SEGRE

RUGBI ESPORT FEMENÍ

L'Inef trenca l'estereotip masclista en el rugbi

Inicia una campanya per captar jugadores per nodrir l’equip femení

La plantilla de l’Inef Lleida Rugby femení que dirigeix el tècnic Miguel Godoy, primer per la dreta.

La plantilla de l’Inef Lleida Rugby femení que dirigeix el tècnic Miguel Godoy, primer per la dreta.GUSTAVO DIBASSON

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Lleida Rugby Club, l’únic que hi ha d’aquest esport en terres lleidatanes, busca més jugadores per a l’equip femení i ha iniciat una campanya a les xarxes socials en la qual, a més, lluita contra els estereotips que vinculen aquesta disciplina a l’agressivitat, la rudesa i la masculinitat. “Això no és per a dones”, ha hagut de sentir més d’una vegada la capitana de l’Inef Lleida Rugby, Anna Delshorts, i les seues companyes. Campiones de la Lliga de Segona Catalana el mes d’abril passat, han estrenat un vídeo, segons Delshorts, “amb la intenció de fer que el nostre esport femení sigui més visible, trencar estereotips i obrir els ulls a noies noves que vulguin provar-ho i, sobretot, continuar creixent”. El vídeo, que té una durada d’1’46” i ha estat elaborat per Txus Varela, un pare de jugadors del planter del club, es titula D’on venim? i hi apareixen cadascuna de les jugadores de l’equip, en solitari o en parelles, amb accions típiques del rugbi acompanyades per frases com “venim d’un lloc on pots jugar amb nines però també amb pilotes”, reflectint amb això la lluita per la igualtat de gènere en aquest esport. “Poca gent sap que el rugbi es va iniciar a Lleida l’any 1982 gràcies al nostre club i que el primer equip a crear-se va ser el femení i el masculí ho va fer un any més tard”, explica Anna Delshorts, que lamenta que “cada temporada ens falten jugadores”.

Fa quatre anys van arribar fins i tot a ajuntar-se amb les del Vilanova i la Geltrú i les del Valls per reunir un equip que van batejar com a Catalunya Nova. Aquesta temporada tenen divuit jugadores, però l’ideal seria vint-i-cinc per a un esport en el qual n’hi ha quinze al camp.

Les campanyes de captació per a la base que ha fet el club des de fa quatre anys als instituts estan donant un bon resultat, però dels 120 jugadors que hi ha a la base, amb prou feines quinze són noies. “Fins als setze anys juguen en equips mixtos i després hi ha un forat perquè encara no estan formades físicament, ni preparades per jugar amb nosaltres”, apunta Delshorts, que resumeix d’aquesta manera la problemàtica: “Al handicap de ser un esport minoritari se li afegeix que sigui practicat per dones.”

tracking