ATLETISME CAMPIONATS DEL MÓN

McLeod salva Jamaica i KO d'Ortega

El subcampió olímpic va acabar setè

Omar McLeod creua la línia de meta vencedor al costat de l’hongarès Balazs Baji, que va ser bronze.EFE

El jamaicà Omar McLeod, campió olímpic de 110 metres tanques, va tornar l’orgull a l’atletisme jamaicà al proclamar-se campió mundial amb una marca de 13.04, mentre l’espanyol Orlando Ortega, subcampió a Rio, va acabar setè amb 13.37. La medalla de plata, amb 13.14, va ser per al rus Serguei Xubenkov, que defensava títol, i la de bronze, per a l’hongarès Balasz Baji amb 13.28.

McLeod, el més ràpid de l’any –només ell ha baixat dels 13 segons, 12.90– carregava amb una responsabilitat que superava els límits d’aquesta disciplina. Jamaica necessitava urgentment una reparació després de dos derrotes humiliants als 100 metres, les més doloroses per a la primera potència mundial de la velocitat. Els dos venien de guanyar doblets olímpics a Rio i tanmateix Usain Bolt va ser relegat al bronze en el seu comiat i Elaine Thompson expulsada fins i tot del podi. La pressió sobre McLeod, de només 23 anys, era màxima, a diferència del subcampió olímpic, Orlando Ortega, amb qui ningú comptava aquest any. McLeod va ratificar la condició de número u amb una carrera sense errors, mentre que el nord-americà Aries Merritt, campió olímpic aquí fa cinc anys, va arribar cinquè amb 13.31. Des que el nord-americà Allen Johnson ho va fer a Atenes’97, cap campió olímpic havia aconseguit l’any següent el títol mundial en aquesta prova.

El jamaicà no va fallar tot i la pressió que tenia per les derrotes inesperades de Bolt i Thompson en els 100

Els atletes australians van dur braçalets negres per la mort de la quatre cops campiona olímpica

D’altra banda, la polonesa Anita Wlodarczyk, l’única de la història que ha superat els 80 metres amb el martell, va aconseguir ahir amb 77,90 el seu tercer títol mundial consecutiu i va prolongar una ratxa guanyadora que dura 41 competicions. La xinesa Zheng Wang es va interposar amb un llançament de 75,94 entre les dos poloneses, relegant al bronze Malwina Kopron (74,76), que va abandonar el concurs entre llàgrimes.

Torrijos es fica en una final històrica de triple salt L’atleta castellonenc Pablo Torrijos, plusmarquista espanyol de triple salt amb 17,04 metres, es va classificar ahir per primera vegada per a la final d’uns campionats del món gràcies a un salt de 16,80 metres que el va situar vuitè entre la dotzena de finalistes. Competint en el grup A de classificació, Torrijos va començar amb una marca de 16,57, va retrocedir als 16,00 en el segon torn i va acabar amb el seu millor registre, 16,80 que, encara que se’n demanaven 17,00 per entrar automàticament, li va obrir les portes de la final de dijous vinent. L’any passat havia estat eliminat als Jocs Olímpics de Rio amb una marca de 16,11. D’altra banda, els atletes australians que participen a Londres portaran fins al final dels campionats braçalets negres en senyal de dol per Betty Cuthbert, quatre vegades campiona olímpica, que va morir diumenge a l’edat de 79 anys per esclerosi múltiple. Cuthbert va guanyar amb 18 anys les curses de velocitat de 100 i 200 metres en els Jocs Olímpics de Melbourne del 1956, la qual cosa li va valer el sobrenom de “la noia d’or”. L’exatleta, que al llarg de la seua carrera va batre gairebé una desena de rècords, va ser membre de l’equip de relleus de 4x100 metres que va guanyar en aquestes olimpíades i va ser la primera australiana a obtenir tres medalles d’or.