. Però el campió del món va patir un edema cerebral massiu i va morir cap a les 19.00.

El pentacampió lleidatà el qualifica de “llegenda” des de Brno i remarca la seua bona relació amb ell

Ángel Nieto, el pioner de la moto a Espanya i “dotze més una” vegades campió del món, va posar la primera pedra dels èxits actuals del motociclisme espanyol amb la cèlebre bales roges de Derbi en la dècada dels setanta del segle passat i va encunyar el famós “dotze més un” per referir-se als seus títols mundials (sis en l’extinta 50 cc i set en 125 cc) a causa de la seua superstició.

Forjador de la saga dels Nieto, ja que els seus fills Gelete, Pablo i Hugo i el seu nebot Fonsi Nieto van seguir els seus passos, Ángel es va iniciar en el motociclisme amb 13 anys. El 1969 va debutar amb Derbi i va guanyar els seus dos primers Grans Premis abans d’aconseguir el primer Mundial per a Espanya en 50 cc aquell mateix any.

En va sumar 12 més entre la cilindrada petita, la de 50, ja extinta (1969, 1970, 1972, 1975, 1976 i 1977), i la superior de 125 cc (1971, 1972, 1979, 1981, 1982, 1983 i 1984), a part de quatre subcampionats.

Apunts

  • Per la seua aportació.

Esportistes i polítics es bolquen a les xarxes.

El món de l’esport es va bolcar a les xarxes socials mostrant les seues condolences a la família del pilot. Des de la Casa Reial, Mariano Rajoy, l’expresident Felipe González i nombrosos esportistes i clubs de diversos esports van reconèixer la seua aportació a l’esport.

  • Carmelo Ezpeleta:

    “Sense l’Ángel, el Mundial no seria on és”.

     Carmelo Ezpeleta, màxim responsable de l’empresa organitzadora del campionat, va dir que “per al Mundial de motociclisme, Ángel Nieto era l’origen de tot i, si l’Ángel no hagués sigut el que va ser, el Mundial no seria on és”.

  • Marc Màrquez: "Descansa en pau, mestre" El lleidatà Marc Màrquez (Honda), cinc vegades campió mundial de motociclisme –tricampió del món en Moto GP (2013, 2014 i 2016)–, va donar les “gràcies per tot el que ens has ensenyat” al llegendari Ángel Nieto, després de conèixer aquest dijous la seua mort. “Gràcies per tot el que ens has ensenyat! Descansa en pau, mestre!”, va escriure Marc en el seu compte de Twitter. També es va pronunciar el primer lleidatà que es va proclamar campió del món, Emili Alzamora, mànager de Marc. El campió mundial de 125 cc el 1999 va dir que la seua relació amb ell “va anar més enllà de les carreres”, i va afegir que “ara l’important és pensar en la família i donar-li suport al màxim, però és cert que aquella va ser la millor època de la meua carrera esportiva, de la mà d’una persona que era molt apassionada i que tenia una energia que sempre aconseguia transmetre a la resta”, va recordar des de Brno, on aquest cap de setmana torna el Mundial de velocitat. Durant la roda de premsa prèvia a la competició, que va tenir lloc abans que es conegués la mort de Nieto, tots els pilots van tenir paraules d’elogi per al campió. Marc Màrquez va assenyalar que Nieto “és una llegenda”, i va afegir que “he passat bastant de temps i he gaudit molt amb ell sempre, no només als circuits”.

    tracking