SEGRE

DEPORTES

El gran espectacle

El Mundial de Rússia aixeca el teló amb una cerimònia breu però intensa presidida per Putin i que els principals líders europeus van boicotejar amb la seua no-assistència a l’acte || Robbie Williams hi posa la nota musical amb la soprano russa Aida Garifullina

Ronaldo, al costat del nen que va fer el servei d’honor.

Ronaldo, al costat del nen que va fer el servei d’honor.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Rússia va inaugurar ahir el Mundial de futbol, el primer que es disputa a l’Europa de l’Est, amb una breu però intensa cerimònia presidida pel cap del Kremlin, Vladímir Putin, que va mostrar una emoció continguda. “Desitjo èxits a tots els equips i emocions inoblidables als aficionats”, va proclamar des de la tribuna de l’espectacular estadi Lujnikí. Putin, boicotejat en aquesta cerimònia pels líders occidentals, es va envoltar dels seus amics per començar el gran espectacle. Entre els mandataris presents van destacar els presidents de Bolívia, el Paraguai i Panamà, a banda dels dirigents de països aliats del Kremlin i el príncep saudita, que Putin no va dubtar a consolar quan els russos van inaugurar el marcador. Van brillar per la seua absència els líders occidentals, que van declarar el boicot a la cerimònia inaugural, que no al torneig. Els líders de països com Alemanya, Angela Merkel, o França, Emmanuel Macron, podrien assistir a algun partit, però el Regne Unit, Austràlia, Polònia, Dinamarca o Islàndia ja han anunciat que ni tan sols viatjaran a Rússia.

Tampoc hi va ser per motius de salut el brasiler Pelé, però sí l’argentí Maradona, un gran admirador del president rus. La cerimònia, que va complir el lema que el Mundial de Rússia no deixarà fred ningú, va ser una barreja dels principals exponents de l’ànima russa –la música clàssica, les belles arts i el ballet– i els nous ritmes de la cultura popular. L’estrella del pop britànic Robbie Williams, que en el seu moment no va dubtar a ridiculitzar el ritme de vida dels oligarques russos en un dels seus temes, va ser l’encarregat d’animar la festa amb cançons com Let me entertain you, Feel o Rock DJ. Conegut en el seu temps per ser el noi dolent de la música anglosaxona, Williams va convertir l’estadi en una gran discoteca i no es va limitar a l’escenari, sinó que es va atansar a la banda com si d’un futbolista es tractés per incendiar l’ambient. Mentrestant, l’ànima russa va estar representada per ballarins, pianistes, violinistes i una arpa que hi va posar la nota sentimental.

El davanter brasiler, en absència de Pelé, va ser l’encarregat de fer un simbòlic servei d’honor

Un dels moments culminants va ser quan Williams i la soprano russa Aida Garifullina van interpretar junts un dels èxits més grans del britànic, Angels. Garifullina, que als 31 anys ja ha conquerit l’Òpera de Viena, va posar la nota de glamur a l’esdeveniment. Rússia és el país de les arts clàssiques però també de la conquesta de l’espai. No en va un rus, Iuri Gagarin, va ser el primer a volar a l’espai. Per això, la pilota del partit inaugural va repetir l’odissea de Gagarin, va viatjar a l’espai en una nau Soiuz, va estar durant diversos mesos a l’Estació Espacial Internacional i va tornar a la Terra a temps per al Mundial. La seua ambaixadora, Victoria Lopireva, va ser l’encarregada de portar l’esfèric Adidas Telstar. L’estrella convidada va ser O fenómeno, Ronaldo, que va fer el simbòlic servei inicial al costat de la mascota del torneig, Zabivaka. En realitat no va arribar a tocar la pilota, només ho va fingir, i el servei va correspondre a un nen rus, gest que va despertar una de les ovacions d’una inauguració que va obrir la gran festa del futbol.

Ronaldo, al costat del nen que va fer el servei d’honor.

Ronaldo, al costat del nen que va fer el servei d’honor.EFE

Ronaldo, al costat del nen que va fer el servei d’honor.

Ronaldo, al costat del nen que va fer el servei d’honor.EFE

tracking