SEGRE

TENIS REPORTATGE

De Lleida al rànquing ATP

Pablo Irigaray, de 20 anys, i Òscar Manciñeiras, de 22, tots dos del CT Lleida, sumen els primers punts a la llista mundial i busquen l’elit || Formen grup de competició avalats pel club

D’esquerra a dreta, Pablo Irigaray, el tècnic Kike Huelin i Òscar Manciñeiras, ahir al CT Lleida.

D’esquerra a dreta, Pablo Irigaray, el tècnic Kike Huelin i Òscar Manciñeiras, ahir al CT Lleida.XAVIER MADRONA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Qualsevol aficionat al tenis té al cap campions com Nadal, Federer, Murray o Djokovic, aixecant els trofeus de Roland Garros, la Copa Davis i Master Series, guanyant grans quantitats de diners i fent campanyes de publicitat, però darrere de qualsevol tenista professional, fins al més anònim del circuit, hi ha grans sacrificis que la majoria de les vegades no troben recompensa. Dos jugadors del Club Tennis Lleida, Pablo Irigaray, de 20 anys, i Òscar Manciñeiras, de 22, han iniciat aquest camí per intentar viure de la raqueta avalats pel seu club i tutelats per l’entrenador, Kike Huelin. Ja apareixen al rànquing ATP, Pablo amb dos punts, al lloc 1.619, i Òscar amb un, el 1.775. Són els primers del club que ho aconsegueixen. “Feia uns anys que teníem aquesta perspectiva de crear un grup de competició d’elit i, al sorgir aquests dos jugadors de casa de nivell similar i amb una molt bona predisposició, hem decidit tirar endavant el projecte, de manera que comparteixen entrenaments i viatges perquè així no els resulti tan dur”, explica Ramon Melé, director esportiu del club.

És un camí esportiu i econòmic dur. Una temporada completa pot costar-los uns 30.000 euros a cadascun, que serà una mica menys per l’ajuda en intangibles que reben del club. Però gairebé tota la inversió els surt de les butxaques i d’algun patrocinador. No tenen cap ajuda institucional. “Jugadors del seu nivell pagarien només per entrenar-se uns 1.000 euros al mes”, diu Melé.

Pablo Irigaray, nascut a Barbastre, és des dels quinze anys al CT Lleida i a banda del tenis estudia el grau superior d’Infermeria. Segueix el curs a distància perquè, assegura, vull intentar viure del tenis i aquest m’absorbeix la major part del temps. Ell i el seu company s’entrenen de dilluns a divendres, matí i tarda, i en cada sessió fan servir unes dos hores i mitja. Quan no s’entrenen toca viatjar i competir. Parla amb emoció de quan va aconseguir el primer punt ATP. “Era el primer torneig Futures que vaig jugar de la temporada i va ser a Manacor, a les instal·lacions de l’acadèmia que té Rafa Nadal. Després vaig aconseguir el segon punt a Vic.” Els tornejos Futures són el primer esglaó dins del tenis professional.

Òscar Manciñeiras ha estat des dels quatre anys al CT Lleida i al maig va tornar dels EUA, on durant quatre anys ha estudiat Administració d’Empreses i Finances a Chicago. D’aquella etapa, en la qual va destacar a la seua divisió universitària, recorda que “són, abans que res, resultadistes, la qual cosa no ajuda que un jugador progressi”. L’any passat va aconseguir el primer punt ATP en l’únic Futures que va poder jugar. Aquest estiu, quan estava a punt de perdre’l, el va recuperar al torneig de Getxo.

“Si no tens punts, no entres als tornejos”, adverteix. Kike Huelin, l’entrenador, disfruta tant com ells. “L’ideal és que trobin el seu límit com a jugadors. Hi ha jugadors que viuen del tenis estant el número 200 al rànquing. L’important és que estan progressant i encara tenen marge de millora”, diu Huelin, que portarà els pupils a tornejos al Marroc i Tunísia abans que acabi l’any.

Una escola amb 260 jugadors i el primer equip busca pujar a la màxima categoria El CT Lleida compta amb una escola de 260 jugadors i jugadores, des de la categoria d’iniciació, passant per les cadets Ares i Aran Teixidó, que destaquen a nivell estatal, fins al grup d’elit del qual formen part Pablo Irigaray i Òscar Manciñeiras. Tots dos, amb Enric Guaita, Albert Larrégola, Hugo Palomar i Xesc Muñoz, intentaran assolir la màxima categoria del tenis espanyol després de classificar-se el cap de setmana passat per disputar la fase d’ascens.

D’esquerra a dreta, Pablo Irigaray, el tècnic Kike Huelin i Òscar Manciñeiras, ahir al CT Lleida.

D’esquerra a dreta, Pablo Irigaray, el tècnic Kike Huelin i Òscar Manciñeiras, ahir al CT Lleida.XAVIER MADRONA

tracking