SEGRE

ESPORTS

Joaquim Maria Puyal deixa la ràdio després de 50 anys narrant partits del Barça

"No sé què faré demà, però sé que no em podré oblidar ni de la passió per la comunicació ni de l’amor per les paraules fins el dia que em mori"

Joaquim Maria Puyal deixa la ràdio després de 50 anys narrant partits del Barça

Joaquim Maria Puyal deixa la ràdio després de 50 anys narrant partits del BarçaEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de 50 anys i més de 3.000 partits del FC Barcelona retransmesos, el comentarista radiofònic Joaquim Maria Puyal (Barcelona, 1949), un dels pioners de la ràdio en català, ha decidit posar fi a aquesta etapa de la seua carrera, però no pensa en la jubilació, ja que vol "reorientar" la seua activitat professional.

"No sé què faré demà, però sé que no em podré oblidar ni de la passió per la comunicació ni de l’amor per les paraules fins el dia que em mori", assegura Puyal en unes declaracions publicades al portal Weloba.

Puyal, llicenciat en filologia romànica, en periodisme i doctor en lingüística per la Universitat de Barcelona, va començar a col·laborar en Ràdio Barcelona amb tant només 18 anys. En aquesta emissora va romandre fins el 1985 i va arribar a narren més de 500 partits en castellà entre 1968 i 1976, el primer d’ells un Barcelona-Còrdova.

El periodista ha radiat partits de Mundiales de futbol, d’Europeos de Bàsquet, combats de boxa, carreres de fórmula Uno i tornejos de tennis, però es va donar a conèixer quan es va dedicar a narrar els partits del Barça. El 5 de setembre de 1976 va ser el primer radiofonista en reprendre les retransmissions en català després de l’època republicana. En Ràdio Barcelona, de la Cadena SER, va ser al capdavant de "Futbol en català" fins 1985. Per aquella època va ser el corresponsal a Barcelona d’un altre il·lustre gran periodista de radi: José María García.

Amb tot el seu equip, en el qual destacaven Antoni Bassas i Eduard Boet, Puyal va abandonar la SER i va firmar el 1985 per 'Catalunya Ràdio'. Des d’aleshores ha estat 33 anys pràcticament ininterrompudament narrant les set finals de Champions, la sis finals de la Recopa, una final de la Copa de Fires, 9 Supercopes d’Europa, 5 Mundials de Clubs, 20 finals de Copa, 22 Supercopes d’Espanya, dos Copes de la Lliga i 17 títols de Lliga.

Durant un temps, Puyal va compatibilitzar la ràdio amb la Televisió. En el circuit català de Televisió Espanyola va presentar 'Vosté pregunta', un programa pel qual va rebre un premi Ondas el 1979. El 1985 va dirigir i va presentar en TV3 'Voste jutja' i després 'La vida en un xip'  que va estar tres temporades en antena.

Ara Puyal, un dels periodistes esportius de referència a Catalunya, ha decidit abandonar les transmissions radiofòniques dels partits del Barça, i pensa reorientar la seua carrera professional.

tracking