SEGRE

ESPORT ESCOLAR ACTIVITATS

Esbarjos integradors

Persones amb discapacitat intel·lectual ensenyen jocs tradicionals a escolars de preescolar i primària gràcies a un projecte d’Aspros || Patis Actius Inclusius arriba aquest curs a 13 centres

293744_5.jpg

293744_5.jpgSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Guanyar el pati d’esbarjo com a espai educatiu i d’integració a través de la interactuació entre escolars i persones amb discapacitat intel·lectual. Aquest és, en síntesi, el gran objectiu del projecte Patis Actius Inclusius, que la Fundació Aspros ha posat en marxa en centres i escoles lleidatans de preescolar i primària per a canalla d’edats entre 3 i 12 anys. El projecte, seguint altres idees de patis actius, busca que les persones amb discapacitat intel·lectual del Servei de Teràpia Ocupacional (STO) i Prelaboral (persones amb problemàtica de la salut mental) facin de monitors i ensenyin jocs populars tradicionals, que a penes ja no es practiquen, a les noves generacions. D’aquesta forma es combat el sedentarisme escolar i, alhora, es crea un vincle i una interrelació entre els nens i aquestes persones que els enriqueix mútuament a nivell social i afectiu. “Sempre es veu les persones amb discapacitat com a gent que necessita ajuda, però el projecte capgira aquest plantejament i són els usuaris d’Aspros els que fan de monitors”, explica Anna Fillat, coordinadora d’activitats físiques i esportives de la Fundació Aspros.

Fillat, al costat d’altres monitores, acompanya unes 65 persones amb discapacitat intel·lectual que aquest curs traslladen aquest aprenentatge dels jocs tradicionals, amb explicació de l’origen, a escolars d’un total de 13 centres de Lleida i província (Escola Francesco Tonucci, Frederic Godàs, Sant Salvador d’Albatàrrec, Roser de Sudanell, Joc de la Bola, El Parc del Saladar d’Alcarràs, Esperança, Riu Segre, Balàfia, Parc de l’Aigua, Pinyana, Timó de Sidamon i Camps Elisis).

El projecte va ser premiat per les Fundacions Laureus i Álex el 2016, any de la posada en marxa

Patis Actius Inclusius ha transcendit fora de Lleida i el 2016 el projecte va ser premiat per la Fundació Laureus Espanya i la Fundació Álex amb un dels ajuts denominats Per als nostres herois, unes beques que reconeixen el treball de diferents organitzacions espanyoles que lluiten per millorar la vida d’aquells joves amb dificultats utilitzant l’esport com a eina d’integració social. Va ser aquell any quan es va iniciar el projecte a la Llar d’infants de Cappont i a l’Escola Sant Jordi, contribuint des d’aleshores la Diputació en ajuts per a la compra de material (aspecte molt important per a la recuperació d’aquests jocs tradicionals), i el 2017 es va ampliar a vuit escoles públiques, a l’incorporar-se la Paeria com a institució col·laboradora.

Entre els jocs populars i tradicionals elegits per a aquestes jornades val a destacar entre una trentena de propostes les curses de sacs, saltar a corda, arrancacebes, bitlles, la ferradura, picaparet, xarranca, hula-hoop, petanca i llançament de la sabatilla.

El projecte dura des d’octubre fins a juny i les activitats, depenent de cada centre escolar, tenen una periodicitat setmanal, quinzenal i mensual.

293744_7.jpg

293744_7.jpgSEGRE

tracking