SEGRE

FUTBOL VIOLÈNCIA EN L?ESPORT

Clam per fer fora els ultres

Concentracions i petició unànime després de la batalla campal a Bilbao entre radicals russos i de l’Athletic en què va morir un ertzaina || Crítiques a UEFA i FIFA, que manté el Mundial a Rússia

Un aficionat ultra de l’Spartak de Moscou s’encara a un ertzaina durant els aldarulls a Bilbao.

Un aficionat ultra de l’Spartak de Moscou s’encara a un ertzaina durant els aldarulls a Bilbao.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La mort dijous per un atac de cor d’un ertzaina durant uns greus enfrontaments entre seguidors ultres de l’Athletic Bilbao i l’Spartak de Moscou va provocar ahir múltiples mostres de dolor i repulsa, i l’exigència pràcticament unànime d’expulsar de l’esport els seguidors violents.

Ahir va ser un dia de concentracions per honrar l’agent mort, Inocencio Alonso, la capella ardent del qual es va instal·lar al seu poble, Ermua, però no va faltar la polèmica entre els sindicats de la policia basca i el Govern autònom per com es va planificar el dispositiu a San Mamés, davant de l’alerta advertida de l’arribada d’ultres russos.

No estan convocats per decisió tècnica Paco Alcácer, André Gomes, Denis Suárez i Yerri Mina

Inocencio Alonso feia tretze hores que treballava en el moment de patir el col·lapse, com molts dels seus companys, segons va denunciar el secretari general d’Esan, Eneko Urkijo, el sindicat al qual pertanyia l’ertzaina mort. A banda de demanar dimissions en el Departament de Seguretat del Govern Basc i a la fiscalia que actuï d’ofici, van reclamar a l’Athletic que “d’una vegada per totes” expulsi els membres d’Herri Nord del club.

També hi va haver diverses concentracions d’ertzaines davant de comissaries i les mostres de repulsa es van succeir en tot l’arc polític. Des del Govern espanyol, el ministre d’Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, va dir: “Entre tots, hem d’expulsar aquests bàrbars per sempre”, i el PSOE va demanar la seua compareixença al Senat per saber quines mesures prendrà i instarà l’Executiu a demanar explicacions a la UEFA. Sindicats de Policia i associacions de guàrdies civils també han demanat a la UEFA mesures més contundents contra els aficionats violents en el futbol. La FIFA, per la seua part, va dir “lamentar profundament” els incidents però va reiterar la seua confiança que el Mundial de Rússia es desenvoluparà amb normalitat.

Quatre persones van resultar ferides en aquests xocs violents de dijous passat a Bilbao que es van saldar amb la detenció de nou persones, entre elles tres russos i un polonès, segons un nou informe transmès ahir per les autoritats.

D’altra banda, LaLiga ha sol·licitat que es guardi un minut de silenci en tots els partits que es juguin aquest cap de setmana. També ho han demanat federacions territorials, entre aquestes la Catalana, que ha estès el minut de silenci als partits que es juguin de futbol sala.

barcelona

El FC Barcelona rep avui el Girona (20.45 hores/Movistar Partidazo) en un derbi català històric, al ser el primer en el feu blaugrana, al qual els de Valverde arriben després de la dura cita de Champions a Stamford Bridge i amb els gironins, sense la pressió de la primera volta, disposats a donar la campanada.

Les entrades de Semedo, absent per sanció a la Champions, i de Coutinho, que no pot jugar la Champions amb el Barça després de fer-ho amb el Liverpool, i les absències d’Alcácer, que va viatjar a Londres però no va entrar en la llista final, André Gomes, que sí que va estar davant del Chelsea, de Denis Suárez, que va ser a la banqueta, i de Yerry Mina, de nou descartat, són les principals novetats de la llista de Valverde.

El tècnic blaugrana va assenyalar que no creu que el seu equip tingui una davallada. “No crec que hàgim tingut una davallada. És cert que hem tingut dos partits seguits a casa contra Alabès i Getafe que ens han costat. També és cert que a la Copa hem estat molt bé. Ja sé que sobre el partit contra el Chelsea hi ha opinions per a tot els gustos. A mi em va semblar un partidàs, però et tiren dos pals i sembla que... Penso que estem bé”.

Sobre el Girona, l’entrenador del Barça va afirmar que “no s’amaguen, van a buscar els partits. No es fiquen darrere. No fan això perquè, esclar, et fan mal. Sabem que ens costarà guanyar-los”. I sobre les rotacions, va apuntar: “És veritat que és una setmana de tres partits, però no estem pensant en l’Atlètic.”

tracking