SEGRE

PIRAGÜISME

Un Parc del Segre a Bangkok

El dissenyador de la instal·lació olímpica urgellenca, Ramon Ganyet, en projecta una de molt similar al sud de Tailàndia || El canal ja va servir de model per als Jocs d’Atlanta’96 i Sydney’2000

Ramon Ganyet.

Ramon Ganyet.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Aquest any es commemora el vint-i-cinquè aniversari de la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona’92, que van tenir lloc a la Seu d’Urgell i l’emblemàtic Parc del Segre com a subseu de les proves de piragüisme d’aigües braves.

Des d’aleshores, la instal·lació ha servit de model per a molts altres canals, olímpics o no, i al dissenyador, l’urgellenc Ramon Ganyet, no li paren de ploure propostes per copiar aquesta obra mestra en altres llocs del món.

L’última oferta li ha arribat des de la llunyana Tailàndia, un país novell en el món de les aigües braves que ha apostat fort de cara a les competicions asiàtiques del 2019. És per això que la federació tailandesa va contactar l’any passat amb Ganyet perquè fos ell el que dissenyés un canal al sud de Bangkok a imatge i semblança del Parc del Segre.

“És difícil trobar un canal de primer nivell que no tingui les innovacions que vam projectar llavors”

Actualment està en fase d’acabar el projecte definitiu i està previst que les obres arranquin a finals d’aquest any, entre l’octubre i el novembre, perquè es pugui inaugurar el 2018. El nou canal comptarà amb les mateixes instal·lacions que ja es van posar en pràctica al Parc del Segre fa vint-i-cinc anys i que, segons Ganyet, “encara són vigents en l’actualitat. És difícil trobar una instal·lació de primer nivell mundial que no tingui les innovacions que vam projectar llavors a la Seu”, apunta.

En aquest sentit, la instal·lació urgellenca va ser pionera a l’hora de gestionar el cabal de l’aigua mitjançant la construcció d’una minicentral elèctrica que, a més, permet al complex autofinançar-se, així com la construcció d’un remuntador, a mode de rampa mecànica, que al costat d’un canal pla torna els palistes al punt de partida sense necessitat de baixar de la piragua.

El canal tailandès, que tindrà uns 400 metres, es construirà al costat de l’Estadi Nacional de Piragüisme, just a la vora d’un pantà on se celebren les proves de rem. La instal·lació estarà preparada amb els últims avanços i homologada per acollir qualsevol prova internacional.

Ha projectat altres canals a Àsia i Sud-amèrica A més de servir de model per dissenyar els canals dels Jocs Olímpics d’Atlanta’96 i Sydney’2000, el Parc del Segre s’ha copiat en molts altres països. De fet, Ramon Ganyet ha projectat canals a Àsia, concretament a la Xina, així com també a Sud-amèrica (Mèxic i Argentina) i Moscou, a banda de supervisar el canal dels Jocs de Rio l’any 2016.

Ramon Ganyet.

Ramon Ganyet.SEGRE

tracking