SEGRE

FUTBOL ÀRBITRES

Tecnologia en l'arbitratge

El lleidatà Estrada va ser pioner a utilitzar un ‘software’ de ‘scouting’ dels equips per saber on col·locar-se al camp || L’utilitzen la UEFA i grans clubs

Xavier Estrada i els seus assistents preparen un partit a través d’un ‘software’ que analitza els equips.

Xavier Estrada i els seus assistents preparen un partit a través d’un ‘software’ que analitza els equips.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Atansar-nos a les estratègies dels equips ens ajuda a prevenir situacions que es poden produir durant els partits i minimitzar la nostra gestió de l’error”, afirma l’àrbitre lleidatà de Primera divisió Xavier Estrada Fernández, que el 2015 va ser pioner a aplicar la tecnologia a l’arbitratge. Estrada veia que la majoria de jugadors coneixien les regles de joc, però no tots, la qual cosa ocasionava conflictes i protestes, mentre que els àrbitres també s’havien de posar al nivell de jugadors i entrenadors coneixent les estratègies per trobar la millor col·locació sobre el terreny de joc. “Buscava alguna eina per fer scouting i al curs de formació d’entrenadors, conversant amb Juan Carlos Oliva [el tècnic lleidatà és actualment ajudant de Quique Sánchez Flores a l’Espanyol], em va parlar sobre una pàgina web anomenada Wyscout que fa una anàlisi completa del que passa en cada partit de qualsevol Lliga i país del món. En un Europeu sub-21 un informador arbitral de la UEFA va veure que l’utilitzava i l’any següent ja l’havien instaurat”, explica Estrada, internacional des de l’any 2013, a Primera divisió des de l’any 2009, distingit amb el Xiulet d’Or en dos ocasions i preseleccionat per als Jocs Mediterranis.

“La designació acostuma a arribar un dijous per xiular la setmana següent. És llavors quan planifiquem el viatge. També veiem partits i accions dels dos equips a través d’aquest software [de patent italiana, que utilitzen els grans clubs del món i fins i tot a la Segona B espanyola]. L’atac, la defensa, com defensen les faltes, pilotes aèries... Sobretot l’estratègia de cada equip. Així ja tens una alguna cosa avançada. També ens fixem en els últims enfrontaments, per si hi ha hagut alguna picabaralla entre jugadors”, assenyala el lleidatà, que dirigirà el pròxim 8 d’abril el derbi Reial Madrid-Atlètic.

“La tecnologia oferirà un salt qualitatiu als àrbitres però l’error existeix, existirà i cal acceptar-lo”

Segons el seu parer, l’àrbitre ha de ser “proactiu en el camp i la tecnologia, com el VAR, oferirà un salt qualitatiu en l’arbitratge”, però admet que “l’error existeix, existirà i cal acceptar-lo”.

tracking