SEGRE

ATLETISME INVESTIGACIÓ

Estudi biomèdic a la Pujada i la Sant Silvestre

La UdL busca atletes en aquestes curses i mesurar l’efecte antifatiga del ginseng

244105_1.jpg

244105_1.jpgX.M.R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Participar en les dos curses populars amb què conclou la temporada atlètica a Lleida, la tradicional Pujada a la Seu Vella, que compleix la 37a edició el 17 de desembre, i, després a la Sant Silvestre l’últim dia de l’any, ser home i major de 18 anys, tindrà aquest any l’al·licient afegit de comptar amb la possibilitat de participar en un estudi d’investigació de rendiment i nutrició esportiva que porta a terme la UdL. Es tracta d’un estudi pioner, dins d’un projecte de doctorat industrial, que s’elabora en col·laboració amb l’Institut de Recerca Biomèdica-IRB Lleida i la firma Disanta Nutrició.

Didier Hernández, graduat en nutrició humana i dietètica per la UdL i amb dos màsters, en Investigació en Salut (UdL) i en Nutrició Esportiva (UB), és qui du a terme aquest projecte titulat Efecte del Panax Ginseng sobre el rendiment esportiu i l’estrès oxidatiu en humans, com a part de la tesi doctoral, amb els doctors en biomedicina Alba Naudí i en nutrició José Serrano. “L’objectiu és demostrar i avaluar l’efecte antifatiga i l’efecte antioxidant del ginseng sobre individus que realitzen exercici físic de tipus aeròbic”, van explicar.

És part del treball de la tesi doctoral de Didier Hernández amb els doctors Naudí i Serrano

Diuen que únicament es realitzarà en homes “ja que el percentatge de participació és més elevat que les dones. A més, hem realitzat anàlisis prèvies amb corredors de 10 quilòmetres i mitja marató i hem observat diferències en el metabolisme dels greixos i la percepció de l’esforç i la fatiga durant la pràctica esportiva. I com a punt final de la investigació es pretén confirmar aquests resultats amb voluntaris que participaran en les dos últimes curses de la temporada”, expliquen els tres. Els interessats a participar-hi poden fer-ho a través de didier.hernandez@mex.udl.cat o el telèfon 659 617 783.

Mostres de sang i orina i ingesta de càpsules de ginseng Per al treball de camp d’aquest estudi es prendran mostres de sang i orina als atletes seleccionats el dia abans de les curses i una vegada finalitzades aquestes. A més, aquests corredors es dividiran en dos grups, de forma aleatòria, i mentre que un grup, que es dirà d’intervenció, ingerirà càpsules de ginseng, l’altre, que es dirà de control, prendrà unes píndoles sense ginseng com a placebo. “Veure la millora en el rendiment amb la ingesta del ginseng, a través de les marques que facin els atletes, seria el punt final de l’estudi”, explica en aquest sentit Didier Hernández, que treballa a la firma Asesores Farmacéuticos, empresa que participa en aquest doctorat industrial al costat de la Universitat de Lleida i amb una subvenció per part de la Generalitat.

tracking