MOTOCICLISME

Marc, l'estrateg

Firma a Brno la tercera victòria de l’any en el primer podi íntegrament català de la història de la categoria reina, amb Pedrosa segon i Viñales tercer || El lleidatà, que va ser el primer a canviar de moto quan la pista s’assecava, referma el liderat del Mundial

Marc va ser el primer a tornar al box a canviar de moto.

Marc va ser el primer a tornar al box a canviar de moto.REPSOL MEDIA

Marc Màrquez (Repsol Honda) va guanyar aquest diumenge a Brno gràcies a l’estratègia, com li agradava al malaguanyat Ángel Nieto. És la seua tercera victòria de la temporada, en un podi íntegrament català per primera vegada a la història de la categoria reina, al costat de Dani Pedrosa (Repsol Honda) i Maverick Viñales (Yamaha), que va servir per homenatjar el 12+1, mort dijous passat als 70 anys.

D’aquesta manera, el de Cervera firma la seua victòria número 32 a la categoria reina, superant el nord-americà Eddie Lawson i col·locant-se com el setè pilot amb més victòries. A més, ratifica el seu liderat en el Mundial amb 154 punts, 14 més que el segon classificat, Viñales.

L’italià Andrea Dovizioso (Ducati) és tercer amb 133, un més que el seu compatriota Valentino Rossi (132), que aquest diumenge va ser quart. Tot això en una carrera disposada en mullat, amb les motos llestes als boxs per al canvi. Tot just apagar-se el semàfor, Màrquez va sortir com una exhalació perseguit pels dos pilots oficials de Ducati, Jorge Lorenzo i l’italià Andrea Dovizioso, l’altre pilot de Repsol, Dani Pedrosa, i Valentino Rossi (Yamaha YZR M 1).

Amb la victòria número 32 a la categoria reina ja és el setè pilot amb més triomfs de la història

Abans de concloure el primer gir, el balear ja s’havia col·locat líder, mentre que Marc s’ho va prendre amb calma i es va veure superat per diversos rivals, però en realitat el que va fer va ser evitar que tots ells s’adonessin de l’estratègia que havia preparat amb el seu equip i així evitar que el copiessin, com va succeir a l’Argentina.

Al concloure la segona volta es va produir la jugada magistral de Màrquez, ja que va decidir entrar al seu taller a canviar de moto per la segona amb configuració de sec, gest que van imitar un parell de pilots més dels que anaven darrere d’ell.

Sense adonar-se de res, en pista Lorenzo havia aconseguit un cert avantatge però l’asfalt s’estava assecant i l’entrada a tallers per canviar de moto era inevitable. Així, en les següents voltes van ser molts els pilots que van entrar a canviar de moto, però no ho van fer Lorenzo, Rossi, Zarco, Dovizioso, Viñales, Petrucci o Pedrosa.

En la quarta volta, Rossi es va posar al capdavant després d’avançar Lorenzo, que va decidir entrar al seu taller a canviar de moto quan Màrquez ja era dotzè i protagonitzava la seua primera volta ràpida.

Marc es va deixar avançar pels seus màxims rivals abans d’entrar en boxs per evitar que el copiessin

Rossi, Zarco i Dovizioso van aguantar en pista amb les motos amb la configuració d’aigua, però darrere el lleidatà estava rodant deu segons més ràpid per volta, la qual cosa literalment va obligar Rossi i Dovizioso a entrar al seu taller, però quan van tornar a pista, en la volta sis, el de Repsol Honda ja era líder destacat.

En aquesta volta ja avantatjava en 17 segons el seu més immediat perseguidor, el britànic Scott Redding (Ducati Desmosedici GP16), que va entrar alhora que ell al seu taller a canviar de moto, gairebé igual que Aleix Espargaró (Aprilia RS-GP), que va adoptar la mateixa estratègia.

Una volta més tard l’avantatge era de 19 segons respecte a un trio format per Espargaró, llavors segon, Redding i el txec Karel Abraham (Ducati Desmosedici GP15), als quals poc després es van unir Pedrosa, Petrucci i Cal Crutchlow, mentre que els principals protagonistes de la carrera i del campionat es trobaven en posicions molt endarrerides.

Darrere d’aquest grup, Viñales va ser dels que van recuperar posicions i, de fet, no va tardar gaire a assolir aquest quintet que lluitava per la tercera plaça, ja que Pedrosa, a poc a poc, se n’anava dels seus companys de fuga per instal·lar-se en una còmoda segona posició, a més de 22 segons del seu company.

Viñales va tenir bastants més problemes dels previstos per superar Abraham, que tancava el grup, però quan ho va fer es va enganxar a la roda de Redding per superar-lo en el revolt d’entrada a la recta de meta del dotzè gir, en el qual Petrucci també va superar Espargaró.

El barceloní, no obstant, va ser penalitzat per Direcció de Cursa al considerar que la caiguda que va tenir l’italià Andrea Iannone (Suzuki GSX-RR) al carrer de tallers va ser provocada pel seu comportament després de realitzar el canvi de moto, i va haver de cedir tres posicions.

En aquell moment, Màrquez ja comptava amb gairebé vint segons d’avantatge sobre Pedrosa i més de vint-i-sis respecte a Viñales i Rossi. El vigent campió va entrar en meta fent un gest braços en alt i els dits índex apuntant al cel per recordar Ángel Nieto.

“Brno semblava plorar per l’Ángel; dediquem la victòria al mestre” Marc Màrquez va voler homenatjar el malaguanyat 12+1 vegades campió del món de motociclisme, Ángel Nieto, després de la seua victòria d’aquest diumenge, tant en el podi com a la línia de meta i a la zona mixta d’un circuit de Brno que, com va expressar el lleidatà, “semblava que plorava per ell”. “És l’important, sobretot, ja ho hem fet a la línia de meta i al podi. L’hi dediquem al gran Ángel, al mestre. Semblava que Brno plorava per ell, després s’ha assecat perquè tres espanyols estiguessin en el podi”, va expressar el de Cervera. Després d’una victòria que va guanyar gràcies a l’estratègia al més pur estil Ángel Nieto, Màrquez va puntuar amb un “9,5” la seua tàctica. “Hauria sigut perfecta si hagués escollit bé el pneumàtic d’aigua. He arriscat, he vist com estava la situació, he vist com estava el cel, com estava la pista i he posat el tou per empènyer dos voltes, quatre o cinc i entrar, però he vist que era pitjor”, va puntualitzar. Respecte a la classificació mundial va comentar: “Sé que Maverick està a 14 punts, però l’important és que en un circuit on teníem previst perdre punts n’hem guanyat. Aquest campionat és molt llarg.”