Fi a la ratxa

L’Espanyol acaba amb la imbatibilitat del Barça, que durava 29 partits, i pren avantatge a la Copa gràcies a un gol de Melendo a dos minuts del final || Messi falla un penal i els de Valverde, amb molts canvis a l’onze, hauran de remuntar al Camp Nou

Leo Messi intenta superar l’entrada del defensa de l’Espanyol Aarón Martín en un partit gris de tot l’equip blaugrana.EFE

L’Espanyol va acabar ahir amb la ratxa d’imbatibilitat del Barça, que durava vint-i-nou partits (des de la derrota a la final de la Supercopa d’Espanya davant del Reial Madrid) i va prendre avantatge a la ronda de quarts de final de la Copa del Rei, que es decidirà dijous 25 al Camp Nou. Un gol del del planter Melendo a dos minuts del final va decidir un duel que el Barça va tenir controlat fins que Leo Messi va fallar un penal. El Barça va atacar més, tot i que poc i sense encert, però l’Espanyol va mossegar i va trencar el malefici de Cornellà, on mai havia guanyat els blaugranes.

El Barça va arraconar el quadre blanc-i-blau a la seua àrea els primers deu minuts, malgrat no tenir ocasions clares. L’acumulació de centrecampistes per part de l’amfitrió dificultava les arribades. Una falta de Messi i un xut llunyà de Busquets que va desviar Diego López a córner van ser els primers avisos dels blaugranes. Els de Valverde, amb molts canvis a l’onze, en el qual van entrar Aleñà, Digne, Aleix Vidal i Denis Suárez, al marge de Cillessen, controlaven el xoc. La pilota era seua i estaven instal·lats, tret d’alguna excepció, al camp rival. Gerard Moreno, sol a dalt pel canvi de dibuix tàctic, no tenia marge de maniobra i la creació blanc-i-blava era tosca. Era, en definitiva, un monòleg blaugrana, encara que imprecís en la pegada.

El brasiler es va retirar del camp per un cop al peu i avui es coneixerà l’abast de la lesió

Leo Messi, allunyat de l’excel·lència habitual, va provar fortuna davant de Diego López al minut 22, però el gallec va aturar-la amb solvència. L’Espanyol seguia al peu de la lletra un plantejament sobri, encara que a la mitja hora va gaudir d’una contra de Moreno que va sortir desviada. La seua millor i única ocasió fins aleshores. En els últims deu minuts abans del descans, els de Quique van avançar metres, encara que sense excessius riscos. El Barcelona esperava, conscient que podria fer mal a la contra. La va tenir Denis Suárez al 44, però sol davant de Diego López va colpejar malament i la pilota va sortir fregant el pal esquerre.

L’Espanyol va asseure Darder i va treure Baptistao després del descans. Més pólvora i menys creació. El canvi va semblar que se li posava a l’amfitrió, més incisiu a la represa. El Barcelona, per la seua part, continuava ensenyant múscul i Aarón va haver de fer falta per frenar Sergi Roberto quan es disposava a entrar a l’àrea, una acció que bé va merèixer ser castigada amb groga però que l’àrbitre, potser sabedor que li hauria suposat l’expulsió a l’haver estat ja amonestat, no l’hi va mostrar.

Messi també volia protagonisme i va examinar els reflexos de Diego López amb una volea a l’àrea petita. Ernesto Valverde no es conformava amb un 0-0 i va treure Rakitic i Luis Suárez. La insistència blaugrana va provocar un penal infantil de Granero sobre Sergi Roberto al 60. Leo Messi va plantar la pilota als onze metres i va llançar no gaire fort a la base del pal dret, però Diego López es va estirar per frustrar el gol, com ja va fer fa deu anys en un altre partit coper, en aquella ocasió defensant la samarreta del Vila-real. L’error des dels onze metres, el tercer que acumula l’astre argentí aquesta temporada, va donar ales a l’Espanyol, que es va creure que podia guanyar i va passar a controlar el partit. El xoc es va revolucionar. L’Espanyol tutejava el Barcelona, que no trobava la seua millor versió. De fet, en els compassos finals del partit, van ser els locals els que van tenir més presència a l’àrea contrària. Van ser moments de tensió i Cillessen va reclamar a l’àrbitre el llançament d’un objecte per part d’un aficionat que li va tocar el cap. Poc després, al 82, Marc Navarro va enviar una falta a prop del travesser i va obligar el porter blaugrana a treure una mà salvadora.

L’Espanyol feia mèrits, mentre que el Barcelona estava desconnectat alguns minuts. Al final, el premi se’l va emportar Óscar Melendo. El blanc-i-blau del planter va culminar una jugada de Víctor Sánchez i Marc Navarro, que va fixar la pilota al punt de penal. Melendo va aprofitar la primera rematada clara de jugada entre els tres pals de l’equip per firmar l’1-0 definitiu, trencant així una ratxa de deu temporades sense guanyar el Barcelona com a local.