SEGRE

PIRAGÜISME SELECCIÓ

Lleida mana a l'eslàlom

L’urgellenc Guillermo Díez-Canedo és el nou seleccionador absolut d’Espanya || Dimarts va firmar contracte i serà el coordinador esportiu per a tot el cicle olímpic, fins a Tòquio 2020

Díez-Canedo, a dalt a l’esquerra, al costat d’Etxaniz, Anaïs Bouchet, Crespo, Fernández, Núria Vilarrubla, Moragues i Marta Martínez.

Díez-Canedo, a dalt a l’esquerra, al costat d’Etxaniz, Anaïs Bouchet, Crespo, Fernández, Núria Vilarrubla, Moragues i Marta Martínez.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’eslàlom espanyol, que l’última dècada ha donat dos medalles olímpiques i diversos diplomes, així com podis en Europeus i Mundials de diferents categories, estarà en mans d’un lleidatà durant tot el cicle olímpic, fins a Tòquio 2020. Guillermo Díez-Canedo, participant a Pequín 2008 i exentrenador de Brasil i Itàlia, ha estat designat per la Federació Espanyola de Piragüisme per ocupar el càrrec de coordinador esportiu i seleccionador dels equips estatals absolut, júnior i sub-23 d’eslàlom durant els pròxims tres anys. “Sempre havia somiat ocupar algun dia aquest càrrec. Quan veia Xabier Etxaniz entrenant-nos en la meua etapa de palista, tenia clar que volia ser com ell i, ara que m’ha arribat l’oportunitat, no podia deixar-la escapar”, va assegurar l’urgellenc.

Díez-Canedo, de 35 anys, torna a l’estructura d’Espanya després de cinc temporades a l’estranger. L’any passat ja va sonar per al càrrec, però el retard en l’aprovació dels pressupostos de la federació va truncar el fitxatge i aleshores va decidir acceptar l’oferta d’Itàlia per ser l’ajudant d’Ettore Ivaldi. A la segona vegada no ha fallat i el lleidatà va firmar dimarts passat contracte fins al 2020. “El més còmode hauria estat continuar a Itàlia, on estava molt bé, però no podia deixar escapar aquest tren, que només sol passar una vegada a la vida”, assegura. “Que Espanya, que actualment és una potència en l’eslàlom, hagi pensat en mi per liderar aquest projecte és un orgull. És un repte molt gran, perquè la pressió és alta, però sempre m’han agradat els grans reptes”, apunta el tècnic de la Seu d’Urgell.

“Era un somni i no podia deixar escapar aquest tren, que només sol passar una vegada a la vida”

Díez-Canedo serà l’enllaç entre els equips estatals i la junta directiva i el responsable de definir els plans d’entrenament i les concentracions, a banda de ser el cap d’equip en totes les competicions internacionals. També serà un dels entrenadors de la concentració permanent de la Seu d’Urgell, la responsable de la qual és Anaïs Bouchet i en què també col·labora Xabier Etxaniz, l’anterior seleccionador i que des de l’any passat s’ha centrat més en la preparació de la campiona olímpica Maialen Chourraut.

“Al marge de tota la part administrativa, també seré a peu de pista com a suport d’Anaïs, que és el responsable de la concentració de la Seu d’Urgell, i per la seua banda Xabier Taberna ho és de la del País Basc. També comptarem amb la col·laboració d’Etxaniz, que ha estat el meu mentor i el que m’està ajudant. Tenir-lo a ell i a Maialen a l’equip és molt important”, va indicar.

"L'objectiu ha de ser aspirar a medalla en totes les competicions"

Encara que va firmar el contracte dimarts passat, ja fa dies que Díez-Canedo treballa en el seu nou càrrec, planificant una temporada en la qual els reptes més rellevants tornaran a ser el Mundial i l’Europeu de totes les categories. Al ser preguntat sobre quins reptes es marca l’equip, el lleidatà ho té clar: “L’objectiu ha de ser aspirar a medalles en totes les competicions, malgrat que primer de tot s’ha de crear un ambient de treball idoni, que els palistes es trobin còmodes i tinguin els mitjans per entrenar-se. La resta de coses ja vindran soles”, apunta en aquest sentit.

I és que els objectius de fa deu anys no tenen res a veure als d’ara. “A la meua època la pressió no era tan gran com ara. Llavors l’objectiu que teníem era entrar en alguna final, que ja era tot un èxit, però actualment això ha canviat i ser finalista entra dins de la normalitat. Espanya compta amb un potencial enorme en eslàlom, amb palistes que constantment estan en finals i aconseguint medalles”, assenyala.

Actualment, els palistes que aspiren a formar els equips estatals absolut, júnior i sub-23 s’entrenen a la Seu d’Urgell i Pau de forma permanent, amb alguna concentració puntual per preparar les proves de selecció que tindran lloc a l’abril, primer al Parc del Segre i posteriorment al canal gal.

Va competir a Pequín 2008 i va ser a Rio 2016 com a tècnic de Brasil Guillermo Díez-Canedo va ser un dels millors especialistes espanyols de caiac de la seua època. Es va mantenir durant tretze anys com a integrant dels equips nacionals, amb què va empotar-se tres classificacions per a finals mundialistes i una medalla de bronze en patrulles al Mundial de la Seu 2009, la primera aconseguida per Espanya en aquest certamen i que va aconseguir amb el també lleidatà Carles Juanmartí. A més, va ser olímpic als Jocs de Pequín 2008, en què va acabar catorzè. Com a entrenador, ha estat ajudant d’Ettore Ivaldi a Brasil, amb el qual va competir a Rio 2016, i a l’equip italià.

tracking