SEGRE

CICLISME DOPATGE

Positiu de Chris Froome

L’UCI revela que el ciclista britànic va doblar la taxa permesa de salbutamol en un control durant l’edició passada de la Vuelta a Espanya || L’Sky ho atribueix a un atac sever d’asma

El ciclista britànic ha guanyat aquest any dos de les tres grans, Tour i Vuelta a Espanya, a la foto.

El ciclista britànic ha guanyat aquest any dos de les tres grans, Tour i Vuelta a Espanya, a la foto.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ciclista britànic Chris Froome (Team Sky), quatre vegades guanyador del Tour de França, va donar positiu per salbutamol en un control antidopatge durant l’edició passada de la Vuelta a Espanya, ronda que va conquerir per primera vegada en la seua carrera, segons va informar ahir la Unió Ciclista Internacional (UCI). El corredor ja va respondre que va poder ser a causa que va patir més asma durant la carrera i li van aconsellar elevar la dosi normal, encara que sempre dins dels límits permesos. L’UCI li va notificar el resultat advers el 20 de setembre passat, i tot i així va competir i va aconseguir el bronze en la contrarellotge dels Mundials de Bergen.

L’Agència Mundial Antidopatge (AMA) estipula 1.000 nanograms per mil·lilitre, xifra que el britànic va doblar (2.000). L’UCI també va subratllar que la mostra B al ciclista del Team Sky va confirmar els resultats de l’A i que per això “s’ha obert un procediment en línia” amb les seues Regles Antidopatge. En aquest sentit, recorda que l’AMA indica que la presència en orina de salbutamol per sobre dels 1.000 nanograms/mil·lilitre s’entén que no és per “ús terapèutic”, com podria ser el cas de Froome, que pateix asma, i que “serà considerat un Resultat Analític Advers llevat que l’esportista provi, a través d’un estudi controlat farmacocinético, que va ser la conseqüència a causa de l’ús d’una dosi terapèutica (per inhalació) fins a la dosi màxima indicada”.

“Vaig tenir màxima cura per assegurar-me de no utilitzar més de la dosi permissible”, va assegurar

En cas que l’UCI no accepti les explicacions que exigeix a Froome, qualsevol sanció comportarà la pèrdua de la Vuelta a favor de Vincenzo Nibali, a banda de perillar el bronze del passat Mundial i la seua participació en els pròxims Tour i Giro. També podria quedar exonerat o rebre una simple multa administrativa. Froome, quàdruple vencedor del Tour (2013, 2015, 2016, 2017), va guanyar aquest any la seua primera Vuelta a Espanya i va aconseguir així un doblet de triomfs sense precedents la mateixa temporada des del 1978. El britànic va anunciar recentment la seua participació en el Giro d’Itàlia 2018, l’única gran cursa per etapes que encara no ha guanyat.

Chris Froome va recordar ahir que pateix asma i que és coneixedor de les regles i va justificar haver consumit més salbutamol de l’habitual per problemes de salut. “És ben sabut que tinc asma i sé exactament quines són les regles. Utilitzo un inhalador per controlar els meus símptomes (sempre dins dels límits permissibles) i sé amb certesa que estic controlat cada dia que porto el mallot roig de líder”, va assenyalar Froome en un comunicat. El guanyador de la Vuelta va explicar el que havia ocorregut. “L’asma va empitjorar a la Vuelta, així que vaig seguir els consells del metge de l’equip per augmentar la dosi de salbutamol. Com sempre, vaig tenir màxima cura per assegurar-me de no utilitzar més de la dosi permissible”, va garantir. A més, el tetracampió del Tour de França va afegir que es pren “molt seriosament” la seua “posició de lideratge” en el món del ciclisme. “L’UCI té tota la raó a examinar els resultats de les proves i, juntament amb l’equip, proporcionaré tota la informació que calgui”, va apuntar. Malgrat la malaltia, Froome va treure 21 segons a Nibali en la divuitena etapa de la Vuelta del 2017, amb meta a Santo Toribio de Liébana, després de la qual va donar positiu per salbutamol, un broncodilatador que, superada la dosi permesa per l’AMA, es transforma en un agent anabolitzant que ajuda a guanyar múscul i a perdre greix. Per la seua part, l’organització de la Vuelta a Espanya va expressar la seua prudència i va reconèixer que encara no ha rebut cap comunicació oficial de la Unió Ciclista Internacional sobre el positiu per salbutamol. Les mateixes fonts van afegir que l’organització de la ronda espanyola es troba a l’espera de més informació i que tot s’aclareixi ben aviat.

Indurain no va ser sancionat però Petacchi va rebre 1 any i Ulissi, 9 mesos

Un dels últims precedents de positiu per salbutamol va ser fa gairebé tres anys. L’UCI sancionava l’italià Diego Ulissi, en aquell temps en el Lampre, amb nou mesos de sanció, al detectar una “alta taxa” de salbutamol que ascendia a 1.900 ng/ml, quantitat per sobre del límit permès per la normativa (1.000 ng/ml). Un altre italià, Alessandro Petacchi, va ser sancionat amb un any de suspensió el 2008 per una taxa de 1.360 ng/ml. Un altre ciclista, encara que sense sanció pel mig, que va tenir problemes amb aquest compost va ser Miguel Indurain, el qual va donar positiu el 1994 per la mateixa substància.

tracking