Triomf basc a la Volta a Lleida

Txomin Juaristi, de 22 anys i que debuta aquest 2018 en professionals, s’emporta el triomf emparat en l’avantatge que va aconseguir en la jornada reina que va guanyar || L’alacantí Francisco García s’endú l’última etapa amb final a la Seu Vella

Francisco García, vencedor d’etapa, amb Ros i Escobar.

Francisco García, vencedor d’etapa, amb Ros i Escobar.LLEONARD DELSHAMS

El basc Txomin Juaristi, de l’equip Fundación Euskadi, es va emportar el triomf final a la seixanta-unena edició de la Volta Ciclista Internacional a Lleida, que va concloure ahir a l’emblemàtic marc de la Seu Vella. L’última etapa, de 104 quilòmetres amb sortida i arribada a la capital del Segrià, va ser per al murcià Francisco García (GSport-Wolfbike).

No hi va haver sorpreses. Juaristi, que arribava líder a la jornada final amb 2’35” d’avantatge sobre l’holandès Reinier Honig (SmartDry) i l’alacantí Eusebio Pascual (Mutua Levante), va entrar a meta amb els millors perquè no hi hagués cap dubte que era seu el mallot roig de la classificació general després d’una brillant actuació a la ronda lleidatana.

El Fundación Euskadi es va endur la general per equips i a través del mateix Juaristi el premi de la muntanya

L’equip del vencedor de la Volta, el Fundación Euskadi, va ser també el gran triomfador de la prova a l’adjudicar-se la general per equips i el premi de la muntanya a través del mateix Juaristi. El mallot de la regularitat se’l va emportar el veterà Honig, els esprints especials David Martín (Tenerife Bike), el de millor sub-23 el portuguès Diogo Duarte (Sicasal) i el de primer català Oriol Colomé (Esteve). El més ben classificat lleidatà va ser el pallarès Marc Vilanova, que va acabar al trenta-unè lloc de la general 10’43” del vencedor de la Volta.

L’última etapa, encara que es preveia tranquil·la fins als voltants de la Seu Vella, va registrar una escapada a la part central de l’itinerari amb dos escapats: Julen Amarika (Telco’m) i Gerard Armillas (Compak). Van anar al capdavant durant els primers ports –hi havia quatre ascensions en total– però van acabar neutralitzats pel Fundación Euskadi, que va controlar l’etapa de principi a final per evitar sorpreses amb el seu líder Juaristi. A l’arribar als encontorns de la Seu Vella, el murcià Francisco García va donar tot un recital de classe i de força i va treure a meta tres segons a Óscar Linares (Gomur) i Reinier Honig (SmartDry).

Per a Txomin Juaristi guanyar la Volta a Lleida és el triomf més important en la seua incipient carrera professional. Va fer el salt aquest any a la Fundación Euskadi procedent de l’equip Cafés Baqué. El ciclista de Markina-Xemein, que al juliol complirà 23 anys, confirma així la seua progressió després de mostrar-se molt regular l’any passat, quan va vèncer a Durana, va ser segon en una etapa de la Volta a Castelló, setè en el Campionat d’Espanya sub-23 i segon a la Volta do Futuro a Portugal. Aquest mateix any es va adjudicar els premis de la muntanya i la combinada a la Challenge de Mallorca.

Ros i Escobar garanteixen que hi haurà etapa el 2019

Tant l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, atès que la Paeria és el principal patrocinador i impulsor de la Volta a l’aportar 50.000 euros dels 70.000 de pressupost actual, com Sergi Escobar, director i organitzador de la carrera, van fer un balanç molt positiu i van assegurar que l’any que ve hi haurà una altra vegada quatre etapes i, per tant, es recuperarà la que no s’ha pogut disputar en aquesta edició a Aran passant pel port de la Bonaigua. Per a Ros, la Volta a Lleida “serveix per donar a conèixer el territori, tant el Pirineu com el pla, i continuem donant suport a una carrera que vam recuperar fa cinc anys”.

Per la seua part, Sergi Escobar va dir satisfet que “els equips volen repetir i això és un senyal que la Volta a Lleida és una bona carrera. Hi hagi més o menys etapes, l’important és que cada any l’estem mantenint i consolidant després d’haver-la recuperat”.

Va reiterar que l’any que ve hi haurà de nou una quarta etapa i va aclarir que “no es va poder fer aquest any a Vielha per un tema purament burocràtic. Si l’haguéssim ajornat al setembre s’hauria resolt, però vam preferir mantenir la carrera en aquestes dates”. Sobre si hi podria haver més de quatre etapes en un futur, Escobar es va mostrar realista. “La intenció és que la Volta sigui de les carreres més importants que hi ha a Espanya. De més de quatre dies no me’n ve cap al cap.”

D’altra banda, molts dels corredors catalans que han participat en aquesta Volta, inclosos els sis lleidatans, competiran dissabte que ve, dia 16, al Campionat de Catalunya contrarellotge individual que es disputarà a Puigverd de Lleida en diverses categories, a banda d’elit.