EL MILLOREL PITJOR

Vergonyós KO europeu

El Barça s’enfonsa a Roma amb una actuació insòlita i queda eliminat a quarts per tercer any consecutiu || L’equip va mostrar una imatge lamentable i va acabar pagant molt cara la seua passivitat

Gerard Piqué comet un clar penal a l’agafar Edin Dzeko, una acció que va permetre al capità romà De Rossi marcar el 2-0 a la segona meitat.EFE

El Barça, que portava un avantatge de 4-1 de l’anada, va firmar ahir una desfeta històrica al caure 3-0 a l’estadi Olímpic contra la Roma, cosa que el va deixar fora en els quarts de final de la Lliga de Campions per tercer any consecutiu. Valverde va sortir a amarrar, no a guanyar com havia promès, o almenys ho va semblar. I el Barça, que tenia un matalàs còmode, va acabar per terra com els somnis dels culers. Els gols del bosnià Edin Dzeko, l’italià Daniele De Rossi, de penal, i el grec Kostas Manolas, amb un cop de cap al 82, van donar a la Roma el pas de ronda històric davant d’un Barcelona irreconeixible i que va acabar castigat per la seua passivitat i una defensa de vidre, lluny de la sobrietat que havia exhibit fins fa poc.

No va aparèixer el Barça a Roma, almenys no ho va fer el Barça que no fa tant sorprenia per Europa. El que havia de ser un mer tràmit, un deixar passar els minuts amb la pilota controlada i buscant algun gol que sentenciés l’encreuament, es va convertir en un malson en el qual els blaugranes corrien perduts rere la pilota i veien com la Roma anava aconseguint els tres gols condemnatoris.

Es queda el Barça fora de les semifinals i de la manera més dolorosa possible. Sense ocasions, sense control, sense poder dir un “aquí mano jo” i sense corregir errors sobre la marxa. Només en els últims minuts, ja amb 3-0 al marcador i la Roma arraconada al darrere, el Barça va tenir alguna ocasió amb Messi o Dembélé. L’extrem francès va ser un refresc i una alternativa que va provar tard Ernesto Valverde, però seua va ser una vaselina llunyana que gairebé va obrar el miracle. Però aquest no havia de ser blaugrana. El miracle l’havia demanat Eusebio Di Francesco i els seus homes l’hi van brindar, amb fermesa i traient un orgull convertit en gol. Necessitava la Roma un gol matiner perquè els de la capital creguessin en la remuntada i encenguessin el Coliseu, i Dzeko ho va aconseguir al minut 6 aprofitant una contra i trencant bé el fora de joc després d’una bona passada llarga de De Rossi. Va controlar amb la dreta i va disparar amb l’esquerra picat per sorprendre Ter Stegen davant de la passivitat de Piqué i Umtiti.

Abans d’això, Sergi Roberto havia tingut la sentència en el minut 4, però va disparar fluix una bona passada de Leo Messi, ahir desconnectat per complet. No va poder entrar en joc i tampoc va poder anar a buscar-se la vida com sol fer, i si desapareix Messi, ho fa bona part del Barça. Després del gol de Dzeko no va canviar res, sinó que va augmentar el joc ofensiu de la Roma i als blaugranes se’ls van veure les costures. El vestit celeste, ahir, es va apedaçar i de quina manera.

La dupla formada pel veterà Edin Dzeko i el jove Patrik Schick va baixar totes les pilotes, van assistir els seus companys i van rematar tot el que era rematable. Marc-André Ter Stegen va salvar l’equip d’encaixar més gols, i a més va haver de treure la pilota des de la porteria com gairebé mai fa, producte de la gran pressió que feien els italians, que en cap moment van deixar pensar amb claredat els d’Ernesto Valverde. I si no era el porter alemany havia de ser Piqué, ja que no hi havia centre del camp. Busquets, que va jugar infiltrat com a l’anada, va estar lent, igual que Rakitic i Iniesta.

El joc llarg i la consegüent pèrdua de la pilota van ser una constant en un Barça irreconeixible, desdibuixat.

L’1-0 al descans va ser la millor notícia per a un Barça que en la segona part va consumar la seua caiguda. Un clar penal de Piqué sobre el bosnià Dzeko va posar el 2-0 al marcador en el minut 58, amb el capitano De Rossi afusellant Ter Stegen. I lluny de buscar el 2-1, el Barça va continuar deixant passar els minuts fins a encaixar el tercer. De fet, l’única jugada de cert perill del Barça sense comptar els minuts finals i el frontó que llavors sí que va ser el duel, va ser un xut de Messi al minut 74 que Alisson va tallar bé. En canvi, Ter Stegen treia aigua com podia de la seua àrea. I en el minut 82, el grec Manolas, que com De Rossi s’havia marcat en pròpia a l’anada, es va rescabalar amb el gol de la remuntada rematant un córner al primer pal.

Com el 2016 i el 2017, el Barça es queda fora de les semifinals i no serà un dels quatre millors equips del Vell Continent. Tercera temporada seguida sense ser a l’avantsala de la final de la Lliga de Campions i deixant una imatge a millorar de cara a la final de la Copa del Rei, que podria brindar el primer títol el 21 d’abril, i d’una Lliga que està encarada com ho estava aquesta eliminatòria abans del suïcidi culer.